Aurelian Vasea Soric, fostul sef al Politiei Neamt, a pierdut procesul pe care l-a intentat Ministerului Administratiei si Internelor, Inspctoratului General al Politiei Române si Politiei Neamt, în care a cerut anularea actului administrativ care a dus la destituirea sa din sistem. Ieri, în lipsa lui Soric, care nu s-a aflat în sală, instanta Curtii de Apel Bacău a dat verdictul. „Respinge exceptia legată de lipsa calitătii procesulae a IJP Neamt. Respinge ca nefondată actiunea, astfel cum a fost formulată cu toate capetele de cerere. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare“. Cu alte cuvinte, singura sansă ca Aurelian Vasea Soric să fie reîncadrat în politie se va judeca la Bucuresti, la Înalta Curte de Casatie si Justitie. Bineînteles, asta numai dacă va ataca decizia judecătorilor băcăuani cu recurs. Dosarul a fost înregistrat pe rolul instantei de judecată la data de 1 martie, fostul comisar sef Soric solicitînd să fie anulat actul care a dus la demiterea sa. Considerînd că prezenta presei în sala de judecată nu poate fi deloc beneficiă, Soric a solicitat, prin intermediul avocatilor săi, ca procesul să se judece cu usile închise. Judecărorii au admis cererea de solutionare a cauzei în sedintă secretă, drept pentru care nimeni, în afară de apărători, magistrati, reclamanti si pîrîti, nu au avut voie în sala de judecată. Procesul s-a finalizat destul de repede, magistratii avînd nevoie doar de 8 termene de judecată pentru a se pronunta în acest caz.
Aurelian Vasea Soric a iesit din rîndurile Ministerului Administratiei si Internelor în data de 11 ianuarie, anuntul fiind făcut chiar de către seful Politiei Române, chestorul Liviu Popa. Ofiterul a plătit cu vîrf si îndesat iesirile sale în public după asasinatul lui Gheorghită Mararu, dar si pentru problemele din activitatea sa ce au fost identificate în urma unui control efectuat de Corpul de Control al ministrului Igas.
Decizia de destituire a apartinut Consiliului Superior de Disciplină din cadrul IGPR si a fost luată după ce ofiterul a făcut obiectul a trei cercetări prelabile. La vremea respectivă, chestorul Liviu Popa declara că în sarcina comisarului sef Aurelian Vasea Soric au fost retinute 33 de abateri disciplinare care privesc o paletă largă, de la activitătile sale profesionale pînă la prezentarea eronată în fata presei a activitătilor politienesti“. În plus, fostul sef al IJP Neamt a fost găsit vinovat de comportament necorespunzător în familie si societate si neglijentă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispozitiilor primite de la sefii ierarhici sau de la autoritătile anume abilitate de lege. Anterior acestei decizii, Soric îsi dăduse demisia din functia de sef al IJP Neamt la cîteva zile după ce Gheorghe Mararu a fost ucis, în noiembrie anul trecut, de Cristian Chilat în barul Cafe Latino. În ziua în care asasinul a fost prins, sefii Politiei Neamt au sustinut o conferintă de presă la sediul IJP Neamt. Cu această ocazie, Soric a reusit să-si enerveze la culme sefii, dar si să-si atragă antipatia cetătenilor, după ce lăsat să se înteleagă că în nici un caz calitatea de cămătar nu s-ar ridica la „gradul“ de infractor. Nici declaratiile făcute în limba engleză la un post national de televiziune nu au fost gustate de mai marii de la Bucuresti. Acest comportament i-a atras o cercetare prealabilă. Ofiterul a mai fost cercetat pentru că i-ar fi instigat pe sefii de post să sară în apărarea sa, dar si pentru rezultatele profesionale.
www.monitorulneamt.ro