spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Sfidează legea, deşi sunt prinşi cu exploatări ilegale de balast de patru ani

- Advertisement -

Neregulile comise de către o parte dintre administratorii de balastiere din judeţ, constatate şi sancţionate mai mult sau mai puţin de către autorităţile competente, nu mai reprezintă un secret pentru nimeni. Unii proprietari de balastiere, împinşi de la spate, fac eforturi să intre cât de cât în legalitate, în timp ce alţii nu au nici o jenă în a continua să exploateze balast cum le convine. O situaţie delicată, care tinde să devină explozivă, este în oraşul Liteni, unde administratorii unei balastiere îşi văd nestingheriţi de treabă, în ciuda nenumăratelor ilegalităţi constatate de autorităţi.

Primăria oraşului Liteni a declarat de ceva vreme război societăţii Agremin Trans SRL Liteni, unitate care are punct de lucru lângă râul Suceava, în amonte de podul de la Roşcani. Totul pleacă de la datoriile mari acumulate de societate la administraţia locală, reprezentând impozite, taxe şi alte categorii de debite, acumulate în ultimii ani. De anul trecut, autoritatea locală, printr-o hotărâre de Consiliu Local, nu şi-a mai dat acceptul pentru funcţionarea balastierei, invocând datoriile extrem de mari, dar şi faptul că exploatările haotice schimbă cursul râului Suceava.

Acuzaţii privind modificarea cursului râului Suceava

„Datoriile acumulate la noi sunt deja de 80.000 de lei. Zonele de exploatare nu sunt autorizate, pentru autorizaţie ei trebuie să aibă şi acceptul de la primărie şi nu l-au primit nici în 2009 şi nici în 2010. Noi tot facem demersuri la „Apele Române” pentru a li se retrage orice autorizaţie, ei acum au o autorizaţie de exploatare doar pe raza judeţului Botoşani, însă la noi s-au făcut excavări frecvente, s-a mărit cursul râului Suceava, apa s-a tot apropiat de locuinţe”, ne-a declarat Tomiţă Onisii, primarul oraşului Liteni, arătându-ne sesizările venite de la grupurile de localnici care stau în apropiere de balastieră ori de la cei pe lângă ale căror case trec maşinile de mare tonaj ale firmei, care transportă nisipul şi pietrişul excavat.

Ca soluţie extremă, primăria locală a solicitat recent Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava o aprobare prin care să poate interzice accesul maşinilor firmei pe un drum comunal, însă cererea a fost respinsă, contravenind prevederilor legale.

Demersurile pentru închiderea balastierei, fără ecou până acum

Primarul spune că maşinile de mare tonaj ale firmei evită cât mai mult contactul cu poliţia sau alte autorităţi, circulând la miezul nopţii, ori dimineaţa la ora trei, cel târziu patru.

„Şi pe podul de la Roşcani, închis după inundaţiile din vară, circulau, deşi erau restricţii de tonaj. Până nu de mult, maşinile lor de mare tonaj făceau un zgomot infernal, acum că s-a asfaltat drumul Roşcani-Salcea este ceva mai bine, însă asta nu îi absolvă cu nimic. Continuăm să facem demersuri către autorităţi, mesajul fiind clar, ori să intre în legalitate, ori să fie exclus cu totul punctul de lucru de la Liteni”, a mai spus tranşant primarul.

El a ţinut să precizeze că nu are nimic personal cu administratorii balastierei, soţii Marcel şi Lenuţa Dincu, în trecut primăria sprijinind activitatea unităţii, însă consideră că acum s-a ajuns la o sfidare pe faţă din partea acestora.

„Toată apa Sucevei este plină de borte, unde te întorci e săpat”

Atunci când se declară nemulţumit de existenţa balastierei, primarul nu uită să amintească şi de localnicii care i se plâng de problemele pe care le au din cauza societăţii. Cei mai afectaţi sunt oamenii care stau în apropiere de punctul de lucru de la Liteni, unde, cel puţin teoretic, este doar staţia de sortare.

