GRAV… Cutremur în mediul economic al municipiului Huși! SC Gartek, firma care în ultimii ani a fost considerată cea mai importantă de la nivel local, cu cea mai mare cifră de afaceri din oraș și cu cei mai mulți angajați, face acum concedieri în masă. În jur de 200 de angajați ar fi primit deja preavize, semn că vor deveni șomeri după cele 15 zile prevăzute de lege. Situația este de-a dreptul dramatică pentru muncitorii care și-au câștigat pâinea în această fabrică de încălțăminte, aflată de 24 de ani pe piața locală. Chiar dacă este de înțeles motivul pentru care patronatul italian ar dori să își mute, se pare, afacerea într-o țară cu mult mai puține cheltuieli salariale și cu taxe și impozite care să poată fi mai ușor suportate, angajații aflați în pragul șomajului nu vor să lase lucrurile așa. Unii și-au angajat deja avocați inclusiv din Iași, fiind deciși să lupte pentru ca această concediere colectivă să presupună acordarea unor plăți compensatorii, fapt care anunță o luptă înverșunată, în condițiile în care nu se ajunge la o înțelegere amiabilă.
Economia municipiului Huși primește în această perioadă o lovitură cruntă! SC Gartek, una din firmele de referință ale orașului, care, conform celor mai recente date oficiale, a avut în 2023 o cifră de afaceri de peste 93 milioane de lei și 406 angajați, vrea să își închidă porțile. Considerată a fi o fabrică de încălțăminte de succes, cu produse calitative și cu un management bun, SC Gartek era considerată o firmă de bază în oraș. Atât pentru faptul că, iată, avea sute de angajați, care însemnau susținerea financiară pentru tot atâtea familii, Gartek a fost în ultimii 24 de ani unul dintre contribuabilii de bază din municipiul Huși. Bunul mers al activității la această firmă s-a concretizat în toată această perioadă în taxe și impozite consistente, adunate la bugetul local. Drept dovadă, actuala administrație a trecut-o și în „Strategia de dezvoltare teritorială a municipiului Huși”, pentru următorii 7 ani. Numai că, brusc, vestea că SC Gartek își închide porțile a stârnit rumoare în oraș.
Se anunță dispute în instanță, dacă oamenii lăsați fără loc de muncă nu vor primi salariile compensatorii, pe care cred că le merită
Unii spun că ar fi în jur de 200 de angajați care au aflat că își pierd locul de muncă, ceea ce e enorm pentru un oraș precum Hușul, care și așa are o economie șubredă și o rată a șomajului pe care autoritățile locale se cam feresc să o mai pronunțe în ultima vreme. În datele oficiale ale Primăriei, SC Gartek figurează că având cea mai mare cifră de afaceri, cu 406 angajați, urmat de SC Viacons Rutier, cu 295 de angajați, Enache Morărit cu 135 de angajați și Petal SA cu aproape 130 de angajați. Fiind liderul firmelor din oraș, fie și din punctul de vedere al forței de muncă absorbite, SC Gartek era considerat un pilon important pentru economia orașului. Închiderea sa va avea urmări semnificative, căci alți noi investitori care să îi ia locul nu prea se zăresc la orizont. Angajații rămași în masă fără loc de muncă susțin că vor să își caute dreptatea în instanță. „Nu știu dacă toți, dar o parte dintre noi ne-am consultat cu avocații, e adevărat. Suntem unii care lucrăm de ani de zile aici. Avem o vârstă, nu știu cine ne mai angajează. Așa că noi trebuie să vedem de drepturile noastre, pe care legea ni le dă. Avocații ne-au spus că avem dreptul la anumite sume de bani compensatorii și nu este niciun motiv să nu mergem să vedem ce ne acordă instanța”, au spus unii dintre angajații firmei Gartek. Aceștia au mai ținut să adauge că nu au nimic să reproșeze firmei, pentru cât au lucrat aici, dar dacă se pune problema concedierii colective, ei trebuie să își caute drepturile. „Noi nu avem ce să reproșăm. Am muncit, ne-am luat salariul, a fost un colectiv bun. Dacă nu s-ar fi pus problema închiderii fabricii, noi am fi putut lucra aici până la pensie. Eu, de exemplu, mai am vreo 9 ani. Dar acum e vorba despre concediere colectivă și sunt niște drepturi salariale pe care trebui să le luăm”, spun angajații Gartek.
