spot_img
spot_img
8.1 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Sfintii Îngeri Mihail si Gavriil, apãrãtorii vietii noastre!

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE… În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica cinsteste Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil si a tuturor Puterilor ceresti celor fãrã de trupuri. Deci, pe 8 noiembrie nu îi prãznuim doar pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ci pe toate cetele îngeresti care nu s-au despãrtit de Dumnezeu. Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt cei mai cunoscuti cu numele dintre puterile ceresti fãrã de trupuri; Sfântul Arhanghel Mihail este numit slujitor al Legii iar Sfântul Arhanghel Gavriil este numit „înger al Darului.

Pr. Andrei ZAGAN

Învãtãtura Bisericii despre crearea îngerilor se bazeazã pe informatiile cuprinse în Sfânta Scripturã, chiar dacã nu se vorbeste în mod clar despre plãmãdirea acestor fiinte nevãzute, dar sigur si adevãrat este faptul cã îngerii existau în ziua a patra a creatiei pentru cã atunci când s-au creat luminãtorii, îngerii din ceruri Îl lãudau pe Dumnezeu. De altfel, în paginile Noului Testament, existenta acestor fãpturi nevãzute este afirmatã si mai clar.

Mihail, conducãtor al ostirilor îngeresti, este cel care s-a luptat cu Lucifer si l-a alungat din Rai, atunci când s-au ridicat împotriva lui Dumnezeu

Sfântul Arhanghel Mihail este unul din cei sapte arhangheli, conducãtor al ostirilor îngeresti, fiind preocupat de aspectele ce tin de curaj, demnitate, adevãr si putere. Acest arhanghel este singurul mentionat în toate cele trei texte sacre importante ale religiilor lumii ce fac trimitere la îngeri: Tora (iudaismul), Biblia (crestinismul) si Coranul (Islamul). De asemenea, Mihail este cel care s-a luptat cu Lucifer si l-a alungat din Rai, atunci când s-au ridicat împotriva lui Dumnezeu; cuvintele: „Sã stãm bine, sã stãm cu fricã, sã luãm aminte”, îi apartin acestui mare arhistrateg, pe care le-a strigat din înãltimile cerului la cãderea îngerilor rãi. În Noul Testament, arhanghelul Mihail apare la Învierea Domnului si ridicã piatra de la usa mormântului. Si dupã aceea continuã sã se arate si sã vesteascã oamenilor voile lui Dumnezeu.

Gavriil, înger al darului care îi binevesteste Fecioarei Maria cã va naste de la Duhul Sfânt, pe Însusi Fiul lui Dumnezeu

Sfântul Arhanghel Gavriil, numit si „arhanghelul bucuriei”, apare zugrãvit cu un chip frumos si duios. În Vechiul Testament a binevestit mai multe nasteri de profeti: vesteste pe Ana, sotia lui Elcana, cã va naste pe Samuil prorocul. În Noul Testament, Sfântul Gavriil vesteste pe Zaharia si pe Elisabeta cã vor naste prunc, pe Sfântul Ioan Botezãtorul, verisorul lui Hristos. De asemenea, acest înger al darului îi binevesteste Fecioarei Maria cã va naste de la Duhul Sfânt, pe Însusi Fiul lui Dumnezeu. Mai sunt si alte consemnãri ale Sfântului Gavriil în paginile Noului Testament. Conform Traditiei, la Sfântul Botez fiecare dintre noi primim în dar câte un înger pãzitor care ne ocroteste si ne cãlãuzeste pasii în aceastã viatã, acesta fiind trimis în ajutorul credinciosilor. El este un „intermediar” între noi si Dumnezeu.

10 lucruri despre Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil:

  1. Îngerii sunt asezati, conform Sfintilor Pãrinti, în nouã cete, fiecare dintre ele având o anumitã misiune de împlinit în cer si pe pãmânt. Sfintii Arhangheli alcãtuiesc una dintre aceste cete îngeresti (a opta).
  2. Din punct de vedere etimologic, cuvântul „arhanghel” este alcãtuit din termenii grecesti arche (conducãtor, comandant) si anghelos (înger, mesager, sol) si se traduce prin „comandantul îngerilor” sau „cãpetenie a îngerilor”.
  3. Sfintii Arhangheli sunt în numãr de sapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil si Varahiil
  4. În ziua de 8 noiembrie sunt cinstiti toti Sfintii Arhangheli, însã Biserica ni-i aduce în atentie pe Mihail si Gavriil, care s-au învrednicit sã primeascã misiuni cu totul speciale din partea lui Dumnezeu.
  5. Arhanghelul Mihail este cinstit, mai întâi, ca un apãrãtor al dreptei credinte. El a fost rânduit de Dumnezeu, alãturi de heruvimi, sã pãzeascã intrarea în Rai cu o sabie de foc, dupã cãderea în pãcat a protopãrintilor nostri, Adam si Eva.
  6. Tot el a luat cuvântul atunci când o parte dintre îngeri, condusi de cãtre Lucifer, s-au rãzvrãtit împotriva lui Dumnezeu, dorind sã-I ia locul. Conform Traditiei, Arhanghelul a întrebat atunci „mi-ke-El?”, adicã „Cine este ca Dumnezeu?” (mi – care, ke – ca, El – Dumnezeu), de aici trãgându-i-se si numele.
  7. În limba ebraicã, termenul „Gavriil” înseamnã „Omul lui Dumnezeu” sau „Puterea lui Dumnezeu”. El este ocrotitorul mamelor, al fecioarelor, dar si ocrotitor al copiilor si al familiilor lor.
  8. El a condus corurile îngerilor care s-au pogorât si au cântat în noaptea Nasterii Domnului: „Slavã întru cei de sus lui Dumnezeu, pe pãmânt pace si între oameni bunãvoire!”.
  9. Arhanghelul Mihail este zugrãvit în icoane ca un ostas sever, cu un diavol cãzut la picioarele sale, purtând în mâna dreaptã o sabie, iar în stânga un cântar. Arhanghelul Gavriil este zugrãvit sub chipul unui tânãr duios, care poartã în mâna sa dreaptã flori albe de crin.
  10. Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil simbolizeazã Vechiul si Noul Testament, Sfântul Mihail reprezentând Legea lui Moise, a dreptãtii, iar Sfântul Gavriil, Legea cea Nouã, a iertãrii si a iubirii.
- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.