O jurnalistă japoneză a fost ucisă luni în timp ce relata confruntările din Alep, iar alţi doi reporteri arabi şi unul turc au fost declaraţi dispăruţi, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Ministerul de Externe japonez a confirmat marţi dimineaţa moartea jurnalistei.
„Am primit confirmarea că este vorba despre Mika Yamamoto”, în vârstă de 45 de ani, potrivit unui oficial al Ministerului japonez de Externe.
Un bărbat care o însoţea a identificat cadavrul, a adăugat oficialul.
Agenţia de presă Kyodo a susţinut anterior că ambasada Japoniei în Siria, aflată în acest moment în Iordania, confirmase anterior decesul jurnalistei Mika Yamamoto. Nici oficialul şi nici agenţia de presă nu au precizat numele angajatorului jurnalistei.
Potrivit primelor informaţii trimise de către militanţi sirieni prin intermediul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), jurnalista japoneză a fost rănită grav luni în timp ce relata dintr-un cartier al oraşului Alep, Sleimane al-Halabi, unde confruntările dintre insurgenţi şi trupele guvernamentale au izbucnit duminică.
Potrivit OSDO, femeia a fost transportatã la un spital, dar a murit din cauza rănilor. „Cel mai probabil a fost rănită de un proiectil”, a declarat Rami Abdel Rahmane, preşedintele OSDO.
El nu a dat niciun detaliu despre reporterii declaraţi dispăruţi. „Un lucru foarte pericolus în acest conflict este că fiecare dintre părţile implicate o învinuieşte pe cealaltă” că este la originea uciderii jurnaliştilor.
O înregistrare video de pe YouTube arată trupul unei femei, într-o încăpere, prezentată ca fiind jurnalista japoneză ucisă de către „shabbiha” (miliţie pro-guvernamentală). Alături de ea se poate observa şi un bărbat cu trăsături asiatice care solicită ajutorul unui medic.
Acest deces este cel de al patrulea a unui reporter străin ucis în timpul confruntărilor din Siria, care au început în martie 2011: Gilles Jacquier, reporter francez pentru France 2 ucis pe 11 ianuarie în Homs, Marie Colvin, jurnalista americană angajată a Sunday Times şi Remi Ochlik, fotograf, amândoi fiind ucişi pe 22 februarie în Homs, în timpul unui bombardament.
Mai mulţi reporteri sirieni au fost de asemenea ucişi de la debutul revoltei. Un membru al agenţiei siriene oficiale de presă, Sana, a fost asasinta în faţa casei sale din Damasc, iar un grup cu legături în Al-Qaida a revendicat în urmă cu o lună asasinarea unui prezentator al postului de televiziune siriană.
Pe 10 august, trei reporteri care lucrau pentru un post de televiziune public sirian au fost capturaţi de către insurgenţi în timp ce acompaniau armata într-o operaţiune din apropiere de Damasc. Pe 14 august 2012, un jurnalist al televiziunii iraniene a fost răpit în oraşul Homs.
www.mediafax.ro