spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Soluţii pentru ca Dunărea să curgă şi pe la Galaţi

- Advertisement -

Prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea, le-a cerut membrilor Consiliului Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă să redacteze, în termen de două săptămâni, proiecte privind exploatarea turistică, economică, socială a Dunării. „La întâlnirea cu premierul Răzvan Ungureanu, acesta mi-a spus că până pe data de 9 mai, când va sărbători Ziua Europei la Strasbourg, ar putea avea proiecte privind problematica Dunării, proiecte pe care să le susţină acolo”, le-a explicat, ieri, prefectul, celor prezenţi.

Prefectul Paul Florea şi-a exprimat regretul că „Galaţiul şi Brăila nici nu există pe harta Dunării, de ai zice că fluviul nici nu trece pe aici, ci ajunge Constanţa”, dar şi dorinţa ca „la nivelul Galaţiului să înfiinţăm un comandament al Dunării”. „În următoarea perioadă vor fi 180 de miliarde de euro disponibile la nivel european pentru strategia Dunării, iar Galaţiul trebuie să poată accesa din aceste fonduri”, a mai spus prefectul.

După ce au notat tema de casă, cei prezenţi au făcut şi câteva precizări. Directorul comisiei de Programe şi Strategii din cadrul comisiei, Costel Hanţă, a promis că va prezenta 10 proiecte, în timp ce şeful AFDJ Galaţi, Florin Uzumtoma, a anunţat că există posibilitatea ca Ministerul Transporturilor să aplice pentru obţinerea unui grant privind construcţia a două spărgătoare de gheaţă. În plus, tot cu fonduri europene s-ar putea realiza şi modernizarea celor două multifuncţionale ale României – Hercules şi Perseus, singurele care au fost folosite cu succes, în această iarnă la spargerea sloiurilor de pe Dunăre. Cei prezenţi au mai vorbit despre proiecte privind protecţia mediului, consolidarea Falezei Dunării, ba chiar de construcţie a unei nave speciale, de cercetare – pe care România nu o are în prezent.

Din păcate, nimeni nu a amintit de faptul că avem deja un proiect care nu funcţionează – terminalul de pasageri, în valoare de un milion de euro, pentru un oraş în care navele de croazieră nu se opresc niciodată. În plus, niciunul dintre cei prezenţi ieri la Prefectură – şi au fost peste zece reprezentanţi ai instituţiilor publice – nu a vorbit de necesitatea consolidării şi chiar construcţiei unui dig serios, pe faleză, astfel încât oraşul să nu mai intre în panică la orice viitură de pe Dunăre…

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.