spot_img
spot_img
2.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

Sobarul satului Puscasi, ucis de ,,popi’’

- Advertisement -

GHINION Un bãrbat în vârstã de 76 de ani din localitatea Puscasi a murit dupã ce a mâncat ciuperci culese chiar de el din pãdurea din apropierea casei, ciuperci numite “popi”. Rudele spun cã omul a cules ciuperci toatã viata si cã le cunostea bine pe cele otrãvitoare. Norocul a fãcut ca doar el din familie sã consume acea mâncare. Desi sunt constienti cã aceste ciuperci pot fi otrãvitoare, oamenii din zonã culeg zilnic sute de kilograme din pãduri, din care, mare parte ajung pe masa vasluienilor. Ei dau asigurãri cã nu e nicio problemã si cã ghebele sunt cel mai ieftin si mai bun aliment de sezon.

GHINION. Aurel Chipcea, sobarul satului Puscasi, a fost rãpus de mâncarea lui preferatã si toatã lumea îi plânge acum de milã. Sãptãmâna trecutã, bãtrânul a adus acasã câteva kilograme de ciuperci, numite popular “popi” si a rugat-o pe nevasta sã I le gãteascã. Femeia s-a conformat, însã nu s-a atins de mâncare, pentru cã nici nu îI plac ciupercile, nici nu era sigurã de ele. Omul a mâncat si luni dimineatã i s-a fãcut rãu. A vãrsat si s-a umflat la fatã. A crezut cã îsi va reveni. A doua zi a mers totusi la medicul din sat, care i-a dat tratament sI bãtrânul s-a întors acasã. Vineri, starea lui s-a agravat, asa cã familia a chemat Ambulanta. Omul a murit la spital, în aceeasI searã. Acum, familia asteaptã sã ridice cadavrul bãtrânului de la Morgã pentru a-l îngropa crestineste. “De-o viatã mãnâncã ciuperci. Îi plãceau. Asa e traditia în zonã. De când vin ploile, toamna, oamenii de la noi merg în pãdure si culeg ghebe. El le cunostea, dar acum a cules niste “popi”, nu stiu exact ce sunt, pentru cã eu nu mãnânc, mã tem, si i-a preparat singuri. A vãrsat ciupercile dimineatã, a început sã se umfle la fatã, dar a crezut cã îsi va reveni. Când am vãzut cã bine nu îi este, am chemat Ambulanta. A murit la spital, cred cã a stat prea mult acasã. Dacã mergea din prima la spital, poate îl salvau doctorii. Nu îmi vine sã cred cã s-a întâmplat asa ceva”, spune cu lacrimi în ochi sotia lui, Elena Chipcea.

Ghebele, alimente ieftine, de sezon

Ieri, la casa lui nea Aurel s-au adunat rude, prieteni. Îngândurati, acestia încercau sã întelegã ce s-a întâmplat. “Eu cred cã asa a fost sã fie, asa i-a fost sã moarã. El cunostea ciupercile ca nimeni altul. A crescut cu ciuperci. Si noi am crescut cu ciuperci. De când au apãrut, nu e zi sã nu mâncãm ciuperci sau ghebe. Dacã nu le cunosti, e periculos, dar el le stia. Poate s-o fi strecurat vreuna rea printre ele. Nu îmi dau seama!”, spune fiul bãtrânului. Si vecinii sunt socati de cele întâmplate. “Era un om cuminte, gospodar, la locul lui. Niciodatã nu s-a certat cu nimeni, nu a creat probleme. Era cel mai priceput sobar din sat. Are un bãiat care îi calcã pe urme, dar ca el nu era nimeni. Îmi pare tare rãu cã si-a pierdut viata. Tocmai ciupiercile, preferatele lui, l-au omorât”, a declarat unul din vecini. Toti cei prezenti au recunoscut cã mãnâncã ghebe cu toatã familia. “Nu au nimic. Sunt bune, bune. Ducem si la Vaslui, la piatã, le dãm, cu 4 lei. Punem în oalã, la copii. Nu moare nimeni. Vecinul a avut ghinion, o fi cules una otrãvitoare si nu si-a dat seama”, spune Ionel Lãcãtus, un bãrbat de 37 de ani, care abia carã o sacosã plinã cu ghebe. De sãptãmâni bune, nu e zi în care oamenii locului sã nu ia cu asalt pãdurile în cãutare de ciuperci si ghebe. Unii le gãtesc imediat, altii le conservã pentru iarnã, însã majoritatea le aduc în Vaslui, la piatã, unde vând cantitati foarte mari în fiecare zi, la preturi foarte mici. Specialistii atrag atentia populatiei, însã, cã riscul intoxicãrii cu ciuperci este unul foarte serios. Politistii au declansat deja o anchetã în acest caz. “În urma unei sesizãri primite de la SJU Vaslui, IPJ a demarat o anchetã în acest caz si s-a dispus efectuarea necropsiei pentru a se stabili cu exactitate cauza decesului”, a declarat, Mihaela Straub purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui

Circa 90% din intoxicatiile cu ciuperci sunt mortale

În România, existã aproximativ 50 de specii de ciuperci otraãvitoare (din cele peste 4000 de specii de ciuperci cunoscute) iar numãrul acestora creste de la an la an datoritã mutatiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscãtori. Intoxicatiile cu ciuperci pot fi mortale, dar uneori, ciupercile produc numai intoxicatii ale sistemului nervos sau intoxicatii gastrointestinale. Simptomele intoxicatiei cu ciuperci se clasificã în functie de perioada de incubatie a tipului de ciuperci care provoacã intoxicatia, astfel:

– cu perioada de incubatie scurtã – cazuri în care simptomele apar în minim 15 minute si maxim 3 ore de la consumul ciupercilor si se manifestã prin: hipotensiune arterialã, halucinatii, tulburãri nervoase, abundenta salivatiei, lãcrimare, pupilã micsoratã, dureri abdominale, scãderea frecventei cardiace, tegumente umede;

– cu perioada de incubatie lungã (ciuperca albã, buretele viperei, etc), în care semnele apar dupã cel putin 12 ore de la consumul acestora si se manifestã prin: greturi, vãrsãturi, diaree, tulburãri gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburãri neurologice, encefalopatie, manifestãri renale grave, afectiuni hepatice, hipoglicemie, iar dupã douã zile de la ingestie apare coma si apoi decesul persoanei în cauzã. În jur de 90% din intoxicatiile cu aceste ciuperci sunt mortale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.