spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

SOCANT: Iatã, cine fura gaze la Husi!

- Advertisement -

DOSARUL X Dosarul furtului de gaz de la Husi, ajuns, în parte, pe masa instantei de judecatã, este plin de surprize: de la nume sonore din „orasul dintre vii”, la care, ce-i drept, putini s-ar fi asteptat sã se descopere contoare mãsluite, pânã la modul în care „Vanea” (Agape Vasile Ciprian, n.r.) a învãtat sã deterioreze echipamentele Gaz Est, dând, practic, „search” pe google, totul stã sub semnul… mirãrii! Sãptãmâna aceasta, vineri, va fi primul termen în dosarul în care sunt judecati pentru furt calificat Popa Mihãitã, zis „Botos”, si Agape Vasile Ciprian. Husenii cãrora cei doi le-au mãsluit contoarele, dupã cum sustin procurorii, sunt într-un alt dosar, rãmas pe masa procurorilor, care au dispus în ceea ce-i priveste urmãrirea penalã pentru furt calificat.

Multe nume surprinzãtoare în dosarul furtului de gaz de la Husi, unele dintre ele chiar neasteptate, dat fiind faptul cã persoanele în cauzã trec, la nivelul urbei, drept oameni de succes, în diferite domenii de activitate si, mai ales, cu o stare materialã bunã si foarte bunã. Poate de aceea mirarea husenilor de rând este cu atât mai mare, cu cât persoanele cu bani, teoretic, ar fi putut oricând sã suporte costurile lunare ale facturilor la gazele natural. În documentele oficiale se aratã cã anchetatorii au început urmãrirea penalã pentru sãvârsirea infractiunii de furt calificat fatã de urmãtoarele persoane: Cebuc Vasile, Mazdrag Traian, Diaconu Margareta, Marian Vasile Marius, Bunescu Igor, Cotae Lucian, Bunescu Sergiu, Brãnici Costel, Romila Gheorghitã, Dogaru Cãtãlin, Melinte Ciprian, Tofan Lucian, Pascal Petru, Croitoru Alin, Matei Vasile, Marian Sergiu, Bejan Florin, Chirica Mirel, Gentimir Alexandru, Popa Ioan, Cleminte Maria, Cleminte Gheorghe si Ungureanu Alin.

Numai huseni, unul si unul, în dosar!

În rechizitoriul prezentat instantei în ceea ce-i priveste pe inculpatii Popa Mihãitã si Agape Vasile Ciprian se fac precizãri în detaliu despre modul în care s-au deteriorat contoarele de gaz, iar procurorii se bazeazã pe un probatoriu consistent, strâns în douã volume grele. De pildã, se precizeazã cã în perioada 11.02.2014 – 18.06.2013, ca urmare a plângerilor formulate de SC Gaz Est Vaslui, au fost ridicate din diferite locatii, 31 de contoare. „S-au descoperit modificãri la contoarele urmãtorilor abonati: Cebuc Vasile, Mazdrag Traian, Diaconu Margareta, Bunescu Igor, Cotae Lucian, Marian Vasile Marius, Bunescu Serghei, SC Braniss SRL (societate administratã de Brãnici Costel), SC Vioanca SRL (Cotae Lucian), SC Dogma SRL – în douã puncte de lucru, pe Bulevardul 1 Mai si Corni, nr. 14, administrate de Dogaru Cãtãlin, Melinte Ciprian, SC Miluca (administratã de Tofan Marcel), SC Genser (administratã de Melinte Ciprian), SC Company Pop Trans SRL (administratã de Popa Mihãitã), SC Autobuzul SA (administratã de Dogaru Cãtãlin), Croitoru Gheorghe, Matei Vasile, Marian Sergiu, SC Investcad (administratã de Bejan Florin), SC Speed (administratã de Bunescu Sergiu), SC Veramiz (Chirica Mirel), Pascal Petru, SC Club Café Noir (administratã de Dogaru Cãtãlin), SC Algent (administratã de Gentimir Alexandru), Cleminte Iosefina si Trofin Constantin”, au precizat anchetatorii. Cum ar fi cazul lui Trofin Constantin, de pildã, s-a constat cã cel care s-ar face responsabil de deteriorarea contorului de gaz, de la o locuintã a sa, este chiriasul sãu, Ungureanu Alin, de aceea procurorii au început urmãrirea penalã contra lui Ungureanu si nu a lui Trofin. Ceilalti însã mai au timp sã dea explicatii, întrucât anchetatorii mai au de muncã la dosarul disjuns.

„Vanea” s-a documentat repede de pe internet!

