spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Sfântului Ignatie Teoforul, ocrotitorul spiritual al Episcopului Husilor, Preasfintitul Ignatie!

- Advertisement -

OCROTITORUL CREDINTEI…Pe 20 decembrie, în calendar este însemnatã cinstirea Sfântului Ignatie Teoforul. În aceastã zi, PS Ignatie, Episcopul Husilor, cel care a readus credinta în inimile vasluienilor, îsi sãrbãtoreste ocrotitorul spiritual. Mãrturii ale celor care l-au cunoscut ca ierarh, duhovnic sau colaborator.

Se povesteste despre acest Sfânt Ignatie, de Dumnezeu purtãtorul, cum cã pe vremea când era prunc, iar Domnul nostru Iisus Hristos vietuia într-acea vreme cu oamenii pe pãmânt si învãta pe popoare despre împãrãtia lui Dumnezeu, atunci si pãrintii acestui prunc, stând acolo aproape în popor si ascultând cuvintele cele dumnezeiesti din gura Mântuitorului si având cu dânsii pe acest fiu, Domnul s-a uitat la dânsii si, chemând la sine pe pruncul Ignatie, l-a pus în mijloc si, cuprinzându-l, l-a luat de mâini zicând: „De nu vã veti întoarce si nu veti fi ca pruncii, nu veti intra întru împãrãtia cerurilor”. Sfântul Ignatie Teoforul, episcopul Antiohiei, este unul din martirii creștini din primele veacuri, fiind ucis, în anul 107, în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, declanșate de împãratul Traian, pentru cã și-a asumat, în mod necondiționat, statutul de creștin. A avut inima plinã de iubirea lui Hristos, iubire care l-a determinat în mod natural sã Îl și mãrturiseascã în fața lumii. Iubirea a fost cea care le-a dat curaj martirilor sã vorbeascã despre Hristos într-o lume ostilã, în care creștinii erau minoritari.

Sfântul Ignatie Teoforul ne învațã sã iubim ca Dumnezeu, adicã sã rãmânem neclintiți, statornici în dragoste!

<<Prin dragostea lor, martirii au reușit sã converteascã rãutatea celor care Îl urau pe Hristos și sã îi facã sã își asume credința creștinã. Numele de „Teoforul” înseamnã „purtãtor de Dumnezeu”, întrucât L-a interiorizat, atât de adânc, în ființa sa, pe Dumnezeu, Care a devenit rațiunea existenței sale. El a fost copilul pe care, la un moment dat, Hristos l-a luat în brațe, spunând cuvintele: „De nu se va smeri cineva pe sine ca pruncul acesta, nu va intra în împãrãția cerurilor”. Nu a fost un episod întâmplãtor din viața sa, ci întâlnirea cu Dumnezeu-Fiul întrupat ca Om, iar apoi ucenicia sa în preajma Sfinților Apostoli Petru și Ioan, l-au fãcut pe Sfântul Ignatie sã-L asume deplin pe Hristos în viața sa. Capacitatea noastrã de a-L mãrturisi pe Dumnezeu este direct proporționalã cu dragostea pe care o avem fațã de El. Dacã suntem curajoși și vorbim despre Hristos în situații în care știm cã vom fi persiflați sau ironizați, este semn cã în inima noastrã este o iubire deplinã fațã de El. Noi mãrturisim atât cât iubim, sau iubim cât mãrturisim. O astfel de moștenire frumoasã ne-a lãsat Sfântul Ignatie Teoforul. Ne este foarte ușor sã vorbim de oamenii pe care îi iubim și care ne sunt foarte dragi, indiferent de cât de acceptați sunt în anturajul în care trãim noi. Când iubim pe cineva, avem capacitatea de a vorbi despre acel om, nu ne este rușine. Toate acestea sunt posibile pentru cã în inima noastrã este dragoste fațã de acea persoanã. Sfântul Ignatie Teoforul ne inspirã în acest sens, deoarece ne învațã sã iubim ca Dumnezeu, adicã sã rãmânem neclintiți, statornici în dragoste, indiferent de ostilitatea sau de rãutatea pe care o primim>>, ne-a spus PS Ignatie, Episcop al Husilor, cãruia vasluienii îi ureazã „La multi si binecuvântati ani” din tot sufletul!

PS Ignatie, cel care a readus credința în sufletele crestinilor din judetul Vaslui!

Nãscut la 7 iulie 1976, în Bilbor, judetul Harghita, fiul lui Gheorghe si al Anei, Preasfintitul Ignatie a absolvit Scoala Generalã în comuna natalã, Bilbor, în anul 1991. A urmat cursurile Colegiului „Mihai Eminescu” din Toplita, Harghita, ale Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Stefan” Alba Iulia si ale Facultãtii de Teologie Ortodoxã din Alba Iulia. Dupã un stagiu de cercetare bibliograficã la mãnãstirea benedictinã En Calcat, Franta (1998), si-a continuat formarea profesionalã la cursurile de Master organizate la Facultatea de Teologie Ortodoxã din Alba Iulia. A fost admis la cursurile doctorale de la Facultatea de Teologie „Andrei Saguna” Sibiu, specializarea Patrologie si Literaturã Postpatristicã. Studiile doctorale au fost continuate la Facultatea de Teologie „Patriarhul Justinian” din cadrul Universitãtii Bucuresti, unde a întocmit si sustinut teza de doctorat: Sfântul Grigorie Palama si doctrina despre energiile necreate. Preasfintia sa este în prezent si doctorand al Facultãtii de Teologie Ortodoxã din cadrul Universitãtii „Ethniko Kapodistriako”, Atena, pregãtind o tezã de doctorat cu tema „Contributia teologilor români contemporani la dialogul teologic intercrestin”, sub îndrumarea stiintificã a arhim. prof. univ. dr. Nikolaos Ioannidis si a Mitropolitului prof. univ. dr. Hrisostomos Savvatos. În data de 5 octombrie 2017 a fost ales cu majoritate de voturi (39 din 48 de voturi liber exprimate, unul fiind nul) episcop titular al Episcopiei Husilor, de cãtre Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. La multi ani sãnãtosi si binecuvântati, Preasfintite!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Ce ocrotitor al credinței este ăsta? Ce credință a readus ăsta în pwla mea? A făcut poze cu niște politicieni corupți și a dat cadouri la copii iar acum e comparat cu Ignatios O Theoforos Kai Ieromartiras?

    Această păpușă cu barbă a îndepărtat credința. Au fost mult mai mulți credincioși prezenți la biserică pe vremea lui Corneliu și a lui Ioachim și chiar și pe vremea comunismului când prezența la biserică era raportată la securitate.

    La mulți în pwla mea în timp ce tu stai în comfort iar lumea în sărăcie, bucurându-se la firimiturile tale ambalate în cadouri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.