spot_img
29 C
Vaslui
06-iul.-2024
spot_img

Soferii care refuzã testarea cu aparatul DrugTest si cer analize din sânge vor rãmâne fãrã permis!

- Advertisement -

NOAPTEA MINTII…În tara în care aparatele DrugTest dau erori peste erori, victime cãzând inclusiv politisti aflati în timpul liber (a se vedea cazul politistului de la Negresti prins „drogat” pe motocicletã chiar de cãtre colegii lui), parlamentarii cu mintea odihnitã voteazã legi care pur si simplu umilesc cetãtenii români. O lege recent adoptatã si care a intrat deja în vigoare prevedere faptul cã orice sofer care refuzã testarea DrugTest si solicitã analize la sânge sã rãmânã fãrã permis de conducere.

Pânã de curând, soferii aveau optiunea si dreptul de a refuza testarea cu aparatul DrugTest si de a cere analize corecte, la INML, tocmai din cauza riscului foarte mare de a rãmâne fãrã permis (si loc de muncã) pânã la sosirea rezultatelor. Procedura era simplã: în cazul refuzului, soferul era condus la o unitate INML în vederea recoltãrii probelor biologice. Cu aceastã ocazie, dupã recoltarea probelor biologice, medicul efectua si examenul clinic, în urma cãruia stabilea dacã soferul este apt sau nu sã conducã. În cazul în care soferul era declarat apt sã conducã, îsi pãstra permisul, cel putin pânã la sosirea rezultatelor analizelor.

DrugTestul plin de erori va decide viitorul soferilor

Dacã pânã acum, soferii puteau refuza testarea cu aparatul DrugTest si cere analize la sânge, începând cu 28 iunie, acest lucru nu va mai fi posibil. Si asta pentru cã bravii nostri parlamentari, au modificat, printr-o Ordonantã de Urgentã, legea cu privire la cresterea sigurantei rutiere. Astfel, articolul 38 se modificã, adãugându-se niste alineate foarte importante: (3) Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii unui permis de conducere si refuzã sau nu poate sã se supunã testãrii în vederea stabilirii consumului de substante psihoactive ori a concentratiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea politistului rutier, ori este testatã de politistul rutier cu un mijloc tehnic si depistatã ca având o concentratie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau care indicã prezenta în organism a unor substante psihoactive este obligatã sã se supunã recoltãrii mostrelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei ori a consumului de substante psihoactive, dupã caz. (5) În situatia prevãzutã la alin. (3), când persoana refuzã sau nu poate sã se supunã testãrii în vederea stabilirii consumului de substante psihoactive ori a concentratiei de alcool în aerul expirat, politistul rutier dispune retragerea permisului de conducere pânã la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice, eliberând o dovadã înlocuitoare a acestuia fãrã drept de circulatie. Asadar, orice sofer care va refuza testarea cu DrugTest, solicitând politistilor efectuarea de analize de sânge, la spital, va rãmâne fãrã permis de conducere pânã la primirea rezultatelor, care în unele cazuri poate dura luni sau chiar ani de zile. Practic, toti conducãtorii auto vor fi tratati din start ca niste drogati la volan, doar pe simplu motiv cã nu au încredere în aceste chinezãrii cumpãrate de Politia Românã si cer sã li se facã analize corecte, prin care sã-si dovedeascã nevinovãtia! Ca alternativã, toti soferii sunt liberi sã-si joace permisul la ruletã, în cazul în care acceptã testarea cu aparatul DrugTest!

Politistul „drogat” de la Negresti

În luna septembrie a anului trecut, un tânãr în vârstã de 23 de ani, din judetul Arges, angajat ca politist în cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Vaslui, a fost prins în timp ce conducea o motocicletã pe raza comunei Stefan cel Mare, aflându-se sub influenta drogurilor. Tânãrul ofiter a intrat în vizorul colegilor de la Rutierã, pentru cã „zbura” cu motocicleta prin localitate. Acesta a fost tras pe dreapta din cauza vitezei, de colegii de la Serviciul Rutier care l-au testat si cu aparatul drugtest. Surprizã, ofiterul a iesit pozitiv la douã substante psihoactive, acestea fiind cocainã si amfetaminã. Fiind vorba despre imaginea lor, reprezentantii IPJ Vaslui s-au miscat exemplar în acest caz. Si-au dus angajatul la Serviciul de Medicinã Legalã, iar dupã doar patru zile, rezultatele analizelor la sânge au arãtat cã politistul nu consumase, de fapt, niciun drog. IPJ Vaslui a iesit si cu un comunicat de presã. „În completarea buletinului informativ de presã nr. 360, transmis de cãtre IPJ Vaslui la data de 19 septembrie 2023, referitor la depistarea unui conducãtor de motocicletã care a fost testat cu aparatul drugtest pentru care a fost înregistrat rezultat pozitiv la douã substante psihoactive, precum si cu privire la informatiile vehiculate în spatiul public (‘politist drogat pe motocicletã’), informãm cã, în urma expertizãrii probelor biologice prelevate de la conducãtorul din municipiul Pitesti, judetul Arges, Institutul de Medicinã Legalã Iasi a concluzionat cã acestea nu contin substante psihoactive”, preciza conducerea IPJ Vaslui în luna septembrie a anului trecut. Fiind vorba despre un politist, analizele si rezultatele au venit foarte repede, însã au fost foarte multi vasluieni care dupã ce au fost testati pozitiv, au asteptat luni întregi rezultatele de la Medicina Legalã pentru a-si demonstra nevinovãtia. Multi dintre ei au rãmas si fãrã loc de muncã din cauza erorilor acestor aparate.

Peste 1.000 de români care nu consumaserã droguri, „pozitivi” la DrugTest

În 2023, doar 62% dintre DrugTestele rapide cu rezultat pozitiv au fost confirmate de analizele de sânge. Adicã 1.898 din 3.009, aratã un raport al Consiliului Superior de Medicinã Legalã. Conform statisticii legistilor, cele mai multe erori la testele rapide au fost pentru substantele din categoria amfetaminei si a benzodiazepinelor, aproximativ patru din cinci probe au fost infirmate în laborator.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Drug Testul are precizie de 40% si nu e normal ca , din eroarea aparatului, sa raman fara permis ! Aceasta lege este un abuz . Permisul trebuie luat categoric dupa confirmarea analizelor de prezenta a drogului, si nu inainte

  2. Pai dupa evenimentul cu asta de la mare, Pascu, toata lumea a inceput sa strige „de ce nu au aparate drug test politistii?!?! sa aiba aparate la ei!”, ei, na poftim acu, cu aparatele … 😀

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.