REZULTATE… Mai bine de jumãtate dintre elevii din judetul Vaslui, care au sustinut simularea pentru examenul de Bacalaureat, nu au reusit sã obtinã medii peste 5. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Judetean (ISJ) Vaslui, procentul celor care de abia au reusit sã obtinã note de trecere este de 45,30%. Media minimã pentru a fi declarat „admis„ este 6, astfel cã rata de promovare este mai micã – 42,67%. Procentul este mic, însã putin mai mare decât cel de anul trecut – 41,67%. Pe probe, situatia de la simularea de anul acesta aratã putin mai bine: la Limba si literatura românã – rata de promovare este de 58,72%, la proba obligatorie (Matematicã/Istorie) – 57,99%, iar la disciplina la alegere – 64,8%. La primele douã probe, rezultatele sunt mai bune decât cele de anul trecut – 55,48% la Limba românã si 53,68% în 2024 la proba obligatorie, în timp ce la proba la alegere procentul e mai slab ca anul trecut – 65,17% în 2024.
Contactat telefonic, inspectorul general scolar a declarat cã, în perioada urmãtoare se va realiza o analizã a rezultatelor si se vor întocmi planuri de îmbunãtãtire a notelor. „De obicei, la noi în judet notele de la simulare sunt mai mici decât cele de la examen. Spre exemplu, anul trecut am avut la simulare o ratã de promovare de 41,67%, iar la Bacalaureat a fost de 81,5% (promotia curentã) – dupã contestatii. Multi elevi se redreseazã dupã simulare. Urmeazã sã facem si noi o analizã a rezultatelor si, la fel ca în cazul simulãrii la Evaluarea Nationalã, sã întocmim un plan de interventie, vom organiza webinarii si inspectii tematice în care sunt inclusi metodistii. De asemenea, vor mai avea loc simulãri la clasã tocmai pentru ca fiecare elev sã îsi poatã observa nivelul”, a explicat inspectorul scolar general, prof. Cristiana Botan. Notele obtinute de elevii vasluieni nu vor fi trecute în catalog decât dacã elevii vor face o cerere scrisã în acest sens.
Rezultatele, analizate la nivelul fiecãrei unitãti de învãtãmânt prin discutii cu elevii si sedinte cu pãrintii
La nivel national, rata de promovare pe probe aratã astfel: 66,84% la Limba si literatura românã, 63,28% – la proba obligatorie (Matematicã/Istorie) si 69,46% – la proba la alegere. Potrivit Ministerului Educatiei, profesorii au acces la lucrãrile elevilor, precum si la bordeourile de evaluare: „acestea se aflã în unitãtile de învãtãmânt în care elevii au sustinut probele scrise. Lucrãrile scrise ale elevilor care au sustinut simularea probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat se aflã în unitãtile de învãtãmânt în care elevii au sustinut probele scrise. Profesorii care predau disciplinele la care s-au sustinut probele simulãrii au acces la lucrãrile elevilor din clasele în care sustin cursuri, precum si la borderourile de evaluare corespunzãtoare. Conducerile unitãtilor de învãtãmânt vor pune la dispozitia cadrelor didactice borderourile de evaluare transmise de la nivelul Ministerului Educatiei si Cercetãrii prin inspectoratele scolare, pentru a fi folosite în procesul de vizualizare a lucrãrilor de cãtre candidati. În contextul utilizãrii platformei de evaluare digitalizatã, Ministerul Educatiei si Cercetãrii va face publice, în cursul acestei sãptãmâni, statistici privind gradul de reusitã pe fiecare item, pe tipuri de probã, la nivel national. Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecãrei unitãti de învãtãmânt prin discutii cu elevii, sedinte cu pãrintii, precum si la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptãrii unor mãsuri adecvate fiecãrei situatii în parte, scopul fiind îmbunãtãtirea performantelor scolare”, se aratã într-un comunicat de presã al Ministerului Educatiei.
Poza e cu…seralisti :))