Avertisment de la specialiștii în sănătate publică. Țânțari purtători ai virusului West Nile au fost descoperiți în București, dar primarul Capitalei anunță că nu s-au înregistrat cazuri de infecții la oameni. Medicii atenționează că 20% dintre persoanele care se îmbolnăvesc pot dezvolta forme grave. Printre simptome se numără dureri de cap, vărsături și febră.
Capcane pentru țânțari au fost montate în 16 zone din toate sectoarele Capitalei. În urma analizelor făcute insectelor capturate, specialiștii încearcă să depisteze prezența virusului West Nile.
Două probe pozitive au fost depistate în ultimele zile în București, însă nu s-a înregistrat niciun caz de infecție. Medicii spun că virusul West Nile nu se transmite de la om la om.
Elena Fălcuță – cercetator științific Institutul Cantacuzino: Pentru marea majoritate a populației, virusul este asimptomatic. 1 din 5 cazuri pot dezvolta febră cu dureri de cap, diaree, vomă, iar 1 la 150 de persoane poate dezvolta infecții ale sistemului nervos central. Foarte grav se pot infecta persoanele imunocompromise care mai au și alte boli pe fond și unele cazuri nefericite se pot termina cu deces.
Țânțarii purtători ai virusului West Nile au fost depistați în zonele Crângași și Universitate-Eroilor. În acest context, primarul Capitalei spune că au fost intensificate acțiunile de dezinsecție.
Nicușor Dan – primarul general al Capitalei: Ne-am dus preponderent în parcuri, în Cișmigiu și apoi în toată zona.
Prefectul susține că planul de dezinsecție funcționează cum trebuie în București, însă nu a fost demarat la timp. …https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/simptomele-infectiei-cu-virusul-west-nile-care-apar-la-1-din-5-cazuri-cine-sunt-persoanele-care-pot-dezvolta-forme-foarte-grave-1609349