Pr. Andrei ZAGAN
Apostul Andrei, cel întâi chemat, s-a născut în cetatea Betsaida, care este lângă Marea Galileii, în hotarul Zabulonului, din care seminție i se trăgea și neamul. Se numea evreiește Betsaida, ce se tâlcuiește „casa vânătorilor” sau „a pescarilor”, întucȃt acest meșteșug era foarte întȃlnit în rȃndul localnicilor. Apostolul Andrei era frate cu Apostolul Petru. Tatăl lor era un om sărac, anume Iona, care i-a învățat pe fiii săi meșteșugul său. Iona era pescar și prindea pești în Marea Galileii și prin alte iezere ce se aflau prin Galileea. Spre deosebire de frtele său Petru care s-a căsătorit, Apostolul Andrei a ales să își trăiască viața în feciorie.
Pomenirea Sfȃntului Andrei în paginile Sfintei Scripturi
Numele Sfȃntului Andrei este pomenit în toate cele patru Sfinte Evanghelii, precum și în cartea Faptele Apostolilor scrisă de Sfȃntul Evanghelist Luca. Andrei este amintit ca fiind mai întȃi ucenic al Sfȃntului Ioan Botezătorul, după care a fost chemat la Apostolat de către Mȃntuitorul Iisus Hristos. Apoi, este amintit de fiecare dată cȃnd Sfinții Evangheliști înșiruiesc numele celor 12 Apostoli. Mai este amintit la momentul cȃnd soacra lui Petru, fratele său, a fost vindecată de Domnul Iisus Hristos, la săvȃrșirea minunii înmulțirii pȃinilor, precum și îndată după intrarea triumfală a Mȃntuitorului în Ierusalim, cȃnd mai mulți elini au vrut să îl întȃlnească pe Domnul. De asemena, numele Sfȃntului Andrei mai este pomenit în cartea Faptele Apostoli de îndată după înălțarea Mȃntuitorului la ceruri. Este de la sine înțeles faptul că Sfȃntul Apostol Andrei a fost prezent alături de ceilalți Apostoli și ucenici mai tot timpul în preajma Mȃntuitorului Iisus Hristos, însă numele său, în mod concret, apare trecut în Sfȃnta Scriptură la evenimentele prezentate mai sus.
Apostolul cel întȃi chemat în izvoarele istorice
Sinaxarele bizantine amintesc că Apostolul cel intȃi chemat a propovăduit în Bitinia și Pont, precum și în alte ținuturi ce se află lȃngă Marea Neagra, ajungȃnd în Sciția (Dobrogea), la Dunăre, unde le-a propovăduit geto-dacilor. Pentru că strămoșii noștri geto-daci au primit cuvȃntul Evangheliei și au fost botezați de Sfȃntul Apostol Andrei, îl cinstim ca ocrotitor și părinte spiritual al romȃnilor. Plecȃnd din Dobrogea, Sfȃntul Andrei s-a îndreptat spre miazăzi, punȃnd episcop la Odessos (Varna de astăzi) și vestind Evanghelia și în Tracia și la Bizanț, precum si in Macedonia. A străbătut Elada și a ajuns în ținutul Peloponezului, unde pe mulți i-a făcut să renunțe la idoli și să primească credința în Hristos. La Patras, lȃngă Corint, a primit moarte de mucenic.
