• la o firmă s-a descoperit o fraudă de 6 miliarde vechi • operatiunile s-au desfăsurat după modelul grupării recent acuzată de DIICOT de spălare de bani, prejudiciul fiind calculat la circa 150 de miliarde • noua spetă a fost înaintată de comisarii financiari către procurori •
Garda Financiară Neamt a întocmit luna trecută o sesizare penală pentru o firmă, care a prejudiciat bugetul de stat cu 6 miliarde de lei vechi, prin neplata dărilor. Lucrurile s-au întîmplat întocmai ca în unul din cazurile descoperite recent de procurorii DIICOT Neamt, astfel că dosarul a fost înaintat de comisarii financiari către procurorii acestei structuri. Este vorba de o societate comercială din Piatra Neamt care a eludat taxele si impozitele către visteria statului, timp de un an si jumătate. În perioada ianuarie 2009 – iunie 2010 nu s-a achitat impozitul pe profit si taxa pe valoare adăugată pentru tranzactiile efectuate, astfel încît paguba totală a fost stabilită la peste 6 miliarde de lei vechi. Pentru descîlcirea itelor, comisarii nemteni au cerut ajutorul colegilor din alte judete, avînd loc mai multe verificări încrucisate. Mai mult, s-au cerut relatii si de la băncile comerciale prin care se făcuseră plătile, pentru a se stabili cum a reusit administratorul să-si tragă atîtia bani. Numai că la vizualizarea conturilor bancare si a operatiunilor financiare efectuate în perioada avută în vedere a iesit la iveală faptul că administratorul nu a trecut niciodată pe la ghiseu. Asta deoarece toate tranzactiile fuseseră efectuate de un împuternicit. „Livrările efectuate de agentul economic către partenerii de afaceri erau corecte, dar la deconturile de tva s-a făcut în asa fel încît să nu aibă nimic de plată. S-a verificat si declaratia 394 si s-a stabilit că firma nu făcuse nici un fel de achizitii, deci teoretic nu avea ce vinde. Practic în decontul de tva au fost puse sume mai mari sau egale cu taxa, astfel încît să nu mai fie nimic de plată. Prejudiciul a fost stabilit la 604.538 de lei ron, din care 328.177 de lei reprezintă taxa pe valoare adăugată, iar diferenta reprezintă impozitul pe profit“, a declarat Emil Pascău, seful Gărzii Financiare Neamt.
Tranzactii cu pietris, calculatoare si soft-uri
În urma verificărilor efectuate comisarii au concluzionat că firma în culpă ar fi livrat către partenerii de afaceri mai de toate, de la pietris, prestări servicii si masini, pînă la componente de calculator si softuri. Cu toate acestea agentul economic nici nu producea asa ceva, nici nu cumpărase si nici nu importase aceste mărfuri, fiind vorba de tranzactii fictive. De acum înainte verificările în acest caz vor fi continuate de procurorii DIICOT. Cauza face parte cel mai probabil din seria tepelor trase de gruparea condusă de Andrei Părpăută, de 37 de ani, din Piatra Neamt. Aceasta a fost destructurată la finele lunii ianuarie 2012 de procurorii DIICOT Neamt. Părpăută este deja după gratii, iar alte opt persoane sînt cercetate în libertate pentru acuzatii de evaziune fiscală si spălare de bani. Anchetatorii au stabilit că învinuitii înfiintau firme pe numele apropiatilor lor, efectuau o serie de tranzactii fictive, după care cesionau societatea către persoane cu venituri modeste sau cu afectiuni fizice si psihice. Operatiuni de acest fel s-au efectuat pe cel putin 45 de firme. Timp de doi ani, în perioada 2009-2011 gruparea a prejudiciat statul cu circa 150 miliarde de lei vechi. De mentionat este faptul că Părpăută era unic împuternicit al tuturor acestor firme în relatiile cu băncile comerciale, fiind practic singurul care scotea numerarul de la bancă, pe care-l împărtea ulterior cu membrii grupării. Ceilalti învinuiti din cauză aveau alte atributii. Unii se ocupau de înfiintarea firmelor, de căutarea viitorilor „patroni“ cărora le cesionau „mortul“, dar si de alte probleme administrative.