spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Singurul primar din judetul Vaslui, neafectat de crizã!

- Advertisement -

PARADOX Cu toate cã la ultima rectificare bugetarã i s-au luat din buget nu mai putin de 5 miliarde de lei vechi, primarul comunei Tãcuta nu se plânge de lipsa de fonduri. Toate salariile sunt plãtite la zi, fiind poate singura comunã care a avut bani lunã de lunã pentru asistatii sociali. Secretul bunei gospodãriri: un buget bine fãcut an de an, si în plus, buna functionare a primãriei asigurata cu mai putin de jumãtate din personal.

“Acest an a fost un an bun pentru locuitorii comunei Tãcuta: ne-am mutat într-o nouã primãrie, foarte frumoasã si în care fiecare serviciu are birou propriu, scolile din sat functioneazã la parametri optimi, am reusit sã reabilitãm si câteva drumuri, ba mai mult, am am început lucrãrile si la reteaua de apã. Parcã nu ar fi fost an de crizã… salariile au fost plãtite la timp, ajutoarele sociale deasemenea, ce îmi pot dori mai mult?” se întreba satisfãcut si retoric primarul comunei Tãcuta, Costicã Cãlin. Secretul prin care primãria Tãcuta a trecut cu bine acesti ani de crizã este, pe lângã implicarea întregii comunitãti, munca functionarilor primãriei, care functioneazã cu personalul înjumãtãtit chiar fatã de normele actuale ale guvernului. Astfel, dupã iesirea la pensie a fostului secretar al primãriei, atributiunile au fost preluate de asistenta socialã, care are definitivate studiile juridice, iar viceprimarul este si sef la compartimentul de situatii de urgentã. Pânã si functia de casier a fost preluatã, pin cumul de functii, de cãte unul dintre agentii fiscali ai primãriei. “A trebuit sã ne adaptãm! Având în vedere dispozitiile guvernului, prin care nu mai puteam organiza comcursuri pentru posturile rãmase vacante, am reorganizat activitatea functionarilor din primãrie, astfel încât, cu personalul existent, sã putem derula în cele mai bune conditiuni activitatea. Mai mult decât atât, tãierea de buget, la ultima rectificare, de nu mai putin de 5 miliarde de lei vechi, din care 4 miliarde de la învãtãmânt nu ne-a afectat, deoarece în decursul acestui an au iesit la pensie mai multi profesori cu gradul I, a cãror lipsã a fost suplinitã cu succes de profesorii tineri de la scolile din comunã, cadre didactice care au crescut sub directa îndrumare a celor care acum se bucurã de binemeritata pensie. Trebuie spus cã, datoritã bunei gestionãri a banilor, la noi în comunã nu s-au întâlnit întârzieri la platã a salariilor asistentilor sociali, ba mai mult, am reusit si implementarea unor proiecte pentru dezvoltarea comunei.” declara mândru primarul comunei Tãcuta, Costicã Cãlin.

Criza nu prea s-a simtit în acest an la Tãcuta

În comuna Tãcuta, activitatea principalã a locuitorilor este agricultura si cresterea animalelor. Pânã si primarul are în administrare mai bine de 40 de hectare de teren, iar, în comunã, aproape cã nu este gospodar în în sat care sã nu aibã 1 – 2 vaci, câteva oi, zeci de gãini si 2 – 3 porci. Multi locuitori ai comunei s-au axat în acest an pe cultivarea florii soarelui, mai ales cã în apropiere, la Codãiesti, este o bazã de receptie, iar recoltele au fost foarte bune, ceea ce a adus venituri frumoase în buzunarele fiecãruia. Mai mult decât atât, pe lângã impozitele provenite de la populatie, în bugetul primãriei au intrat peste 500 de milioane de lei vechi, contravaloarea diverselor certificate si autorizatii, de la societatea care intentioneazã sã construiascã pe teritoriul comunei un parc eolian. Pe lângã acesti bani, peste 20 de kilometri de drumuri comunale si sãtesti vor fi reabilitate de aceeasi societate, ceea ce, în anii urmãtori, va însemna o mare economie la bugetul local, bani care vor fi îndreptati cãtre alte investitii, iar alte sume consistente vor intra la bugetul local, incliusiv prin asigurarea iluminatului public sau al consumului de energie electricã la institutiile apartinând administratiei locale de cãtre aceeasi societate. “Pentru noi, criza economicã parcã nu s-a simtit la fel de tare ca în alte comune. Efortul a fost a nostru a tuturor, a gospodarilor din comunã, dar si al functionarilor primãriei, care si-au fãcut treaba cu cel mai mare profesionalism. Experienta ne-a învãtat cã nu trebuie sã asteptãm doar bani de la stat, trebuie sã ne gospodãrim noi, în primul rând, astfel încât sã putem duce la bun sfârsit sarcinile pe care ni le-am asumat fatã de cei care ne-au votat.” mai spunea primarul Costicã Cãlin.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.