spot_img
spot_img
5.7 C
Vaslui
20-ian.-2025

Smochinul se poate cultiva, în sfârsit, si în judetul Vaslui. Smochinele sunt unice în lume: nu sunt fructe, ci flori rãsturnate (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

UIMITOR …Smochinele sunt printre cele mai spectaculoase fructe din lume. Sunt considerate îndulcitoare naturale, au un continut de potasiu mai mare decât bananele, iar o cana de smochine uscate contine mai mult calciu decât o canã cu lapte. Smochinele se cultivã la noi în tarã, pe litoral si în zona Caracal, dar iatã cã de când verile au devenit mai lungi, acesti arbusti încep sã se cultive peste tot, Smochinii mai au o particularitate. Smochina nu e orice fruct, de fapt nici mãcar nu e fruct. Strict vorbind, smochinele sunt flori rãsturnate. Smochinii nu înfloresc la fel ca alti pomi fructiferi precum migdalii sau ciresii. Smochinele au o poveste foarte interesantã. În primul rând, nu sunt din punct de vedere tehnic un fruct, ci o infruitscentã (un set de fructe). Si în al doilea rând, au nevoie de o viespe sacrificatã pentru a se reproduce, o insectã care moare în smochin.

Copacul de smochin creste pânã la înãltimi de 7-10 metri, uneori chiar mai mare. Frunzele sunt cãzãtoare, de 12-25 cm lungime si 10-18 cm lãtime, foarte lobulate, formate din 3-5 lobi, scoarta este netedã si de culoare gri. Smochinul produce fructe de formã conicã . De asemenea, arborele produce un suc lãptos care este, de fapt, un latex iritant. Arborii de smochini sunt reflorescenti, produc douã recolte anual, una în primãvarã si alta la sfârsitul verii. Smochinele sunt clasificate dupã varietãti si anotimpuri: smochine albe, smochine reginã, smochine negre, smochine primãvarã.

Plantarea smochinului!

Plantarea smochinului se face la noi în tarã primãvara, timpuriu. În livadã, smochinii se planteazã la distante de 4 metri între rânduri si 3-4 metri între plante. Smochinul este originar din zona mediteraneanã, deci are nevoie de cel putin 8 ore/zi de luminã pentru a rodi abundent. Astfel, pentru plantarea smochinului, alege un teren adãpostit, cu climat blând. De asemenea, smochinii sunt fragili la vânturile puternice, de aceea, se recomandã fixarea unei ancore în pãmânt pentru sustinere. Smochinii sunt de trei feluri: smochini comuni(dioici), smochini tip Smyrna si smochini San Pietro. Smochinii comuni sunt autofertili si fructificã fãrã a avea nevoie de polenizare, adicã fructificã partenocarpic. Smochinii tip Smyrna nu fructificã decât în prezenta viespii smochinului, blastophaga. Smochinii tip San Pietro fructificã fãrã polenizare doar breba (prima recoltã), pentru a doua recoltã au nevoie de blastophaga. În România, viespea smochinului a fost semnalatã sporadic in vreo douã-trei locuri din cauzã cã nu existã plantatii mari de caprifigi (pãduri de smochini). Asadar, în România, majoritatea covârsitoare a smochinilor sunt de tip comun, autofertili, iar cei cãrora vã plac smochinele puteti sã le mâncati fãrã fricã cãci nu au nicio viespe în interior. Exceptie fac smochinele din supermarketuri, care pot fi din import din tãri cu traditie în cultura smochinilor si unde toate soiurile de smochin pot avea altã acoperire în teritoriu.

„Mâncãm o smochinã, mâncãm sute de fructe!”

Pe scurt, smochinele sunt un tip de flori inversate care înfloresc în interiorul acestui cocon mare, cu ton rosiatic pe care îl stim sub numele de smochine.

