spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Sfintii Împãrati Constantin si Elena

- Advertisement -

Biserica Ortodoxã îi prãznuieste astãzi, 21 mai, pe Sfintii Împãrati Constantin si mama sa, Elena. Peste 1.824.424 de români îsi sãrbãtoresc astãzi ziua numelui, fiind hram în mai multe biserici din satele vasluiene.

Constantin cel Mare, împãrat roman (306 – 337), a devenit suveran al întregului Imperiu Roman dupã învingerea lui Maxentiu si a lui Liciniu. În ziua premergãtoare luptei cu Maxentiu, în anul 312, Constantin a vãzut pe cer o cruce luminoasã si o inscriptie: „In hoc signum vinces” (prin acest semn vei birui – n.r.). Împãratul va însemna toate steagurile armatei sale cu semnul sfintei cruci si va intra biruitor în Roma. Prin Edictul de la Milano (313) a acordat libertatea de cult a crestinismului, acesta devenind religie de stat în timpul lui Teodosie cel Mare. Împãratul Constantin a convocat primul Sinod ecumenic la Niceea (325). La sinod au fost alcãtuite si primele sapte articole ale Simbolului de credintã (Crezul – n.r.), a fost fixatã data Pastilor (prima duminicã dupã luna plinã, dupã echinoctiul de primavarã) si s-au dat 20 de canoane referitoare la disciplina bisericeascã. Sfântul Constantin cel Mare a fost botezat pe patul de moarte de cãtre episcopul Eusebiu de Cezareea. A murit la scurt timp, în Nicomidia, si a fost înmormântat în Constantinopol, în biserica ctitoritã de el. Împãrãteasa Elena Flavia Iulia Helena s-a nãscut în provincia Bitinia. În anul 293, generalul roman Constantiu Chlorus, la îndemnul împãratului Diocletian, divorteazã de împãrãteasa Elena. Acesta nu se recãsãtoreste, ci trãieste departe de atentia publicã, dar aproape de fiul sãu. A reusit sã descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost rãstignit Hristos. Potrivit traditiei, în urma sãpãturilor s-au gãsit trei cruci. Pentru a fi identificatã crucea pe care a fost rãstignit Hristos, au atins cele trei cruci de un mort. Acesta a înviat în momentul în care a fost atins cu Crucea Domnului. Împãrãteasa Elena a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.

Peste 1.800.000 de români sãrbãtoresc astãzi ziua numelui

Potrivit statisticilor existente la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor, din cei 1.824.424 de români care îsi sãrbãtoresc onomastica, 1.173.982 sunt femei, majoritatea acestora purtând numele de Elena (890.138). Alãturi de acestea, vor sãrbãtori si cele care poartã nume de basm – Ileana (129.589). Se vor sãrbãtori si cele care poartã numele Lenuta (65.343), Constanta (54.791), Constantina (28.054) sau Leana (4628). În aceeasi zi vor sãrbãtori si 650.442 de bãrbati, majoritatea acestora purtând numele de Constantin (505.022). Dintre bãrbatii sãrbãtoriti la aceeasi datã, 80.162 se numesc Costel, 34.681 – Costicã, iar Costin sunt 19.362. Cei mai putini dintre sãrbãtoriti poartã numele de Nuti (1439), la femei si Costelus (302) la bãrbati. La multi ani tuturor celor care poartã aceste nume!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.