spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
22-dec.-2024

SIDA la stomatolog

- Advertisement -

„Ziarul de Iasi” descrie pas cu pas drama unui student infectat cu HIV care s-a lovit de indiferenta sau frica unor medici care au refuzat sa-l trateze. Unii l-au refuzat voalat dupa ce l-au purtat pe drumuri, altii i-au spus direct ca nu pot si l-au trimis la spital. Satul de discriminare, s-a dus pina la urma la Bucuresti, unde a fost tratat. Reporterii nostri au facut apoi si ei un experiment: au contactat mai multe cabinete stomatologice private si au testat medicii, spunindu-le ca au SIDA. Unii au refuzat, altii au cerut mai multi bani. Au fost insa si care au acceptat fara retineri.

A mers din cabinet in cabinet privat pentru ca avea nevoie de o plomba si a fost refuzat consecutiv de trei medici stomatologi ieseni fiindca a indraznit sa spuna ca este infectat cu HIV. Dupa ce a platit consultatiile si radiologiile la fiecare medic in parte, tinarul de 22 ani s-a lovit de acelasi refuz si a decis, in cele din urma, sa mearga la Bucuresti sa se trateze.

Asta i s-a intimplat unui tinar infectat cu HIV se pare tot din cauza sistemului sanitar romanesc, pe vremea cind era copil. „Probabil ca, daca nu m-as fi dus sa le spun, m-ar fi tratat ca pe orice pacient normal. Dar eu am ales sa spun. M-as simti foarte prost altfel, mai ales ca la usa primului cabinet erau si mamici cu copii. Si am intrebat si eu medicul: «Domnule, dar daca nu iti spuneam?»”, a marturisit Tudor, tinarul de 22 de ani, vizibil afectat.

Infectat de la 2 ani

Tudor are 22 de ani si a venit in Iasi ca sa urmeze o facultate. Stie de la virsta de 12 ani ca este seropozitiv, iar in urma analizelor efectuate medicii i-au spus ca a contactat virusul la virsta de doi ani. Atunci Tudor a fost internat in Piatra Neamt pentru ca avea o pneumonie, astfel ca spitalul pare a fi mediul in care Tudor s-a infectat.

Ca o ironie, tinarul a incercat acum doua saptamini sa beneficieze de avantajele sistemului sanitar. Acelasi care l-a imbolnavit. Avea o problema la un dinte si avea nevoie de o plomba. A mers in trei cabinete private, unul dupa altul, si s-a lovit de trei ori de acelasi refuz. A aflat, cu stupefactie, ca nu poate fi tratat, pentru ca a spus ca are HIV. „La primul cabinet m-am asezat pe scaun, m-a consultat, am platit, mi-a spus care e problema. I-am cerut eu medicului o fisa in care se completeaza bolile cronice ale pacientului. Cind a vazut HIV, mi-a spus «Dar stai un pic, nu pot sa te tratez pentru ca imi pot infecta ustensilele». A zis ca are dezinfectant doar pentru hepatita C, nu si pentru SIDA, si ca el dezinfecteaza seara la finalul programului. Ca doar pentru hepatita C mai poate face dezinfectii. I-am zis fiului lui, ca era o familie de medici: «Domnule, dar daca nu iti spuneam?» Mi-a zis multumesc si atit. Tatal lui mi-a vorbit arogant si a trintit usa dupa mine, iar asta m-a deranjat si mai tare”, a marturisit Tudor.

Nu a vrut sa se dea batut, asa ca a mai incercat dupa citeva ore la un alt cabinet privat. De data aceasta, refuzul a fost unul amabil si intirziat. „Am platit si acolo consultatie, tot, ca orice pacient, dupa care doamna doctor mi-a spus: «Nu puteti veni luni?». Asta era intr-o vineri, si am zis da, ok. Dupa care ma suna, ca ii lasasem numarul, si imi spune: «Ne pare rau, stiti, nu va putem trata. Stiti si dvs. ca e periculos». Am zis «bine, nici ea nu ma trateaza, ma duc la alt medic»”, a continuat Tudor.

Tinarul a mai apelat la un cabinet privat. „M-a consultat, a zis ca poate sa ma trateze. Mi-am facut radiologii si, pentru ca era vineri, urma ca luni sa ii duc rezultatele. Mi-a spus «Stiti, eu mi-am luat concediu medical, ma simt foarte rau, dar daca vreti, uitati, puteti vorbi cu un coleg de-al meu. Si atunci i-am zis sa o lase balta. M-am dus la Bucuresti si am sa merg in continuare acolo sa imi rezolv problemele”, a adaugat Tudor.