Investitorul vrea să plece spre o zonă cu mână de lucru mai ieftină, dar și cu o fiscalitate mai ușor de dus
Pentru aleșii locali, care, în campania electorală au spus, cei mai mulți dintre ei, că susținerea mediului de afaceri din Huși este o prioritate, ieșirea intempestivă din economia locală a celui mai mare angajator ar trebui să fie o problemă de maximă importanță. Și așa erau mult prea puțini agenți economici față de câți ar fi necesari, astfel că se complică și mai mult situația, dacă numărul șomerilor din oraș va crește brusc cu câteva sute. SC Gartek a fost de mare folos economiei Hușului în cei 24 de ani de activitate, căci a angajat forță de muncă nu doar din oraș, cât și din satele arondate și în cei mai mulți ani de existență a fost o societate pe profit. Motivul pentru care, spun angajații, ar vrea să închidă activitatea din „orașul dintre vii” nu este falimentul, ci strict faptul că investitorul vrea să găsească o zonă cu mână de lucru mai ieftină și cu o fiscalitate mai accesibilă. „Fabricile din industria ușoară, de exemplu, se cam mută spre est și nu le poți condamna. Creșterea salariului minim în România, nivelul de fiscalizare a muncii fiecărui angajat este uriaș, printre cele mai mari din UE. De asta să nu ne mirăm că dacă tot punem povară pe umerii agenților economici, treburile vor merge așa, Nici vorbă. Ori pleacă spre zone cu mână de lucru mai ieftină, ori dau faliment”, spus avocații. Municipiul Huși, după 1989, s-a bazat foarte mult pe activitățile din industria ușoară, care, cu secții de confecții mai mici sau mai mari, au dat locuri de muncă hușenilor. „Ar trebui ca primăria să ajute mai mult agenții economici locali, să rămână la Huși, că altfel nu știu ce ne facem. Noi nu vrem să plecăm toți în străinătate”, spun angajații rămași acum fără loc de muncă.
O sa fie foarte greu de oamenii ăștia, și asa e sărăcie….nu mai vorbesc ca din lipsa locului de munca și a venitului ,și asa puțin,o sa se umple secția de psihiatrie ….îmi pare foarte rău, dar un afacerist trebuie sa aibă profit .
Sa mai facă un supermarket ca și asa nu avem lovele
Voi ati votat cu ciupilan si cu psd- ul cu valizele lline de furaciuni..pardon spagi!! Tara se afunda ciupilan sper din suflet sa faca ani grei de pușcărie de la fondurile UE .a furat cu parcul recea acum fura tot cu recea a furat cu cinematograful cu tot tot tot ce se face cumva taras in husul ala prapadit procente procente intra in buzunarul lui. Unii zic ca e smecher ca are coaie si il voteaza . Sa i-o si suga acum
Sa se angajeze ca bugetari. Ca numai acolo se fac angajări pe banda rulanta. Sa se renunte la pensionarii care cumulează ca asa se țin posturile călduțe din sistemul public ascunse. Privatul da faliment puțin câte puțin iar ciolacu și generalul ciuca permit angajări masive în sistemul public cu salarii platite din împrumuturi. Cât de curand nicio bancă nu va mai acorda Romaniei imprumuturi bancare dar PSD și PNL tac mâlc.
Pensionarii știu multe secrete de aia nu pleacă
În orașele mari pensionarii mai găsesc un job sa rotunjească venitu numai să vrei să muncești ..pe șantiere în canicula se aude numai araba …asiaticii din Bangladesh sunt la curierat mâncare glovo tazz etc nu vezi Romani ..sa vina vasluienii !
Vicele primar de ce stă ca un trântor în birou și nu face nimica? Nu are bunul simț să plece din primărie și să se ducă să muncească la taică-său, pentru că este de muncă.
