spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
15-dec.-2024

Sfântul Acoperãmânt al Maicii Domnului, zi de post!

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE…Pe 1 octombrie, crestinii ortodocsi sãrbãtoresc „Acoperãmântul Maicii Domnului”, zi sfântã marcatã cu cruce rosie în calendar. De Sãrbãtoarea Acoperãmântul Maicii Domnului, Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, va sãvârsi Sfânta Liturghie la paraclisul resedinței episcopale din Husi. Astãzi este mare hram la Mãnãstirea Mãlinesti, una dintre cele mai vechi asezãri monahale din judetul Vaslui si singura din Episcopia Husilor închinatã Acoperãmântului Maicii Domnului,

Sãrbãtoarea aminteste de arãtarea Maicii Domnului în biserica din Vlaherne: în ziua de 1 Octombrie a  anului 911, se fãcea priveghere în aceastã bisericã, pentru salvarea cetãtii care era asediatã. La ora patru dimineata, s-a arãtat înaintea poporului, stând în vãzduh si rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperãmânt era tinut în mâini deasupra capetelor credinciosilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfintii si mucenicii. Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis cãtre ucenicul sãu iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împãrãteasa si Doamna tuturor cum se roagã pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O vãd, Pãrinte, si mã minunez!”

Acesta este evenimentul pe care îl prãznuieste Biserica pe 1 octombrie, spre a ne aminti cã prin rugãciune putem primi si noi, în greutãtile vietii noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului. Sãrbãtoarea „Acoperãmântul Maicii Domnului” este marcatã în calendar cu cruce rosie. În aceastã zi, credinciosii nu au voie sã munceascã, sã spele sau sã facã curãtenie prin gospodãrii. Existã o credintã printre bãtrânele de la tarã, conform cãreia, dacã este tãiat azi, pãrul rãmâne în legãturã cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat si nici ars, fiindcã poate fi luat de vrãjitoare sau de oamenii rãi, care fac diverse farmece. În ziua prãznuirii Acoperãmântului Maicii Domnului nu se mãnâncã de dulce. Cei care îsi doresc sã fie sãnãtosi si feriti de rele tin si astãzi post.

Hram la Mânãstirea Mãlinesti

Mãnãstirea Mãlinesti, una dintre cele mai vechi asezãri monahale din judetul Vaslui si singura din Episcopia Husilor închinatã Acoperãmântului Maicii Domnului, se aflã asezatã într-un loc pitoresc, în codrii ce despart comunele Gârceni si Bãcesti, în locul numit popular „Dealul Schitului”. Documentele istorice consemneazã si un sat cu numele Mãlinesti, care astãzi nu mai existã. Dupã cum rezultã din însemnarea fãcutã pe un Penticostar tipãrit la Iasi, asezãmântul monahal a fost ctitorit în anul 1762, de ieromonahul Nicodim Hudici din Gârceni, iar pe locul acestei biserici s-a reconstruit, apoi, în 1826, actuala bisericutã din lemn a mãnãstirii. Inscriptia amplasatã deasupra intrãrii aratã cã biserica veche a fost construitã la 30 aprilie 1826, de cãtre mesterii Teodor si Gheorghe, din lemn de stejar. Alãturi de bisericã, la sud de absida lateralã, se pãstreazã si astãzi piciorul de piatrã de la sfânta masã a unei biserici si mai vechi, despre care traditia spune ca dateazã de pe timpul lui Bogdan, tatãl voievodului Stefan cel Mare.

Accesul catre Mãnãstirea Mãlinesti se realizeazã foarte usor, aceasta gãsindu-se la o distantã de aproximativ 46 km de Vaslui. Având ca punct de plecare orasul Vaslui, cei care vor sã viziteze acest lãcas pot urma traseul drumului national DN15 D, pânã în localitatea Bãcesti, din acest punct pânã la mãnãstire distanta fiind foarte micã. Mãnãstirea Mãlinesti este una dintre cele mai cunoscute din judetul Vaslui, în special datoritã Icoanei Maicii Domnului, gãzduitã de aceastã mãnãstire, despre care se spune cã este fãcãtoare de minuni. Icoana de la Mãlinesti, la fel ca si cele de la Mãnãstirea Bujoreni si Mãnãstirea Floresti, atrage an de an un numãr impresionant de pelerini, dornici sã îsi gãseascã linistea sufleteascã si sã se reculeagã. Legendele create pornind de la aceastã veche icoanã sunt numeroase si toate pun accentul pe valoarea religioasã a acesteia si pe puterea sa tãmãduitoare. Se spune cã în ciuda tuturor evenimentelor petrecute la Mãnãstirea Mãlinesti, icoana a vegheat mereu asupra acestui loc, prezentându-se si astãzi într-o stare foarte bunã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.