ACCIDENTE… Clipe de groază în Parcul de skateboarding din Vaslui! Echipajul ambulanței SMURD tip C1 (terapie intensivă mobilă) a intervenit pentru acordarea îngrijirilor medicale de urgență în cazul unui copil în vârstă de 13 ani care a suferit un accident în timp ce se juca în acea zonă de agrement. La sosirea echipajului de intervenție, copilul lovit la cap se afla în stare de seminconștiență. O serie de interdicții absurde impuse în oraș de către primarul municipiului reședință de județ, precum și numeroasele petiții online adresate de către tinerii vasluieni autorităților publice locale, au pus Primăria Vaslui în fața unui fapt împlinit: în 2018, după trei ani de tergiversări, s-a aprobat construirea unui parc de skateboarding și role, în zona Teatrului de Vară. Încă din faza de “șantier în lucru”, tinerii au sesizat neregulile obiectivului, dar au fost ignorați.
Parcul de skateboarding din Vaslui a venit ca o necesitate, într-un oraș unde regulile absurde impuse aproape că nu mai surprind pe nimeni. În 2015, câteva sute de tineri au semnat o petiție online adresată Primăriei Vaslui, solicitând înființarea unui skate park. Motivul? În orașul lor, le era complet interzis cu role, skateboard-uri, biciclete ori trotinete prin parcuri sau oricare alte alei pietonale. Luăm în discuție celebrul an 2015, când toate spațiile verzi erau etichetate cu “Interzis! Nu călcați iarba!” și peste tot prin oraș erau montate panouri cu interdicții pentru bicicliști, pentru pasionații de role ori skateboarding. La trei ani distanță, după ce glumele proaste la adresa Vasluiului, pe tema aceasta, au făcut înconjurul țării, în septembrie 2018 Primăria Vaslui anunță începerea lucrărilor la un skate park. Entuziasmul tinerilor a fost domolit după demararea construcției, când ei au sesizat imediat nereguli la viitoarea pistă: unele rampe prezentau dâmburi, au fost montate bare care nu își avea locul, prezentând risc de accidente, iar pe suprafața pistelor se observau denivelări. În vara lui 2019, tinerii au înștiințat autoritățile despre neregulile observate, însă pista a fost inaugurată fără alte intervenții. Nici până astăzi nu se știe dacă acolo a fost vorba despre dezinteresul autorităților finanțatoare sau despre nepriceperea constructorului, Jan Catana, administratorul Consprest SA (firmă agreată de Primăria Vaslui în acea perioadă) încasând 852.397 lei cu TVA pentru lucrare. În toamna anului 2019, skate park-ul a fost pus în funcțiune. Primele luni de iarnă, deloc aspră de altfel, au făcut nefuncțională noua zonă de agrement – apăruseră primele crăpături pe rampe și unele trepte s-au deteriorat prin măcinare, impunând lucrări de finisare. Valul pandemic din martie 2020 a venit ca o mană cerească pentru primar și constructorul lui, care au închis repede parcul, invocând riscul infestării cu Covid-19 și trecând sub tăcere erorile de construcție.
“Doar cine nu muncește, nu greșește”
Promisiunile că acest parc va fi omologat, că aici se vor ține mari concursuri pentru pasionații de skateboarding au rămas doar vorbe, ca și în cazul pistei de atletism de pe Stadionul Municipal, una neconformă, deși extrem de scumpă. Doar în legătură cu aspectul anost al parcului de skateboarding s-au produs schimbări notabile, dar nu mulțumită autorităților locale, ci a unui proiect implementat de vasluianul Ciprian Hordilă, in cadrul Festivalului său, Open Camp. Încăpățânându-se ca anual să-și înfrângă frustrările pe care Primăria Vaslui i le generează, Ciprian Hordilă mișcă lucrurile pentru tinerii ca el. Astfel a adus o nouă imagine skate park-ului, artiștii de la Kaps Crew aducând o pată de culoare zonei de agrement, imaginea actuală fiind una reprezentativă pentru tineri. Siguranța utilizatorilor a rămas însă tot pe plan secund. Accidente ca cel din seara zilei de 15 octombrie au mai fost la skate park și semnale de alarmă au mai fost trase autorităților locale. Se vede însă că incidentele din trecut, soldate cu victime, nu au lăsat nimic de înțeles conducerii municipiului Vaslui, care a pasat de fiecare dată propria vină pe umerii altora ori și-a motivat propria indolență cu vorba neaoș românească: “doar cine nu muncește, nu greșește”.
Astfel de articole sunt clar rau-voitoare … de unde stiti voi, ba, cum tre sa fie un skate-park de-asta ??
Petse tot se accidenteaza practicantii, mari sau mici, de aia tre sa ai echipament adecvat, nu e vina nimanui ca vin neechipati corespunzator la teren!
Daca unu cade de pe bicicleta ca haba n-are sa mearga, sau intra intr-un stalp pe Traian ca nu e atent, sa zicem, unde e noua pista care arata bine, e vina constructorului? a Primarului?!
Nu mai mancati cacat aiurea …
Investiție proastă a primarului Pavăl, care a luat 10% șpagă de la constructorul Jan Catană.
Administrarea Skate Park este a Primăriei iar vinovat de rănirea copilului este tot sfântul primar Pavăl, la fel cum este vinovat și de copilul înecat în ștrand.
Copilul nu purta cască , Dr ce sa fie vinovat primarul ?
Sa poarte casca și echipament, și să fie supravegheat