MIHAIL ŞI GAVRIIL. Pe 8 noiembrie este marele praznic al Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, numiţi în tradiţia românească şi Sfinţii Voievozi ai oştirilor cereşti. Iată care este semnificaţia numelui Mihai.
MIHAIL ŞI GAVRIIL. Mihail este împlinitorul dreptăţii dumnezeieşti, purtând în mâna dreaptă sabia de foc. La porunca Domnului, el l-a alungat din cer pe Lucifer, îngerul răzvrătit. Numele, de origine evreiască (Miha’El), se tălmăceşte „Cine este că Dumnezeu?” (mi, „cine”; ke, „ca”; El, prescurtare de la Elohim), scrie crestinortodox.ro.
În româneşte, formele cele mai frecvente sunt astăzi Mihai, Mihail, Mihnea, Mihaela, cu diminutivele Mihăiţă, Mişa sau Michi. Dintre formele mai vechi, multe au supravieţuit doar că nume de familie: Mihăilă, Mihalache, Mihalcea, Mihu etc.
În Vechiul Testament, Mihail este considerat ocrotitor al copiilor lui Israel. Într-adevăr, personalitatea celui botezat cu acest prenume reflectă semnificaţia numelui, căci Mihai are în mod natural tendinţa de a-i proteja pe cei din jur, fie că este vorba de copii sau de oameni adulţi.
MIHAIL ŞI GAVRIIL. Dintr-un motiv sau altul, această persoană consideră că este de datoria să să îi apere pe cei mai slabi, chiar dacă aceştia nu sunt nici pe departe aşa. În relaţiile de lungă durată, fie că sunt de rudenie, de prietenie sau de dragoste, această persoană îşi oferă, de cele mai multe ori necondiţionat, sprijinul, astfel încât cei în preajma cărora se află devin dependenţi de el. Postura de persoană de care depind alţii îl măguleşte, dar îl şi apasă.