Martorul Buiceag Florin, despre care anchetatorii spun cã a avut si el contributia lui în aceastã afacere ilicitã, a fost cel care le-a dat, în cele din urmã, informatii pretioase. El a declarat cã a asistat la mai multe discutii dintre Popa si Agape, când îsi planificau actiunile, apreciind cã, în total, cei doi ar fi deteriorat în jur de 40 – 50 de contoare. Ba chiar a declarat cã i s-a pus în vedere de cãtre Popa sã nege orice amãnunt si sã nu declare nimic anchetatorilor. Dar cu ajutorul informatiilor sale sau poate nu neaparat, anchetatorii au reusit sã îl identifice în data de 31.01.2014 pe Agape Vasile Ciprian, zis „Vanea”, care avea în autoturismul sãu, într-o geantã, toate sculele necesare deteriorãrii contoarelor de gaz (sigilii, surubelnite, lampã, etc). Agape, luat la întrebãri, a fost cooperant, într-o oarecare mãsurã si i-a uimit pe anchetatori când le-a spus cã nu are niciun fel de pricepere în domeniu, dar cã s-a învãtat sã mãsluiascã echipamentele de gaz de pe… internet.

Se plãtea între 500 si 1500 lei per contor deteriorat!

Procurorii au concluzionat, în urma cercetãrilor, cã sumele percepute pentru fiecare contor dereglat, variau între 500 si 1500 de lei. Suma era stabilitã dupã ce, în prealabil, „clientul” prezenta o facturã, ca sã se vadã consumul sãu real. În functie de cât de mare era factura, direct proportional îl costa deteriorarea contorului. Agape a sustinut în fata procurorilor cã în perioada octombrie 2012 – februarie 2013 a fost adus de 4 ori în Husi de cãtre Popa Mihãitã, în majoritatea cazurilor cu autoturismul lui Popa. Popa Mihãitã îi arãta lui Agape cotorul care trebuia modificat, însã el nu se cobora jos, ci rãmânea în autoturism. Din cercetãri rezultã cã Agape nu negocia pretul niciodatã, ci primea banii doar de la Popa Mihãitã. Acesta a declarat cã a primit de la Popa, în total, 10.000 de lei, pentru toate contoarele mãsluite. De altfel, trebuie spus cã Agape nu a recunoscut decât mãsluirea a 14 contoare, la locatiile cãrora chiar i-a si condus pe ancheatori, desi anchetatorii au stabilit, dupã detaliile identice ale modului de oprare, dar si coroborând cu alte dovezi, cã si în celelalte 17 cazuri, tot ei au actionat. Procurorii au observant cã Agape a nimerit adresele cu greutate, pentru cã, nefiind husean, nu cunostea strãzile. Acest detaliu, au concluzionat anchetatorii, este unul care vine în sprijinul informatiilor care îl indicã pe Popa Mihãitã, ca fiind artizanul afacerii ilicite, deoarece, spun procurorii, este greu de crezut cã ieseanul Agape ar fi venit singur într-un oras necunoscut, ca sã modifice contoarele unor persoane complet strãine.

Cum se mãsluieste un contor de gaz, metoda lui „Vanea”!

„Cu ajutorul unei chei pentru tevi tip mox, desfileta piulita de record, dupã care, cu ajutorul unei surubelnite pe care o încãlzea cu lampa, fãcea o gaurã în interiorul contorului, mai precis la cotul de iesire al acestuia. Procedând astfel, o parte din gazul consumat nu era contorizat”, au concluzionat procurorii.

„Botos”, simpatic: nu recunoaste nimic, ba a reclamat la Politie cã lui, personal, i-a furat un hot contorul!

Popa Mihãitã nu a recunoscut nimic din acuzatiile anchetatorilor. A recunoscut doar cã l-a adus pe Agape de câteva ori în Husi de la Iasi, dar numai pentru ca Agape sã îsi rezolve anumite probleme personale. Nici cu interceptãrile telefonice în fatã (ce-i drept, destul de greu de interpretat, dat fiind faptul cã se folosea un limbaj codat, porecle, etc), acesta nu a facut marturisiri. „În perioada 05.11.2012 – 18.03.2013 Popa Mihãitã, zis „Botos”, i-a apelat pe Gentimir Alexandru, de 85 de ori, pe Marian Vasile Marius, de 42 de ori si pe Dogaru Cãtãlin, de 44 de ori”, scriu anchetatorii. Exemplu de interceptare: „auzi… sã stii cã acum i-a venit hârtia si i-a venit cu minus”. Popa Mihãitã: „Aha… nu mai mârâi”. Un detaliu din dosar, destul de hilar, îl reprezintã întâmplarea din 13.04.2013, când Popa Mihãitã, simtind probabil cã se îngroasã gluma cu contoarele mãsluite, iar el, la rându-i, având la domiciliul sãu vreunul la fel, si-a trimis sotia la Politia Iasi sã reclame cã cineva, peste noapte… i-a furat contorul de gaz, apartinând E-On Distributie Moldova. Si acest amãnunt a fost luat în consideratie de anchetatori si coroborat cu alte probe. În finalul rechizitoriului, procurorii aratã cã, în total, prejudiciul estimat este de 139.096,54 lei, iar o parte din cei descoperiti cu contoare deteriorate la locuinte personale sau puncte de lucru ale societãtilor comerciale detinute, au achitat deja cãtre pãgubita SC Gaz Est suma de 81785,83 lei, rãmânând nerecuperatã suma de 57.283,71 lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.