Crucea Sfȃntului Andrei
Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat prin răstignire pe o cruce în formă de X, în Patras, lângă Corint. Crucea sub formă de X cauza dureri cumplite, cu mult mai mari decât cele cauzate prin rastignirea pe crucea tradițională, deoarece condamnatul era răstignit cu picioarele desfăcute și, astfel, nu își putea sprijini trupul în ele, iar toată greutatea corpului atârna în mâinile pironite, suportând astfel chinuri groaznice. Această cruce a devenit unul dintre cele mai de preț odoare sfinte din Biserica Ortodoxă. în prezent, Crucea Sfântului Andrei este păstrată alături de Capul Sfântului în Catedrala Sfântul Apostol Andrei din orașul grecesc Patras. Deși acum Crucea Sfântului Andrei se află în Patras, aceasta a fost recuperată abia în anul 1980. Se crede că după martiriul Sfântului Andrei, Crucea a rămas în Patras până în secolul al XIII-lea. în acea perioadă au fost sustrase din Grecia numeroase Sfinte Moaște și odoare, și expuse în bisericile din apus. Printre acestea, s-a numărat și Crucea Sfântului Andrei. Pe 18 ianuarie 1980, Crucea Sfântului Andrei a fost înapoiată Bisericii Ortodoxe, iar în ziua următoare a fost dusă și așezată în Catedrala din Patras. Cercetările care s-au efectuat ulterior asupra crucii au confirmat mențiunile Sfântului Ipolit Romanul și ale istoricului ștefan Thomopoulos, care arătau că aceasta este din lemn de măslin, datat în secolul I după Hristos. Numeroși pelerini au primit tămăduire de bolile sufletești și trupești rugȃndu-se cu credință înaintea Crucii Sfȃntului Apostol Andrei.
Moaștele Sfȃntului Apostol Andrei
După ce Sfȃntul a fost răstignit, trupul său a fost coborȃt de pe cruce și așezat la loc de cinste. Pe 3 martie 357, cinstitele moaște ale Sfȃntului Andrei au fost mutate de la Patras la Constantinopol de către Sfȃntul Artemie, din porunca împaratului Constanțiu, fiul Sfȃntului Constantin cel Mare. Moaștele Sfȃntului Andrei au fost așezate în noua biserică a Sfinților Apostoli. O parte din sfintele sale moaște vor ajunge in Italia. în jurul anului 850, împăratul bizantin Vasile I Macedoneanul restituie locuitorilor din Patras racla cu capul Sfȃntului Apostol Andrei. Iar in anul 1462, din cauza pericolului turcesc, Sfȃntul Cap a fost dus la Roma. Ajunge din nou în Patras în anul 1964. Capul Sfantului Andrei a fost adus pentru prima dată în țara noastră la Iași, pe 13 octombrie 1996, cu prilejul pelerinajului sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva.De aici a fost dus și la Galați. A doua oară a fost adus pe 24 octombrie 2011, în Bucuresti, la sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou. De aici a fost dus și la Sibiu și Alba Iulia. O mică parte din moaștele Sfȃntului Apostol se află în Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, iar o altă parte vor fi așezate în Catedrala Mȃntuirii Neamului Romȃnesc din București.
Sfântul Andrei, Apostolul romȃnilor
Sfântul Andrei, cel întâi chemat dintre apostolii Mântuitorului Hristos, poartă și investitura de „Ocrotitorul României” pentru faptul că, pe de o parte, a fost semănătorul care a însămânțat grăunții credinței creștine în teritoriile de pe malurile mării și, din mila lui Dumnezeu, a participat plenar la încreștinarea românilor și la plămădirea acestui popor ca neam. Pe de altă parte, Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a hotărât, în anul 1995, ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în Calendarul bisericesc, iar în anul 1997, Apostolul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României”, ziua de 30 noiembrie fiind declarată sărbătoare bisericească națională. S-a confirmat astfel, importanța națională, spirituală, misionară și educativ-culturală a pomenirii Sfȃntului Apostol Andrei ca zi de sărbătoare a întregii Ortodoxii romȃnești și a întregului popor romȃn, consacrată și ca sărbătoare legală în care nu se lucrează, așa cum serbează și alte popoare sfȃntul lor națonal, deși au primit creștinismul mult mai tȃrziu decȃt poporul roman. Semn al cinstirii aduse de poporul romȃn Sfȃntului este și faptul că noua Catedrală a Mȃntuirii Neamului poartă și hramul Sfȃntul Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei, pe lȃngă hramul înălțarea Domnului și Mȃntuitorului nostru Iisus Hristos, care este și Ziua Eroilor Romȃni. O cinstire deosebită a Sfantului o aducem și prin aceea că peste 620.000 de romȃni îi poartă numele. în orașul nostru, Biserica din cartierul Delea îl are ca protector pe Sfȃntul Apostol Andrei, cel care ocrotește familiile, casele, gospodăriile, pe toți românii și tot neamul românesc!