spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
26-dec.-2024

Sinuciderea, asistată pe reţelele de socializare

- Advertisement -

Soprana Roxana Briban şi-a „semnat” sinuciderea prin postarea unei mâini pline de sânge pe profilul de Facebook. Tot mai multe persoane care vor să-şi pună capăt zilelor lasă un semn pe reţelele de socializare sau, cazurile extreme, transmit live sinuciderea.

FOTO: facebook.com

Soprana Roxana Briban s-a sinucis, iar înainte de a-şi pună capăt zilelor a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie cu o mâna plină de sânge. Acesta a fost ultimul ei mesaj, înainte de a nota într-un carneţel câteva cuvinte pentru soţul său: „Iartă-mă. A ta, Roxana!”. Potrivit comisarului-şef Radu Gavriş, şeful Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei, citat de Adevărul, „această metodă de sinucidere, care cumulează mai multe metode, este foarte rară. Femeia a premeditat actul. S-a încuiat în casă, a luat medicamente, apoi şi-a tăiat venele şi s-a asfixiat punându-şi pungi pe cap”.

Actul „intim” al sinuciderii are parte, în tot mai multe cazuri, de o popularizare sau măcar de o sugerare a sa în reţelele de socializare. Dacă Mădălina Manole îşi exersa mesajul de adio în faţa oglinzii, alte persoane cu gânduri suicidale exersează alături de prieteni, în reţelele de socializare. Dar chiar şi Mădălina Manole, conform celor spuse ulterior de soţul său, s-a documentat pe Internet în legătură cu metodele de sinucidere, avea fani pe site-ul propriu cu care păsatra legătura etc.

„Caut prieten pentru sinucidere. Rog seriozitate”

În luna seprembrie, doi britanici şi-au dat întâlnire pe Internet şi la doar câtea ore şi-au pus capăt zilelor împreună. Joanne Lee a postat un anunţ pe Internet prin intermediul căruia îşi caută un partener pentru sinucidere şi a primit imediat răspuns de la un tânăr pe nume Steve Lumb. Cei doi s-au întâlnit şi s-au sincis împreuna, prin intoxicare cu gaz, în maşina lui Steve. Joanne, în vârstă de 34 de ani, şi-a aşternut gândurile legate de sinucidere pe un forum dedicat subiectelor de acest gen. La rândul lui, Steva a postat un mesaj de adio pe forumul dedicat „persoanelor suferinde”.

Un caz similar s-a petrecut mai aproape de noi. Politiile din România şi Serbia, cu ajutorul Interpolului, au împiedicat sinuciderea a doi minori, care îşi planificasera acţiunile pe internet.

Sinuciderea propagată pe Youtube

Pe Youtube sunt postate deseori imagini cu persoane care încearcă să-şi pună capăt zilelor. Un utilizator a urcat un video cu „Unu’ care vrea să se arunce de la etajul 6 din Cluj în cartierul Mărăşti! De la ora 10:00 dimineaţa stă acolo când am filmat a fost 14:50 şi încî mai stă acolo…”

Sinuciderea Live
Sinuciderile pot să ia cea mai severă formă în reţelele de socilizare, postarea live a actului. Un tânăr din Suedia şi-a transmis în primăvara acestui an sinuciderea în direct pe un site de internet. Cei care au vazut imaginile în cauză au alertat poliţia, dar aceasta a intervenit prea târziu. „Am vazut multe transmisiuni online, dar aceasta este cea mai oribila din viata mea”, a declarat o persoana care a văzut întreaga întamplare în direct, pe internet.

Săptămâna trecută, un japonez a făcut acelaşi lucru. Tânărul de 24 de ani, concediat de la o bancă din luna august, şi-a anunţat interlocutorii de pe chat duminică seara că vrea să se spânzure. Aceştia au facut fiecare ce a crezut că e mai bine: unii au încercat să-l convingă să nu-şi ducă gândul la capăt, în vreme ce alţii i-au zis să se grăbească.

Nici nu le-a venit să creadă, de fapt, că o va face, au declarat ulterior poliţiei, au crezut că e o farsă şi de aceea au început să-şi bată joc de el, spunându-i „Hai, grăbeşte-te!” sau „Termină o dată cu asta!”. Abia însă când l-au văzut marţi, spre dimineaţă, pe la ora 4, că ia o funie şi încearcă să se spânzure cu ea de balcon au început să dezbată dacă transmisiunea de pe Unstream este reală. Dar când, la ora 5.30, după tentativa nereuşită de la 4, l-au văzut că încearcă să se spânzure iarăşi în altă parte a apartamentului, au anunţat poliţia. În Japonia, poliţia monitorizează reţelele sociale deoarece se produc chiar sinucideri în grup plănuite pe internet.

Internetul, plin de sfaturi pentru sinucigaşi
Un studiu efectuat de universitătile Bristol, Oxford si Manchester a aratat că aproape jumătate dintre site-urile găsite în urma unor căutari pe tema metodelor de sinucidere, pe principalele motoare de cautare, au dat sfaturi despre cum sa îţi iei viaţa. Pe de altă parte, numai 13% ofereau sfaturi despre cum sa previi sinuciderea, iar 12% descurajau in mod activ sinuciderea.

Studii anterioare aratau ca modul în care mass media prezintă sinuciderile, mai ales televiziunile, influentează comportamentul sinucigaşilor, în special în ceea ce priveşte metoda folosită. Studiul, publicat în British Medical Journal, a încercat să reconstituie o căutare tipică pe care ar face-o o persoană care caută pe internet informaţii despre diferite metode de sinucidere. Căutarea a fost efectuată pe Google, Yahoo, MSN şi Ask.

Cercetatorii au analizat apoi primele zece site-uri rezultate în urma fiecărei căutari. Puţin sub jumătate dintre site-uri ofereau informaţii despre metode de sinucidere, în timp ce aproape o cincime erau site-uri dedicate sinucigaşilor, iar jumătate dintre acestea promovau, încurajau şi facilitau luarea propriei vieţi. Per total, Google şi Yahoo au avut numărul cel mai mare de site-uri dedicate celor care vor să se sinucidă.

realitatea.net

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.