-cinci harti seismice pentru zonele de risc au fost realizate pentru cinci orase, intre care si Bacau
Aflata intr-o zona cu risc seismic major, Romania implementeaza, in prezent, un sistem de avertizare in timp real asupra cutremurelor de pamint care costa nu mai putin de 1,6 milioane de euro. Institutul National pentru Fizica Pamintului (INFP) si Serviciul de Telecomunicatii Speciale folosesc acest sistem, primele structuri vizate fiind constructiile importante, precum noul Pasaj rutier din Bucuresti sau camerele in care se afla blocurile operatorii din spitale. INFP lucreaza si la un sistem de harti seismice ale Romaniei, pentru zone de risc ridicat, intre care se afla si zona Bacau. In viitorul apropiat, Romania va avea 400 de statii seismice, raspindite de la Iasi pina la Craiova. “Nu poti face mare lucru in seismologie daca nu ai infrastructura” – spune cunoscutul seismolog Gheorghe Marmureanu, directorul INFP, care zilele trecute s-a aflat la o manifestare stiintifica in Bacau.
Cit de cutremurata este Romania
Cutremure in Romania sint de mii de ani. Se cunosc din timpul Imperiului Roman. “Avem foarte multe informatii despre ele, dar date de catalog avem numai din anul 920 – spune profesorul Marmureanu. Sint date obtinute la timpul acela, altele sint prelucrate, altele interpretate. Noi am avut cutremure de suprafata, de tip 4 martie 1977, si foarte adinci, ca in 1940. Tectonica Romaniei este una deosebita, particulara”. România este afectata episodic de cutremure, a caror sursa majora este zona epicentrala Vrancea, aflata la influenta fronturile de deformare active adriatic, egeean si vrincean, prin sistemul Pannonic-ALCADI. Aici se produc seisme la adincimi cuprinse intre 60 si 180 km (cutremure subcrustale sau intemediare), cu energie mare, resimtite pe arii intinse cuprinse intre Roma si Moscova. Doua-trei asemenea evenimente pe secol au magnitudinea 7 – 7,5 pe scara Richter, cu caracter distrugator, iar ultimele două mari cutremure s-au produs pe 10 noiembrie 1940 (7,4) si pe 4 martie 1977 (7,2). “Continentul african – a precizat reputatul seismolog – se deplaseaza, insa, cu 40 – 50 mm anual, catre Nord. El impinge fundamentul Marii Adriatice, iar intre Albania si Slovenia exista o falie care face ca tot sistemul sa fie rotit prin Panonic, pentru ca Muntii Metaliferi sint ficsi. Astfel, tot sistemul impinge catre Brasov. Pe de alta parte, curios, Romania este si la influenta blocului India – Australia – Oceanul Indian, care este acum cauza tuturor necazurilor din Japonia. Interesant este ca cele mai mari cutremure romanesti au fost cind lucra acest sistem tectonic. El are anumite particularitati: lucreaza pe o perioada de 18 ani si se va termina in 2022″.
In ultimii 300 de ani am avut cinci mari cutremure de pamint. Cel de-al saselea – a mai spus Gheorghe Marmureanu – va fi de foarte mare adincime (peste 140 km). Dar, nu poate fi un cutremur catastrofal, de peste 7 grade, inainte de anul 2040. Este o fereastra acolo, 2040 – 2060″.
Legati, informatic, cu toata lumea
Europa si intreaga lume au nevoie, pe termen lung, de un plan strategic integrat, de o infrastructura de cercetare, monitorizare si alertare, pentru a promova abordari inovatoare si o mai buna întelegere a proceselor care controleaza fenomenele naturale si, in special, cele privind cutremurele, tsunami, inundatiile etc. Romania este integrata in acest sistem. Ne putem mindri cu noul “Observator Seismologic Integrat-Dobrogea”, ca sistem ragional si back-up pentru Bucuresti. Acesta asigura monitorizarea cutremurelor, tsunami, infrasunetele etc. Observatorul, ca parte din sistemul “Building Capacity”, asigura informatii de baza în regiunea Marii Negre, la standarde internationale. Tot acolo va fi si un sistem de avertizare timpurie pentru tsunami de la Marea Neagra. “Avem si un sistem construit impreuna cu francezii – a mai spus profesorul Marmureanu -, prin care daca are loc o explozie undeva o inregistram pe calea aerului. Sistemul este Infrasound, amplasat in zona Vrincioaia, la Plostina”. Sistemul de la Muntele Rosu, de pe Muntele Ciucas, asigura participarea Romaniei la tratatul de interzicere a exploziilor nucleare, care lucreaza in timp real, iar in Bucovina un observator lucreaza in sistemul Global Earthquake Monitoring-Air Force Technical Application Center-USA Array (BURAR)-Bucovina (Patrick Air Force Military Base-Florida), construit de NATO. “Noi – a precizat Gheorghe Marmureanu -, tot timpul am mers pe zona Vrancea. Avem, insa doua observatoare mari la Timisoara. In Vrancea avem observatorul mare de la Vrincioaia, dar mai este unul la Plostina.