spot_img
spot_img
0.7 C
Vaslui
11-ian.-2025

Şpaga la „Fabrica de permise” s-a dublat într-un an

- Advertisement -

Un client al poliţiştilor bucureşteni reţinuţi ieri a fost un ofiţer sub acoperire care le-a dat mită 400 de euro, de două ori mai mult decât „tariful” perceput de colegi de-ai lor anul trecut.
Procurorii și ofițerii anticorupție au descoperit că zeci de șoferi bucureșteni și-au obținut permisele după ce „i-au uns” pe examinatori

Nu mai puţin de 400 de euro. Atât a plătit martorul- cheie al achetatorilor – un poliţist sub acoperire – pentru a trece proba practică a examenului auto (traseul), susţinută cu unul dintre cei cinci poliţişti-examinatori de la Serviciul Permise Bucureşti reţinuţi, ieri, de procurori.

„Acesta a fost, de fapt, «tariful » perceput de membrii «Fabricii de permise» din Bucureşti şi altor câtorva zeci de candidaţi la statutul de şofer, care au depus deja mărturie împotriva lor. După percheziţiile derulate însă, încă de la primele ore ale zilei, atât în locuinţele instructorilor şi în ale celor de la Serviciul Permise, cât şi la sediul instituţiei de pe Şoseaua Pipera, din sectorul 2 al Capitalei, bănuim că numărul celor le-au dat mită se ridică la câteva sute”, au explicat surse judiciare.

Unii s-au mulţumit şi cu mai puţin: 200-300 de euro

Aseară, procurorii emiseseră ordonanţe de reţinere pe numele a 11 dintre cei 15 învinuiţi în dosar (5 poliţişti, toţi cu gradul de agent, şi 10 instructori auto de la mai multe şcoli de şoferi din Capitală).

„Ancheta în acest caz a început cu mai bine de şase luni în urmă, când am primit informaţii legate de faptul că instructorii cer bani pentru a interveni pe lângă examinatori. S-a trecut apoi la interceptări. Sunt dovezi clare, cu atât mai mult cu cât am avut şi un poliţist sub acoperire care s-a înscris la o şcoală de şoferi şi i-a dat instructorului 400 de euro pentru a trece examenul”, au explicat pentru EVZ surse judiciare.

Potrivit acestora, şpaga le era înmânată instructorilor, care o împărţeau apoi cu poliţiştii. O parte din bani erau folosiţi, e drept, şi pentru ob ţinerea avizului psihologic şi a fişei medicale, în baza cărora candidatul era declarat apt pentru a obţine permisul de conducere.

Nu doar poliţiştii şi instructorii vor fi însă cercetaţi în acest caz, ci şi o parte dintre cei care leau oferit mita. Ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie, care au lucrat în acest caz sub coordonarea procurorilor Parchetului Tribunalului Bucureşti, au precizat că, în cursul zilei de ieri, au fost emise mandate de aducere şi pe numele a 24 de şoferi care au plătit pentru a trece proba practică.

„Au fost audiaţi 20 dintre ei şi mulţi s-au ales cu ordonanţe de reţinere. Până acum, s-a putut proba că au fost eliberate în acest mod (în schimbul unor sume de bani – n.r.) zeci de permise auto. Iar, pentru acuzaţiile aduse – trafic de influenţă, dare şi luare de mită – legea prevede pedepse cuprinse între 6 luni şi 12 ani de închisoare”, a precizat procurorul Bogdan Staicu, din cadrul Parchetului Tribunalului Bucureşti.

De altfel, cei reţinuţi vor fi prezentanţi astăzi magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. În plus, conducătorii auto care au dat mita riscă să rămână fără permisele de conducere obţinute astfel, dacă prefectul Capitalei va cere instanţei anularea documentelor.

„Se pare, totuşi, că ofiţerul sub acoperire a fost mai ghinionist. Sau nu a stat să se târguiască cu instructorul. Pentru că, mare parte dintre aceşti şoferi leau mărturisit anchetatorilor că, în cazul lor, membrii «Fabricii de permise» s-au mulţumit şi cu câte 200-300 de euro”, au conchis surse judiciare.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.