spot_img
17.5 C
Vaslui
08-sept.-2024
spot_img

Socata, bãutura minune care combate depresia si ridicã imunitatea. Cum au ajuns pãdurarii din Vaslui, campioni la cules de soc

- Advertisement -

DE NEPRETUIT… Fiecare familie are câte o retetã proprie de socatã, transmisã din generatie în generatie, însã micile secrete ale retetei magice o stiu foarte putini. Cuisoarele si scortisoarele sunt ingredientele secrete care se combinã perfect cu puterile tãmãduitoare ale socului. Astfel, energizantul natural devine o adevãratã bombã care te revigoreazã. Putini stiu cã pãdurarii vasluieni sunt campioni la cules de soc, iar productia realizatã la Vaslui deserveste aproape toatã România. Directorul Directiei Silvice Vaslui, Cãtãlin Ionut Idriceanu spune cã anual se culeg din judet 7-8 tone de floare de soc, care ajung în industria de ceaiuri sau cea a medicamentelor.

Cel mai bun moment pentru pregãtirea socatei este în perioada mai – iunie, pentru cã este perioada de înflorire a socului. Bãutura aceasta naturalã se face cel mai bine din flori proaspete. Socata se poate face si iarna sau toamna din flori uscate de soc, tinute în prealabil într-un loc rãcoros, în pungi de hârtie. Este posibil ca florile uscate de soc sa nu fie la fel de aromate însã se pot adãuga putin mai multe flori, pentru un plus de savoare.

Reteta celor de „Zâmbete si Voie Bunã” face furori pe retelele de socializare. Modul de preparare a bãuturii este al unei bunici, care pãstreazã secretrul de 60 de ani! Socata este un remediu pentru alergii si depresie, dar si remedii împotriva rãcelii. „Avem nevoie de 10-15 flori de soc, de un borcan mare de 5-6 litri, pe care îl vom umple cu apã. Se spalã florile înainte si se adaugã în apã, veti avea nevoie si de câteva lãmâi, 2 – 3 bucãti. Vã recomandãm sã folositi zeama lãmâilor, deoarece în ultima vreme se folosesc din greu pesticide si coaja este afectatã. Asa cã vã folositi ori lãmâi Bio, ori zeama lãmâilor. Apoi veti avea nevoie de drojdie uscatã, cam de mãrirea unui glob de migdalã un gram, o linguritã de scortisoarã, câteva cuisoare – vreo 10-12, se amestecã un pic si se adaugã ultimul ingredient si anume douã linguri de miere de albini. Dacã vã place mai dulce, mai puteti pune miere câtã doriti. Se amestecã, se pune capacul, se lasã câteva zile la un loc ferit de luminã, cam 3-4 zile. Dupã care se scot din borcan florile, lãmâile, se strecoarã licoarea care tocmai s-a obtinut. Rezultatul este o licoare foarte aromat si gustul întepãtor sã nu vã sperie”, a spus cei de la „Zâmbete si Voie Bunã”.

La Vaslui, anual floarea de soc este vândutã din pãdure în cantitãti mari!

În judetul Vaslui, culesul socului este o îndeletnicire veche, iar traditia o mai pãstreazã pãdurarii de la Directia Silvicã Vaslui. conform informatiilor oferite de directorul Cãtãlin Ionut Idriceanu, se culeg anual cam 7-8 tone de floare de soc din judet. La Vaslui, pãdurarii nu culeg din flora spontanã doar soc, ci si alte plante medicinale cum ar fi: coada soricelului, leurdã, sunãtoare, urzicã, frunze si flori de pãducel, flori de salcâm, flori de soc, flori de tei, etc, pe care le vând celor care produc ceiuri. „Floarea de soc se culege cam 7-8 tone pe an. Toamna se mai recoteazã si fructele de soc Din aceste fructe se pot face dulceturi sau gemuri, sucuri, produse alimentare, farmaceutice, cosmetic etc. Este un efort foarte mare atât pentru silvicultori, cât si pentru culegãtori. S-a început culegerea florii de soc, dar ploaia ne-a oprit. Sperãm sã nu se scuture toatã floarea. dupã încheierea culesului, predãm la societãtile care ne-au dat comenzi, în general farmaciile sau firme care se ocupã cu ambalat ceiauri”, ne-a spus directorul Directiei Silvice Vaslui, Cãtãlin Idriceaunu. Acesta ne-a mai spus cã în cadrul directiei, activitãtile de recoltare a plantelor medicinale, a fructelor de pãdure este o prioritate, nu numai din prisma veniturilor obãinute, ci prin valoare de nepretuit a acestor minunãtii culese din pãduri si din pajisti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.