Incursiune incognito

Tinarul nu a dorit sa spuna care sint cabinetele in care a fost refuzat. „Eu nu vreau sa dau nume, sa fac scandal. Eu am platit la toti, nici unul insa nu s-a oferit sa imi dea banii inapoi. Ar trebui sa trateze pacientii in mod egal si nediscriminatoriu, pentru ca oricind poate veni cineva care sa nu spuna ce boala are. Vreau doar sa semnalez ca aceasta problema exista si nu mi se pare normal”, a conchis tinarul.

Reporterii „Ziarului de Iasi” au mers apoi in sase cabinete private ale medicilor stomatologi si au intrebat daca pot programa pentru o plomba o ruda care este infectata cu HIV. In trei dintre cabinete, fie am fost refuzati, fie conditionati. „Doamna doctor este in concediu, insa nu stiu ce sa va spun. Nu am mai tratat astfel de cazuri. Mai bine mergeti la spital sau in Bolta”, a fost reactia unei asistente care lucra intr-un cabinet din zona capat Pacurari.

„Nu este vorba ca refuzam noi sa tratam, ca noi lucram cu manusi. E vorba de ceilalti pacienti, cei care urmeaza. In situatii din astea, ar trebui sa sterilizam instrumentarul cu abur, sa avem autoclav. Iar aici noi nu avem, pentru ca e foarte scump si nu merita investitia. Cred ca e mai bine sa mergeti la o clinica, de exemplu la Maxilo-Faciala”, a fost al doilea raspuns primit din partea unui medic stomatolog care lucra intr-un cabinet din zona Petru Poni – Pacurari.

„Este mai dificil… Deci eu o pot programa saptamina viitoare la finalul programului, ultima pe lista. Dar instrumentarul se arunca in astfel de cazuri. Nu il mai pot folosi si o sa coste mai mult, pentru ca eu trebuie sa imi scot banutii pe instrumentar. O plombita costa 80 de lei, dar am mai avut asa un caz care a cerut detartraj si de la 60 de lei cit costa a ajuns la 200 de lei, cu tot cu instrumentar”, a raspuns o doctorita care lucra in cadrul unui cabinet privat situat pe Soseaua Arcu.

La recomandarea fundatiilor, reporterii Ziarului de Iasi au mers si in doua cabinete din zona bulevardului Independentei in care se stia ca doctorii accepta sa programeze pacienti cu HIV, lucru confirmat, la o prima intilnire cu medicii, cel putin. Reporterii au gasit insa si un alt medic dispus sa programeze astfel de pacienti si care nu se afla pe lista fundatiilor. „Pai cei cu HIV, saracii, unde sa se duca? Nu inteleg de ce sa refuzi. Nu are nici o importanta ce aparat ai pentru sterilizare, tu oricum trebuie sa lucrezi numai cu instrumentar steril la oricine. Problema este cum decontaminezi dupa aia ustensilele, dar sint substante pentru boli cronice, exista activ asupra virusului HIV unde se pun ustensilele intii pentru decontaminare si apoi se sterlizeaza. Daca ai substantele si ai manusi si masca, nu ai de ce sa te temi. Am mai avut pacienti refuzati de alti medici pentru ca aveau tatuaje, si ii suspectau de cine stie ce boala. Asta inseamna sa fii prost”, a explicat o doctorita care lucra in cadrul unui cabinet pe Strapungerii Silvestru.

Ce ar face medicii in caz de epidemie?

Reprezentantii Colegiului Medicilor Dentisti Iasi nu au avut reactii legat de acest caz. Presedintele Colegiului, dr. Constantin Radauceanu, a afirmat cu doua zile in urma ca va ruga un alt reprezentant al Colegiului sa dea declaratii, lucru posibil insa abia vineri, adica miine.

Reporterii au incercat sa obtina o declaratie si de la Colegiul Medicilor Dentisti Romania, insa au fost redirectionati catre Colegiul Medicilor Dentisti Iasi, sub pretextul ca este aceeasi legislatie in toata tara. „Codul deontologic al Colegiului Medicilor din Romania spune in mod explicit ca un medic nu are dreptul sa refuze un pacient, decit in conditiile in care pacientul nu colaboreaza sau in care competenta medicului este depasita. In aceste cazuri, medicul nu abandoneaza pacientul, ci se ocupa de el pina cind il preia un alt medic care poate colabora cu pacientul sau care are competenta necesara”, a explicat, pe de alta parte, prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor Romania.

