Odatã cu apropierea debutului lucrãrilor agricole de primãvarã, au apãrut si primele evenimente nedorite, incendii datorate nesupravegherii focurilor din câmp deschis, de multe ori aceasta fiind metoda de curãtare a terenurilor agricole de resturi vegetale uzatã de unii gospodari. Deja, în ultimele zile, pompierii vasluieni au intervenit în trei astfel de incendii, care scãpaserã de sub control si care ar fi putu cauza daune materiale.
Au început lucrãrile agricole de primãvarã, printre altele, fermierii în încercarea de a degaja terenurile agricole de resturile de vegetatie uscatã rãmase din toamnã, dând foc la miristi. De multe ori, fac acest lucru neglijând cele mai elementare mãsuri de prevenire a incendiilor, iar urmãrile nu au întârziat sã aparã. Asa se face cã în ultimele zile au crescut numãrul de interventii la incendiile cauzate de utilizarea focului deschis, în nu mai multe cazuri, pompierii vasluieni trebuind sã intervinã pentru a limita extinderea focarelor de incendiu. Detasamentul de pompieri Vaslui a fost solicitat sã intervinã în localitatea Muntenii de Jos, pentru stingerea unui incendiu de vegetatie uscatã, ce se manifesta pe o suprafatã de aproximativ 1800 mp. Pompierii militari au intervenit cu o autospecialã de stingere cu apã si spumã, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgentã din localitate. În spatii deschise. În aceeasi zi, pompierii din Murgeni au fost solicitati sã intervinã în localitatea Cârja, pentru stingerea unui incendiu de vegetatie uscatã, ce se manifesta pe o suprafatã de aproximativ cinci hectare, fiind nevoie de interventia unei autospeciale de stingere cu apã si spumã. Detasamentul de pompieri Vaslui a fost solicitat sã intervinã în dupã amiaza zilei de joi, 13 martie, în localitatea Lipovãt, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de furaje. Pompierii militari au intervenit cu o autospecialã de stins incendii, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgentã Lipovãt. În incendiu au ars aproximativ 1500 kg furaje, acoperisul depozitului de furaje confectionat din lemn si acoperit cu azbociment pe o suprafatã de aproximativ 20 mp. În toate aceste cazuri, cauza probabilã a incendiilor o reprezintã un foc deschis în spatii deschise.
Mãsuri specifice de prevenire
Pentru evitarea producerii unor incendii în spatii deschise, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã „ Podul Înalt” al judetului Vaslui recomandã populatiei sã respecte normele de prevenire a incendiilor pe timpul utilizãrii focului deschis în gospodãrii. Astfel, se recomandã ca aceste activitãti sã nu fie efectuate pe timp de vânt si la lãsarea întunericului, fiind obligatorie supravegherea în permanentã a focului pânã la stingerea completã a acestuia. Este bine ca arderea resturilor sã se facã la distante de sigurantã fatã de materialele combustibile din apropiere, în special constructii, depozite de lemn, furaje, garduri de lemn, adãposturi de animale, pentru a se evita extinderea flãcãrilor cãtre aceste obiective, iar pe timpul executãrii lucrãrilor de igienizare sã se asigure în apropiere recipiente cu apã si a unelte, lopeti, sau mãturi, pentru cazul în care focul scapã de sub control. Se recomandã ca, dupã arderea completã, resturile sã fie stropite cu apã pentru a împiedica reaprinderea focului sub actiunea curentilor de aer sau împrãstierea resturilor aprinse. „Reamintim încã o datã populatiei faptul cã, igienizarea terenurilor prin incendiere se face dupã ce s-a obtinut acordul de la Agentia pentru Protectia Mediului si permisul de lucru cu foc de la primãrie. Nerespectarea acestor prevederi legale atrage sanctionarea celor vinovati, conform legislatiei în vigoare, amendã contraventionalã de pânã la 2.500 lei pentru nerespectarea normelor în domeniul apãrãrii împotriva incendiilor si sau amenzi contraventionale aplicate de aplicate de Garda Nationalã de Mediu – Comisariatul Judetean Vaslui, în valoare de 3.000 – 6.000 lei persoanelor fizice si 25.000 – 50.000 lei persoanelor juridice”, se aratã în comunicatul transmis de Compartimentul Informare si Relatii Publice al ISU „Podu Înalt” Vaslui