Stați liniștiți! Mai pun ăștia din finanțe, justiție și MAI de o grevă ca muncesc prea mult și se vor face angajări la ei. 😬Plus MAPN-ul, ca vine războiul!🤪
Fiecare are dreptul sa isi ceara drepturile..indiferent de locul de munca.Inteleg ca esti frustrat si de aia nu o sa realizesi niciodata ceva in viata
În cazul ăsta, dreptul de a o freca tare pe banii statului! 🫢
V-ați semnat sentința prin ceea ce ați votat !
Un oraș cu potențial ,îngropat de o armata de golani ,puși pe căpătuială .Un oraș ocolit de investitori ,cu instituții cu sute de angajați pe pile și cu o economie în declin ,cu tineri plecați în lumea largă și cu supermarketuri ,că asta merge.
Nu mușcați la ceea ce va zic avocații… Au contract colectiv de munca? Dacă au, deja a fost informat ITMul, după care dacă este prevazut sa se dea salarii compensatorii, atunci da, altfel nu..
Li se va da așa cum le dădea lunar salariu imens ))
Cred ca sunteți într-o mică eroare.Gartek-ul,va trece prin aceeași etapă,cunoscută dar uitată din 2007 când,a dispărut rapid lohn-ul prin intrarea în UE. În prezent,majorările salariale,creșterile de prețuri la materii prime,energie,etc.,majorările de taxe și impozite,previziunea creșterii cotei TVA,a impozitului pe venit/profit/dividende,toate urmare a “politicii economice” implementate de guvernanți,conduc la această situație. Nu “Gibilan”,nu Enache,nu patronii de firme “îmbuibați”.O societate comercială trebuie să aibă profit,clar. Asa ca,Gartek-ul a decis ca are cheltuieli prea mari și probleme cu impredictibilitatea politicii financiare a statului,vor urma probabil Musette,ceilalți din top vor reduce și ei din personal ;tot este pe val digitalizarea și AI-ul.S-au închis zeci de “terți”din confecții,pielărie,etc. Dar,Lidl-ul și celelalte tot pline vor fi. Pariu?Aaaa,să nu uit,și muuulte “cazane”pe strada. Fără a deranja,este doar o opinie,cred ca aceste “chestii” de vor întâmpla în zona noastră.Dumnezeu cu mila,cum ziceau străbunii.
Iată un text de la o persoană cu picioarele pe pământ.
Argumente corecte.
Ca sa reiau, vina o poarta costurile in crestere: salarii, energie, combustibil, birocrație – toate din vina guvernului.
Peste asta, reducerea comenzilor pentru că în toată lumea e greu și scad comenzile.
Cumpărați pâmânt și începeți iarăși să plantați cartofi, roșii, că vin vremuri grele.
Cui ii pasa? Bine ca se fac angajări la bugetari. Fără număr. Niciun investitor nu vine în capătul asta de țară si cu vecini forte săraci gata sa fie jupuiti de puțin. Important e ca exista lidl și care e full de clienți.
P. S. Domnilor Tataru, Marian, ce părere aveți? Sau sunteți în concediu prin tarile calde și nu sunteți la curent cu ce se întâmplă în Huși…
Si daca se fac angajari la star..ce?Du-te si te angajeaza si tu acolo..sau nu te duce capul nici atat?
Impozitele și taxele prea mari sufocă economia. Prea mulți funcționari la stat, salarii uriașe in primării, ajutoare sociale cu nemiluiuta, corupția… cam toate astea și multe altele duc la situația de față.
Iese mana vie din icoane si ii rezolvă
Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește de pomana(sa l cităm din film pe dinica)
Biserica primește că aduce voturi
Luaț, luaț cu muioropa, luaț…. Doar ați luat și muiolan, deci chiar ați vrut!!..
mai maimutoiule, daca ieseau oamenii lui tataru sau AuR primari , aveau oamenii locuri de munca? bai nu v au votat husenii oamenii pentru ca ai vostri erau mai slabi ca ceilalalti, asa ca s.. ge o si nu mai da tu la toata lumea !
Cine sa se gândească la angajații care rămân fără un loc de muncă ,când cei care conduc orașul nu mai știu cum să își crească cifrele propriilor afaceri și să își umfle burdanele !
De unde atâta constiinta ,cand sunt dezumanizați in goana după avere și putere !
Urmează firma aia
Plecați cat mai puteți!!