„Pentru pacientii cu boli transmisibile exista si obligatia profesionala de a trata pacientul. Exista si decizii ale curtilor internationale care spun ca, odata cu asumarea profesiei, ti-ai asumat si riscurile epidemiologice. Pentru ca, altfel, in caz de epidemie medicii nu ar mai interveni si tot asa. Medicul trebuie sa cunoasca riscul pentru el si ceilalti pacienti si sa ia masuri de diminuare a riscului. Daca iti pui trei perechi de manusi, nu inseamna ca discriminezi, ci ca diminuezi riscul si nu abandonezi pacientul”, a adaugat prof. dr. Vasile Astarastoae.

Cabinet pentru infectati, gol

La Centrul Regional HIV/SIDA Iasi se afla in evidenta 1.346 de pacienti cu HIV de pe intreg teritoriul Moldovei, dintre care o suta au fost diagnosticati anul trecut, potrivit medicilor.

La nivelul judetului Iasi, numarul persoanelor cu HIV aflate in urmarire este de aproximativ 260. Desi au incercat impreuna cu Spitalul de Boli Infectioase si cu Facultatea de Medicina Dentara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi sa infiinteze un cabinet in care pacientii cu HIV/SIDA sa poata fi tratati fara probleme, reprezentantii Fundatiei sustin ca promisiunile venite din partea conducerii Facultatii nu s-au materializat nici astazi. „Au fost repetate intilniri cu pacienti cu HIV aflati in evidentele Centrului Regional HIV/SIDA Iasi in cadrul carora, intr-adevar, s-a semnalat atitudinea nu intotdeauna pozitiva a medicilor in diverse cabinete stomatologice. Am luat legatura anul trecut cu conducerea Facultatii de Medicina Dentara, cu doamna decan Norina Forna, in incercarea de a realiza un cabinet in incinta spitalului. Problema nu era de finantare, problema era cea a unui medic care sa doreasca sa faca aceasta activitate. Noi nu putem obliga pe nimeni. Doamna decan a cautat, a vorbit cu cadrele tinere, dar nu am gasit pe nimeni dispus sa lucreze”, a explicat prof. dr. Carmen Dorobat, presedintele Centrului Regional HIV/SIDA Iasi si managerul Spitalului de Boli Infectioase.

Decanul Facultatii de Medicina Dentara, prof. dr. Norina Forna, nu a putut fi contactata telefonic marti pentru a oferi mai multe detalii.

––-

Tudor face acum munca de preventie in cluburile gay

Spre deosebire de medicii care l-au refuzat pentru ca avea HIV, Tudor incearca sa ii ajute pe cei sanatosi chiar pentru a preveni infectia cu HIV.

Angajat al unei fundatii de talie internationala ce apartine companiei Love Plus, tinarul merge in zece orase din tara in comunitatile de persoane gay si le explica importanta preventiei si a sexului protejat. „Daca le spui ca poti fi infectat cu HIV in cazul in care practici sex neprotejat, ei spun «Ei, si ce?!». Dar daca le explic cum sint eu si cum traiesc eu cu HIV, ca imi iau tratamentul de trei ori pe zi, opt pastile in total, ca daca uit de mai multe ori intr-o luna sa le iau, tratamentul nu mai are efect, ca merg la control regulat o data la trei luni, ca am mereu o grija sa nu racesc, sa nu stau dezbracat, sa nu pierd noptile, sa maninc asa cum trebuie, atunci nu mai e ok. Sau sa am o grija sa nu am infectii oportuniste, gen pneumonie, TBC si sa imi fie foarte greu sa ma tratez. Si sa iti vezi prietenii in spital cu tot felul de perfuzii in nas si in vene si sa primesti telefoane sa afli ca unul dintre ei a murit, iar nu mai e ok. Nu ii sperii pe cei cu care vorbesc, dar ii informez. Eu incerc sa le spun ca protectia e singura cale de a se feri de HIV”, a marturisit Tudor.

Tinarul este angajat de doi ani la fundatie si sustine ca proiectul a avut succes. Mentine legatura atit cu tineri din comunitatile gay sanatosi, cit si cu persoane seropozitive in cadrul unui grup de discutii pe Internet si are in plan sa creeze o comunitate a persoanelor infectate cu HIV pentru a-si impartasii unii altora din experienta.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.