spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Sfaturi utile de mãrtisor de la deputatul Ciuhodaru!

- Advertisement -

PENTRU DOAMNE! Vã reamintim doar cã dorinta de a fi si mai frumoase în prag de primãvarã vã poate aduce la spital. Ingredientele din cosmetice si alte produse de îngrijire corporalã se absorb la nivelul pieleii având efecte toxice asupra organismului. Pielea se comportã ca un urias burete pentru multe toxine iar un vechi dicton spune cã nu trebuie sã punem niciodatã pe piele substante pe care nu le-am înghiti. Pielea absoarbe substantele chimice toxice iar efectele cumulative transformã elementarele gesturi de igienã în factori de risc pentru sãnãtate. Pãtrunderea substantelor toxice la nivel tegumentar este favorizatã de solventi din unele sãpunuri, sampoane sau geluri de dus ce degreseazã intens pielea si distrug straturile protectoare. Produsele cosmetice sunt adesea „cocktailuri” de substante chimice cu actiune iritantã sau alergogenã, agenti mutageni (cu risc cancerigen sau afectiuni congenitale), neurotoxici.

Exemplele sunt multiple

1. Parabenii sunt conservanti utilizati în aproape toate produsele pentru piele si pãr, inclusiv sãpun, sampon, deodorant perceputi de organism ca estrogeni ducând la dezechilibre endocrine si ar constitui un factor de risc pentru cancerul de sân.

2. Sãrurile de aluminiu si zirconiu ce intrã în compozitia deodorantelor si antiperspirantelor constituie un factor de risc cancerigen.

3. Lauril sulfatul de sodiu este un detergent spumant cu actiune iritantã – utilizat la fabricarea sãpunului, samponului, spumei de ras, pastei de dinti, a spumei de baie si în aproape orice solutie personalã de curãtare ce poate produce urticarie; samponul poate determina cãderea pãrului, alte produse pot provoca ulceratii ale gurii sau iritatii ale ochilor. Pe etichete, lauril sulfatul de sodiu este ascuns sub denumirea de substantã pseudo-naturalã, prin formula „provine din nucã de cocos”. Interactionând cu nitritii din apa de la robinet, lauril sulfatul de sodiu poate produce nitrozamine cancerigene.

4. Ftalatii sunt prezenti în lacurile de unghii, în fixativul si spuma pentru pãr, în unele parfumuri, pot produce infertilitate în cazul bãrbatilor, afectiuni ale rinichilor si ficatului,

afectiuni ale glandelor endocrine si sunt potential cancerigeni. Sistemul hormonal al ambelor sexe este tulburat si de moscul sintetic, o substantã care se regãseste în compozitia parfumurilor, a sãpunurilor sau cremelor.

5. Plumbul este prezent în peste 50% din rujuri si în unele vopsele de pãr cu efect lent iar 30% din rujurile testate contin o concentratie de plumb care depãseste limita permisã de Administratia Americanã de Alimentatie si Medicamente (FDA). Plumbul este usor absorbit si poate provoca probleme de comportament, limbaj sau cresterea agresivitãtii.

6. Parfumurile folosite în multe produse de îngrijire personalã sunt de obicei pe bazã de petroleum si pot determina cefalee, vertij, tulburãri respiratorii, iritarea pielii, reactii alergice si sensibilitate chimicã.

Vã recomandãm sã:

1. Achizitionati doar produse certificate vândute în magazine autorizate;

2. Urmãriti atent compozitia produsului precum si modul de utilizare;

3. Consultati cât mai rapid medicul ori de câte ori apar efecte nedorite pentru a nu fi pusi în fata unor situatii de risc vital sau a unor consecinte de ordin functional si estetic.

Deputat Tudor Ciuhodaru

doctor în stiinte medicale

master toxicologie

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.