DECIZIE… Inspectoratul Scolar Vaslui a respins solicitarea de pensionare a profesorului Vasile Negurã, fondatorul Coralei „Fantasia”, care predã educatie muzicalã la Scoala Gimnazialã „Elena Cuza” si Palatul Copiilor Vaslui. Decizia a fost luatã în cadrul Consiliului de Administratie de la începutul acestei sãptãmâni, însã nu este definitivã. Profesorul Negurã trebuie sã anexeze la dosar „documentele doveditoare cu privire la motivul solicitãrii”. Acelasi lucru trebuie sã îl facã si alte patru cadre didactice din Vaslui, care vor sã iasã la pensie. Este vorba despre prof. Angela Stãcescu de la Liceul Tehnologic Puiesti, Veronica Cârstea de la Scoala „Alexandra Nechita”, Maria Burghelea de la Scoala „Mihail Sadoveanu” si Georgeta Asavei de la Scoala „Ionel Miron” Vaslui.
Anuntul retragerii prof. Vasile Negurã din activitate a fost fãcut anul trecut, la Gala olimpicilor vasluieni. Acesta a spus cã în 2020, când se împlinesc 25 ani de la înfiintarea Coralei „Fantasia”, va avea loc un spectacol aniversar, ultimul în varianta actualã, cu el în postura de dirijor. Din pãcate, din cauza pandemiei si a restrictiilor impuse de autoritãti, cel mai probabil spectacolul nu va mai avea loc. „Trebuie sã fim onesti si sã recunoastem cã primãria a fost alãturi de noi întotdeauna. La fiecare cinci ani, sãrbãtorim (n.r. anii de la înfiintarea coralei). La anul (n.r. 2020), facem 25 ani si îi vom sãrbãtori în luna septembrie sau octombrie când, cel mai probabil, va fi si un final al acestui cor (n.r. în varianta actualã). Dar, cu sigurantã, va veni cineva care îmi va lua locul si va duce mai departe aceste fete minunate care meritã sã cânte în continuare pentru ele, dar mai ales pentru dumneavoastrã”, a spus profesorul Vasile Negurã, anul trecut, la Gala olimpicilor vasluieni.
Prof. Vasile Negurã, declarat cel mai talentat dirijor
Corala „Fantasia” este unul dintre cei mai importanti ambasadori ai Vasluiului. Creat în 1995 de profesorul Vasile Negurã, grupul a devenit, destul de rapid, o prezentã nelipsitã din evenimentele artistice desfãsurate la nivel judetean si, mai târziu, pe scene din tarã si din strãinãtate. Printre premiile obtinute se numãrã cel din martie 1997 – Premiul I la Concursul National al Corurilor scolare, Piatra Neamt (sectiunea gimnaziu); douã Premii I la Festivalul International «Orlando di Lasso», Camerino, Italia (sectiunile folclor si coruri de copii, iunie 2002); Premiul I «Cum laudae» la Festivalul International al Corurilor de Tineret, Veldhoven, Olanda (la editiile din 2004 si 2007); Diploma pentru înaltã interpretare a muzicii corale, Ohrid, Macedonia (august 2008); Premiul I – sectiunea Coruri de Copii – la Ohrid, Macedonia (august 2009); Diploma de Argint la Festivalul International Coral de la Celje, Slovenia (2014) si Diploma de Aur la Festivalul International „A ruginit frunza din vii”, Chisinãu, Republica Moldova (noiembrie 2015). Dedicat prin si cu excelentã activitãtii corale, profesorul Vasile Negurã a primit, în luna mai 2000, Premiul Special pentru cel mai talentat dirijor, acordat de celebra Fundatie „Madrigal – Marin Constantin”, Diploma de excelentã în dirijat coral, acordatã de Radio Iasi, iar în noiembrie 2015, Diploma pentru cel mai bun dirijor în cadrul Festivalului International Coral „A ruginit frunza din vii”, Chisinãu, Republica Moldova. De asemenea, pentru promovarea pe plan national si international a localitãtii în care îsi desfãsoarã activitatea, i s-a conferit, în decembrie 2011, de cãtre Primãria si Consiliul Local, titlul de „Cetãtean de Onoare” al Municipiului Vaslui. Este membru în Comisia Nationalã a profesorilor de muzicã, ce functioneazã în cadrul Ministerului Educatiei si Cercetãrii.