spot_img
spot_img
3.6 C
Vaslui
25-dec.-2024

Si aici sinteti primar, dle Nichita

- Advertisement -

Promisiune de campanie, uitata la o zi dupa alegeri. Numeroase case nationalizate din zone precum Pacurari, Cuza Voda sau Tatarasi se ruineaza cu fiecare zi. In multe locuiesc tigani ca la satra, cu ceaun, vatra si caruta in curte, ca o dezolanta carte de vizita pentru cei ce ne viziteaza orasul. In campanie, primarul promitea mutarea chiriasilor de acolo in locuinte sociale si refacerea zonelor. Dupa un an, cind i-am amintit, Nichita isi cerea scuze de intirziere, dar promitea ca locuintele sociale vor fi impartite prioritar catre cei din locuintele distruse. Primaria a impartit anul acesta un numar record de locuinte sociale: 14 scari de bloc in Metalurgie, plus un camin. Nici un apartament nu a fost acordat pe acest criteriu. Romii care ocupa acele case stau bine mersi in continuare acolo.

Un iesean se chinuieste de citiva ani sa vinda o proprietate intr-o zona buna (pe strada Pacurari, in zona AMRS), dar, din cauza vecinilor, nu reuseste

Indiferenta autoritatilor a facut ca Iasul sa arate in multe zone ca dupa razboi. Case vechi, monumente cu care iesenii se puteau lauda in trecut, au ajuns intr-o stare de degradare greu de imaginat.

Situatia nu se intilneste doar la periferie, ci si in plin centrul unuia dintre cele mai mari orase din tara. Multe din case sint locuite oficial de chiriasi ai Primariei. In realitate insa, case precum cele de pe Pacurari au ajuns sa fie refugiul unor persoane care nu au nici o legatura cu Iasul.

O mina de ajutor pentru starea in care au ajuns aceste cladiri a dat si Primaria. Multe din aceste imobile sint inca in proprietate publica. Altele insa sint imobile cu un statut juridic incert, fiind revendicate, dar si cladiri retrocedate.

Primarul: „Asteptam primavara”

Zone precum Pacurari, Bas Ceaus, Elena Doamna sau Cuza Voda arata si azi neputinta municipalitatii de a gestiona o problema cunoscuta de 20 de ani. Iesenii care circula pe strada Pacurari, mai sus de Petru Poni, pot participa oricind la o lectie de istorie. In foste case cindva elegante, acum cocioabe care stau sa se darime, locuiesc uneori zeci de persoane claie peste gramada, cu paturi sau celofan in geam. Vara, copiii despuiati se hirjonesc in fundul gol pe linga casa si pe strada, iar femeile gatesc in curte, la pirostrii, linga caruta cu un cal ce da sa cada din picioare de slab ce e.

O imagine dezolanta, cu care Iasul ii intimpina in fiecare zi pe cei care patrund in oras pe principala intrare in municipiu: Pacurari. In cele mai multe cazuri mizeria este la ea acasa, atit in locuinte, cit si in jurul lor. Iesenii care au ghinionul de a locui in vecinatatea imobilelor fac reclamatii peste reclamatii la autoritati. Chiar daca se face curat, curatenia nu rezista foarte mult timp. Problema acestor case este cunoscuta la nivelul Primariei.

Inca de la inceputul lui 2005 primarul Gheorghe Nichita prezenta planuri care ar fi trebuit sa refaca din farmecul istoric al Iasului. „Nu am putut muta in plina iarna familiile care locuiesc in aceste case, chiar daca locuiesc cu forme legale sau nu. Am decis sa asteptam primavara si sa demaram actiunile de evacuare. Casele monumente istorice vor fi refacute, iar celelalte vor fi demolate”, declara primarul Gheorghe Nichita in martie 2005.

Au trecut aproape sase ani de atunci si nimic spectaculos nu s-a intimplat. Pe ici, pe colo, cite o cladire a cedat si a fost demolata. In alte cazuri, cladiri aflate la un pas de autodemolare au fost sigilate in asteptarea unui nou proprietar sau in asteptarea unor investitii care nu au mai venit. Discursul primarului nu s-a schimbat aproape deloc. „Caut in continuare solutii pentru a gasi spatii, chiar locuinte de necesitate. Trebuie luate masuri mai ales in cazul locuintelor la care din expertize rezulta ca nu mai prezinta siguranta”, a precizat Nichita.

Nici un plan

Edilul a avut insa citeva ocazii pentru a rezolva in mare parte din situatiile in care se regasesc multe din cladirile monument ale Iasului. In ultimii ani s-au construit sau achizitionat in jur de 300 de locuinte. Nu mai putin de 224 de apartamente ori garsoniere au fost impartite in Metalurgie, in 14 scari din blocuri nou-noute. In plus, un camin proaspat renovat din Canta a fost impartit tot cazurilor sociale. Ele au fost distribuite insa fara a rezolva problema caselor care stau sa se darime peste oameni.

In prezent, Primaria nu mai are in constructie si nici macar in plan ridicarea de noi locuinte sociale. Un alt esec al Primariei este cel legat de zona Cuza Voda. Planul anuntat de ani buni de a reface cladirile, infrastructura si de a reda iesenilor centrul istoric a ramas doar la nivel de intentie.

Municipalitatea nu a reusit sa-i convinga pe proprietarii de pe strada Cuza Voda sa intre intr-un parteneriat care ar fi asigurat obtinerea unei finantari europene. In aceste conditii, se pare ca singura solutie care ne ramine noua, iesenilor, este de a ne obisnui cu aceste imagini degradante, chiar daca sint din centrul Iasului.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.