spot_img
spot_img
5.3 C
Vaslui
06-ian.-2025

Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor! Traditii si obiceiuri

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE Joi, 6 decembrie, Biserica îl pomeneste pe Sfântul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, cinstit de toatã crestinãtatea, pentru cã este sfântul iubirii. A fost un om de o foarte mare culturã teologicã, o autoritate în domeniu si un om cu un profil moral model. Din acest motiv, adesea este pus alãturi de apostoli. În popor se crede cã de Sfântul Nicolae începe iarna, cu adevãrat. În aceastã zi, Mosul îsi scuturã barba surã si începe sã ningã. Iar dacã nu ninge, înseamnã cã Sfântul Nicolae a întinerit. În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii stiu cã trebuie sã-si lustruiascã ghetutele sau cizmulitele deoarece Mos Nicolae va veni sã le aducã daruri. Copiii mai neascultãtori primesc lângã dar si o nuielusã sã le aducã aminte cã trebuie sã asculte de pãrintii si bunicii lor.

Potrivit traditiei, Sfântul Nicolae s-a nãscut în secolul IV, în provincia Lichia, orasul Patara (Turcia). Pãrintii au fost oameni înstãriti, dar si foarte credinciosi, si-au dorit mult un copil, si Dumnezeu le-a dãruit unul, a fost singurul. Unul milos, foarte întelept si extrem de curajos. A învãtat viata duhovniceascã de la unchiul sãu, Nicolae, episcopul Patarelor. Rãmas orfan devreme, Sfântul Nicolae si-a împãrtit averea mostenitã fãrã sã pãstreze nimic. S-a gândit apoi sã-si petreacã viata în tãcere si singurãtate, însã vestea lui Dumnezeu a fost alta: „În mijlocul poporului sã-ti sãvârsesti nevointa ta, dacã voiesti sã fii încununat de Mine”. Înãltat Arhiepiscop al Mirelor Lichiei, Sfântul s-a dovedit un bun pãstor al turmei sale. Este pãrintele bun si întelept care dãruieste luminã si har credinciosilor, este ocrotitor al copiilor si apãrãtor al credintei ortodoxe. În vremea prigoanelor lui Diocletian împotriva crestinilor, Sfântul a fost aruncat în temnitã, însã si de acolo îi vorbea poporului despre Legea lui Dumnezeu. A fost eliberat dupã urcarea pe tron a Sfântului Constantin. Potrivit traditiei, Nicolae a fost unul dintre Sfintii Pãrinti participanti la Sinodul de la Niceea.

Minunile Sf. Nicolae

Douã dintre minunile sale au marcat profund constiita crestinilor si stau la baza convingerii cã Mos Nicolae aduce daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Se spune cã o familie sãracã avea trei fete. Si, atunci când acestea au crescut, pãrintii s-au gândit cã o viatã „usoarã” ar fi solutia la sãrãcia în care trãiau. Sfântul Nicolae a avut însã un alt plan cu ele si le-a salvat sufletele, pe rând, punându-le la fereastrã câte o pungã cu bani. Se mai povesteste cã Sfântul ar fi salvat de la naufragiu, prin rugãciune, niste marinari, iar de atunci acestia îl cinstesc si îl considerã ocrotitorul lor. Popularitatea sa a crescut atât de mult încât în Rusia aproape toate bisericile au colt de rugãciune închinat Sfântului Nicolae. Dupã o viatã asprã, dar plinã de credintã a trecut la viatã vesnicã pe 6 decembrie 343, iar din anul 1087, moastele sale sunt pãstrate la o bisericã din Bari, în sudul Italiei.

Ce nume se sãrbãtoresc de Sfantul Nicolae

Aproximativ 800.000 de cetãteni români, dintre care peste 510.000 bãrbati si peste 280.000 femei, poartã numele Sfântului Ierarh Nicolae

Din totalul româncelor care îsi sãrbãtoresc ziua numelui sâmbãtã, majoritatea se numesc Nicoleta. Existã si românce cu numele: Niculina, Nicolina, Niculita, Nicole sau Nikole. Majoritatea bãrbatilor care îsi sãrbãtoresc onomastica respectivã se numesc Nicolae. Altii poartã numele Niculai, Neculai, Nicusor sau Niculae. Mai putini se numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas. Printre sãrbãtoriti se numãrã si cei care poartã numele Nicolãitã, Niculãitã, Culae sau Nicholaus.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.