„Avem probleme foarte mari cu ei, cât nu era asfalt casa mi-a crăpat, am refăcut-o, dar iar a crăpat de la maşinile lor grele. Scrie pe la poduri că nu au voie peste 16 tone, dar ei circulă încărcaţi cu 60 de tone. Toată apa Sucevei este plină de borte, unde te întorci e săpat. Toţi oamenii de aici au nemulţumiri mari”, ne-a spus Alexandru Herţuc, un localnic din Roşcani, cu locuinţa în apropiere de staţia de sortare, pe lângă casa căruia trec maşinile societăţii. El a povestit cum în vara acestui an, în perioada inundaţiilor, râul Suceava a ajuns până aproape de casele lor, şi se tem că la un nou val de precipitaţii abundente ar putea fi inundaţi.

Abonaţi la amenzile de la SGA, urmăriţi penal pentru exploatare din albia minoră

Neregulile reclamate de primar şi localnici sunt confirmate de autorităţile care au atribuţii în verificarea activităţii balastierelor. Inginerul Cristian Ruxandari, purtătorul de cuvânt al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, ne-a informat că societatea Agremin Trans SRL Liteni a fost sancţionată prima dată în 20 noiembrie 2006, când s-a constatat că efectuează exploatări ilegale de balast, fiind aplicată o amendă de 75.000 de lei. Situaţia s-a repetat în august 2008, atunci când inspectorii SGA au aplicat o amendă de aceeaşi valoare. Două luni mai târziu, pe 15 octombrie 2008, societatea era amendată cu încă 75.000 de lei, pentru exploatare balast în zona Cotu Mare fără a respecta prevederile autorizaţiei de gospodărire a apelor.

De anul trecut, sancţiunile aplicate au intrat şi în sfera penalului. În august 2009, după un control comun al inspectorilor de la Inspecţia teritorială a apelor şi al poliţiştilor, s-a constatat că societatea exploata balast de lângă perimetrul autorizat, chiar din albia minoră a râului Suceava, astfel că s-a întocmit dosar penal, între timp fiind demarată şi urmărirea penală faţă de administrator.

Pe 27 iulie 2010, societatea a fost amendată din nou, pentru că executa lucrări în albie fără aviz de gospodărire a apelor, amenda fiind de această dată în cuantum de 35.000 de lei.

Purtătorul de cuvânt al SGA Suceava a mai precizat că în momentul de faţă societatea deţine autorizaţie de exploatare de nisip şi pietrişuri doar din perimetrul situat în satul Joldeşti, comuna Vorona, judeţul Botoşani, pe malul stâng al râului Siret, pe raza localităţii Liteni, lângă podul Roşcani fiind doar staţia de sortare.

Promit că plătesc datoriile până la finele anului

Contactată telefonic, Lenuţa Dincu consideră exagerate acuzaţiile venite de la primarul din Liteni şi are o explicaţie pentru orice.

„Datoriile nu sunt de 80.000 de lei, ci de 50.000 de lei, restul banilor sunt plătiţi de mult, dar sistemul de contabilitate al primăriei nu are înregistrată suma. Apoi, 30.000 de lei urmează să-i plătim în cel mai scurt timp, iar restul de 20.000 de lei o să îi virăm până la sfârşitul anului. Nu este uşor, şi la noi este criză, şi nu suntem singura societate cu datorii. Din păcate, alte firme din Liteni îşi plătesc datoriile şi prestând servicii, în timp ce nouă ni se cer doar bani cash”, s-a plâns aceasta.

Cât despre sancţiunile încasate, aceasta are şi aici explicaţii.

„În cazul dosarului penal a fost o interpretare greşită. Noi nu exploatam balast din albia minoră, ci făceam o cale de acces pentru a scoate din zonă o draglină. Ne vom judeca şi vom demonstra că avem dreptate”, a mai spus aceasta, optimistă, cei doi soţi spunând că au de gând să îşi continue activitatea indiferent de „piedicile” care li se pun.
monitorulsv.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.