Se pune la cale inasprirea legii in privinta soferilor agresivi in trafic, conducatorii auto care pun in pericol ceilalti participanti la trafic din rea vointa sau neglijenta avand toate sansele sa ramana fara permisul de conducere pana la un an.
In proiectul noului Cod Rutier, politistii vor ca cei care se bat in trafic, pe langa sanctiunile de ordin penal, sa ramana si fara carnet de conducere. Mai mult, pe langa prevederile deja existente, politistii doresc introducerea si formularilor „depasirile repetate, in zigzag” sau „franarea brusca” ori „slalomul printre masini”. In prezent, agresivitatea in trafic e sanctionata in cazul „proferarii de injurii sau folosirea de gesturi obscene”. Potrivit prevederilor in vigoare, „savarsirea de gesturi obscene, injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participantilor la trafic” se pedepsesc cu 21 pana la 100 puncte amenda (un punct de amenda este 67 de lei). Orice alte agresiuni, chiar daca sunt comise in trafic, cad sub incidenta legilor civile sau penale, pentru ca pur si simplu ele nu sunt prevazute in Codul Rutier. Insa in ultimii ani cazurile de agresivitatea din ce mai multe din trafic duc la o schimbare a legii, in intampinarea unei escaladari a situatiei.
Fara permis de la sase luni la un an
Daca initiativa politistilor se va materializa, pedeapsa va fi aplicata pentru infractiunea comisa cu violenta in trafic, iar ridicarea permisului ar urma sa fie o pedeapsa complementara aplicata de Politia Rutiera. Dosarul penal se va intocmi la sesizarea victimei, Parchetul urmand sa solutioneze cauza. Daca e fapta penala, iar instanta se pronunta in acest sens, respectivul sofer va putea ramane fara permis de la sase luni la un an. Initiativa a fost salutata de seful Serviciului Politiei Rutiere Botosani, comisarul sef Dumitru Zmau, care a subliniat ca legea trebuie sa fie foarte clara. „Da, este o idee buna, insa trebuie stabilit clar ce inseamna agresivitate. Sunt multi care fac liniute, care au un comportament agresiv in trafic, toate acestea ii pun in pericol atat pe ei cat si pe ceilalti participanti la trafic. Insa trebuie prevazut in lege ori in normele de aplicare ce inseamna agresivitate si cum poate fi ea probata”, a spus Dumitru Zmau.
evbt.ro