spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Societatea de Geografie Vaslui, la Zilele Culturale ale Bârladului (foto)

- Advertisement -

LANSARE SI PREMIERE În cadrul “Zilelor Culturale ale Bârladului”, sâmbãtã, 16 mai, a avut loc la Teatrul “V.I. Popa”, în foaier, o actiune extrem de interesantã a Societãtii de Geografie din România, filiala Vaslui: o lansare de carte a unui tânãr bârlãdean, lector dr. Cãtãlin Vrabie, “Pierdut în Nepal si Ladakh”, urmatã apoi de premierea elevilor participanti la Olimpiada de Geografie, unde lotul vasluian a obtinut locul I pe tarã. Ambele actiuni au fost asigrate de prof. Viorel Râmboi, presedintele filialei vasluiene a Societãtii Române de Geografie (S.G.R.).

Foaierul Teatrului “V.I. Popa” din Bârlad a fost sâmbãtã, 16 mai, gazdã plãcutã pentru o manifestare a Societãtii Române de Geografie, filiala Vaslui, manifestare înscrisã în cadrul Zilelor Culturale ale Bârladului. Activitatea a cuprins lansarea de carte, premierea elevilor participanti la Olimpiada de Geografie, o sesiune de comunicãri si o aplicatie de teren, adresatã profesorilor de specialitate.

“Pierdut în Nepal si Ladakh”

Asa cum am anuntat si noi, într-unul din numerele trecute ale cotidianului nostru, bârlãdeanul dr. Cãtãlin Vrabie, lector universitar la Bucuresti si un împãtimit al alpinismului si al cãlãtoriilor prin locurile cele mai frumoase din lume, si-a lansat cartea “Pierdut în Nepal si Ladakh”. Cãtãlin a avut alãturi pe pãrintii sãi, mândri de fiul lor, care la 37 de ani profeseazã la lector universitar la Facultatea de Adminsitratie Publicã din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative si are douã mari pasiuni: alpinismul si cãlãtoriile în zone mai putin cunoscute. Au mai fost prezenti foarte multi bârlãdeni, care au dorit sã si achizitioneze cartea lui Cãtãlin Vrabie. Autorul a fãcut o prezentare în Power Point, arãtând fotografii extrem de interesante, fotografii care au surprins, autentic si convingãtor, cum este Nepalul si mai ales Kashmirul, ultimul fiind o zonã tampon între India si Pakistan. Volumul este a treia carte din ciclul “Pierdut prin lume” si prezintã într-un stil accesibil, ca un jurnal de cãlãtorie, secvente zilnice petrecute de autor în cele cinci sãptãmâni în care a cutreierat prin nordul Indiei si Nepalului. “Evocarea întâmplãrilor, trãirilor si a comportamentelor celor cunoscuti este realizatã cu un dezvoltat simt al observatiei. Ca sã ne ajute, autorul foloseste adesea comparatii, mai ales cu România, iar la editarea cãrtii introduce note suplimentare ce dezvoltã unele capitole din istoria locurilor, unele mituri, elemente privind stilul de viatã al oamenilor, ori evolutiile politice ale societãtii vizate, toate acestea evidentiind vocatia sa didacticã. Pe tot parcursul cãrtii îsi dai seama cã te afli într-o aventurã, alãturi de un personaj cu o sete nepotolitã de a vedea cât mai mult si de a transmite celor care citesc emotiile sale. Reuseste sã se detaseze de neajunsurile pe care le întâlneste si prezintã cu umor inclusiv situatiile hazardate, pe care este nevoit sã le încerce”, a precizat prof. Viorel Râmboi, presedintele SGR, filiala Vaslui. Alãturi de Cãtãlin Vrabie a fost si familia sa, sotia si fiica lui, de cinci ani, care pe tot parcursul prezentãrii a fost foarte mândrã de tatãl ei, promitând cã într-o zi va fi si ea la fel de celebrã ca el.

Elevii din lotul olimpic vasluian de geografie, premiati de SGR!

Dupã frumoasa lansare de carte, unde lectorul universitar dr. Cãtãlin Vrabie a arãtat publicului cum arãta Nepalul, înainte de cutremurul devastator de acum câteva sãptãmâni si Kashmirul înainte de groaznicele inundatii de anul trecut, a început premierea celor sapte olimpici vasluieni, din lotul olimpic de geografie. Societatea de Geografie din România (SGR) a acordat copiilor din acest lot, care a ocupat locul I pe tarã la faza nationalã a Olimpiadei de Geografie, diplome speciale, cãrti si reviste de specialitate. Vã reamintim cã punctajul final al echipajului vasluian a fost de 90,41 puncte. Acesta este datorat atât elevului Ionut Sorea – clasa a XII-a, de la liceul <<Nicolae Iorga>> Negresti, care a obtinut premiul I – locul I pe tarã, premiu special pentru punctaj maxim la proba teoreticã, premiu special pentru consecventã – cinci participãri la etapa nationalã – dar si celorlalti elevi din lot care au obtinut douã premii speciale din partea Societãtii de Geografie din România si trei mentiuni MECS. Notabilã este si prestatia celor patru elevi de la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad – Funaru Valentin – clasa a IX-a, Stan Andreea, clasa a X-a – premiu special SGR, Tocoi Andreea Cristina, clasa a XI-a – mentiune II MECS, Pricochi Cosmin Stefan, clasa a XI-a – Mentiune I MECS), pregãtiti de profesoara Cristina Oprea dar si a celor doi elevi ai Scolii Gimnaziale “Stefan cel Mare” din Vaslui – Negrea Cristian Bogdan, clasa a VIII-a- Premiu special SGR si Dediu Valentin Remus, clasa a VIII-a – Mentiune IV MECS, pregãtiti de profesoarele Darie Cerasela, respectiv Gheteu Cristina. Premierea a fost fãcutã de prof. Viorel Râmboi, presedintele filialei Vaslui a SGR.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.