<<Fiecare floare produce o singurã nucã si o singurã sãmântã numitã „aquenio”. Smochina este formatã din câteva achenii, care îi conferã acea texturã caracteristicã crocantã. Prin urmare, când mâncãm o smochinã, mâncãm sute de fructe. Dar cel mai uimitor lucru este procesul special de polenizare pe care florile de smochin trebuie sã-l reproducã. Nu pot depinde dacã vântul sau albinele aduc polen ca alte fructe, asa cã au nevoie de o specie cunoscutã sub numele de viespi de smochin. Aceste insecte îsi transportã materialul genetic si îi permit sã se reproducã. La rândul lor, viespile nu ar putea trãi fãrã smochine, deoarece îsi depun larvele în fructe. Aceastã relatie este cunoscutã sub numele de simbiozã sau mutualism. În prezent, marea majoritate a producãtorilor acestui fruct nu mai au nevoie de munca viespilor. Majoritatea soiurilor de smochine pentru consumul uman sunt partial non-genetice. Asta înseamnã cã rodesc întotdeauna în lipsa unui polenizator. Sã încurajãm lectura”, spune Viorica Antal, o româncã care a reusit sã cultive smochinul în România

Opt lucruri interesante despre smochine

INEDIT…Delicioasele smochine sunt printre primele fructe cultivate de om, fiind dovezi care le plaseazã în anii 9400 – 9200 î. C.  Bogate în fitonutrienti, antioxidanti, vitamine si minerale, reprezintã un remediu natural pentru diferite afectiuni, de la probleme de digestie pânã la insomnie. Astãzi, aflati câteva dintre cele mai interesante lucruri pe care le-am descoperit, citind despre smochine. Iatã câteva dintre cele mai interesante lucruri despre smochine. Prima întrebare care se pune este: Smochinul este fruct sau floare? Fructul smochinului este, de fapt, o floare care înfloreste în interiorul smochinei si poartã numele de infructescentã. Asftel, floarea smochinului nu este vizibilã de la exterior, ci se dezvoltã în miezul smochinei, unde se aflã si semintele acesteia. Mai sunt si alte curiozitãti, cum ar fi cã acest fruct este o sursã de calciu. Cantitatea de calciu din smochine este comparabilã cu cea din lapte. O canã de smochine uscate contine la fel de mult calciu cât o jumãtate de canã de lapte degresat. De asemenea, smochinul are potasiu mai mult decât o bananã. Sase smochine contin 891 mg de potasiu, mai exact aproximativ 20% din nevoia zilnicã si de douã ori mai mult decât o bananã mare.

Polenizare preferentialã de cãtre o viespe preistoricã, Blastophaga

CURIOZITÃTI...Desi existã o varietate de smochini care fac fructe fãrã polenizare, de polenizarea celorlalte douã tipuri de arbusti se ocupã viespea Blastophaga, care se strecoarã în floare printr-un pasaj foarte îngust. Aceasta viespe are o istorie îndelungatã, care ajunge pânã acum 34 de milioane de ani. Pare uimitor, însã o fosilã a acestei viespi a fost descoperitã pe o insulã din sudul Angliei, Insula lui Wight, unde au fost gãsite dovezi ale existentei unor specii de dinozauri din Cretacic si Jurassic. Smochinul este un copac longeviv. Cei cultivati pot atinge cu usurintã vârsta de 35 de ani. O alt lucru mai putin cunoscut este faptul cã smochinul este un substituent pentru ulei. Se pare ca smochinele pot înlocui cu succes grãsimea din preparatele la cuptor, asadar pasta de smochine se poate folosi fãrã probleme în loc de ulei sau unt. Cantitatea necesareã de smochine este de jumãtate din cea de ulei sau unt. Mai mult, acesta este si un îndulcitor natural. Acest fruct contine 55% zahãr, în formã naturalã, ceea ce o face un excelent îndulcitor, ideal pentru a înlocui zahãrul din preparatele dulci. Iatã câteva motive pentru care smochiul este cunsocut ca simbol al abundentei si al fertilitãtii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.