spot_img
spot_img
6 C
Vaslui
21-ian.-2025

Sezãtoare la Liceul „Emil Racovitã”: „10 liceeni de 10”, premiati pentru imaginatie si creativitate

- Advertisement -

SEZÃTOARE… Asociatia Culturalã ArtEst a organizat ieri o nouã activitate culturalã pentru elevii Liceului „Emil Racovitã”, unitatea de învãtãmânt beneficiarã a proiectului HUB VERDE. Este vorba despre o sezãtoare autenticã, dedicatã Dragobetelor si traditiilor românesti. Elevii au mestesugit cãsute din diverse materiale (reciclate, neconventionale), ce vor servi drept adãpost vietãtilor ce vor tranzita Hub-ul lor verde, si au ascultat recitalurile artistilor vasluieni: Teodora Panainte, Andrei Filibiu, Bianca Moldoveanu, Stefania Moldoveanu si Ansamblul Folcloric „Mugurel”. Zece lucrãri dintre cele treizeci înscrise în concurs au fost selectate si premiate sub egida „10 liceeni de 10”: Simion Mãlina Maria, Bumbu Alexandra, Luncanu Matei Gabriel, Enache Brianna, Popica Beatrice, Budacea Cristina Gabriela, Dudãu Alexandra, Damian Daria Ioana, Popica Stefania, Alexa Teona Bianca.

Activitatea denumitã „Dragobete – sãrbãtoreste româneste la LER!” a fost organizatã deloc întâmplãtor într-o zi cu profunde semnificatii pentru iubitorii de traditii românesti, dar si ca rãspuns la dorul copiilor artisti de a se reîntâlni sã cânte, de a arãta tot ceea ce au învãtat în ultimele luni de repetitii si de a-si face mândri profesorii si pãrintii. Echipa ArtEst, aducându-si ca sprijin pentru initiativa sa parteneri care dintotdeauna au sustinut traditiile de la noi de acasã (Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui, Grupul de firme Safir, Fabrica de panificatie Casa Tudora), a gândit de Dragobete punerea în scenã a unei sezãtori la care strãbunii nostri luau parte anual pe vremuri, exact în aceastã perioadã. „Manifestarea în sine a fost cu mult mai mult decât una dintre activitãtile proiectului HUB VERDE pentru Liceul „Emil Racovitã”. A fost un omagiu adus profesorului Romeo Tãlmaciu, care a derulat la Vaslui prima activitate similarã în anul 2013, sub egida Melos arhaic si adaptãrile contemporane – întâlnirea rapsozilor din arealul judetului Vaslui. Într-un cadru restrâns si rezumându-se doar la conceperea unui material video, care a fost filmat etapizat, adaptându-se particularitãtilor acestei perioade delicate pentru întreaga lume, organizatorii au adus în incinta liceului o parte importantã a Muzeului satului din Comuna Bãlteni. Teodora Panainte si-a prezentat astfel cele mai valoroase exponate pãstrate de ea cu grijã de la bunici si strãbunici (lada de zestre, vârtelnita, furca si caierul de lânã, ciubãrul, covoarele tesute la rãzboi, ulcele si strãchini din lut, stergare si vestminte reprezentative pentru zona noastrã etnograficã). Acesta a fost si cel mai bun prilej pentru Teodora de a-si cânta dorul pentru folclor. Atmosfera a fost întregitã de copii-artisti ai Ansamblului folcloric MUGUREL, coordonatori artistici – Maria si Mihail Cornea. Fosti membri de la Mugurel au revenit special acasã pentru a sustine câte un recital (Filibiu Andrei, Moldoveanu Bianca, Moldoveanu Stefania). Ei cu totii ne sunt ambasadorii valorilor noastre locale; au colindat, generatie dupã generatie, lumea asta mare în lung si în lat, profesorii Maria si Mihail Cornea îngrijindu-se permanent sã slefuiascã talentele native. ArtEst a creat astfel pretextul minunat – o sezãtoare autenticã – pentru ca elevii Liceului „Emil Racovitã” sã mestesugeascã cãsute din diverse materiale (reciclate, neconventionale), drept adãpost vietãtilor ce vor tranzita Hub-ul lor verde. Imaginatia si creativitatea lor au depãsit orice asteptãri si acest lucru a demonstrat cât de mult le-a plãcut participarea la competitie”, au transmis coordonatorii proiectului, Luncanu Cãtãlin, Ailioaiei Ramona si Filip Alina.

Elevii-artisti, rãsplãtiti cu rucsacuri, tricouri, cãrti si bunãtãti preambalate

SÃRBÃTOARE…În aceastã atmosferã de sezãtoare, pãstrând cu strictete regulile de distantare si igienã, premiantii si-au personalizat împreunã cu reprezentantii ArtEst cãsutele deja create. De astãzi, curtea liceului amenajatã profesionist de cãtre ing. Cezar Bahrim, va purta amprenta elevilor sãi, oferind totodatã un model de activitate care sã punã în valoare creativitatea si spiritul civic, grija pentru microfauna si microflora spatiului verde ce îi inconjoarã. Au rãspuns <prezent> invitatiei noastre si companii locale, precum Grupul de firme „Safir” si Casa Tudora, care au rãsplãtit liceenii si copii-artistii cu premii (rucsacuri dotate cu tricouri si cãrti) si bunãtãti preambalate (brânzoaice si colãcei). Scutaru Cezarina Mihaela, Vântu Cristina, Ursu Gabriela, Ginghinã Nicoleta, Petronela Sirbu, Popica Camelia, Jitariu Constantin, Mirela Sãlcianu, Lisievici Gabriela, Florea Liliana – acestia sunt profesorii Liceului „Emil Racovitã” care si-au coordonat elevii pentru a aduce o patã de culoare grãdinii LER. La loc de cinste în cadrul manifestãrii au fost mãrtisoarele traditionale create de mesterul Cristina Enache, care au însotit diplomele profesorilor coordonatori, prevestind cã primãvara ne este foarte aproape Ne-am atins încã o tintã ambitioasã multumitã aportului unor oameni dedicati comunitãtii lor (Lucian Onciu – director CJCPCT Vaslui, Bogdan Raba – servicii profesioniste înregistrare video, Carabas Ticu – servicii profesioniste de sonorizare)”, au mai transmis coordonatorii proiectului Luncanu Cãtãlin, Ailioaiei Ramona si Filip Alina. Întreaga manifestare s-a derulat în cadrul proiectului HUB VERDE pentru LER, sustinut de cãtre partenerii Asociatiei Culturale ArtEst – Federatia Fundatiile Comunitare din România, Fundatia Comunitarã Iasi, Fondul pentru un viitor mai bun în comunitãti, cu sprijinul financiar al LIDL România.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.