spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Severitatea Franţei îi face pe români mai toleranţi cu romii

- Advertisement -

Românii par să fie mai toleranţi cu romii şi aşteaptă de la guvernanţi măsurile potrivite pentru a rezolva problemele cu care aceştia din urmă se confruntă.

Iar pe primele locuri la capitolul „soluţii” pentru integrare stau alfabetizarea şi calificarea profesională. Acestea sunt, pe scurt, rezultatele unui sondaj realizat la sfârşitul lunii august de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Sociologul Mircea Kivu consideră însă că nu ar trebui să ne pripim în a crede că lipsa toleranţei faţă de etnicii romi se şterge cu aceeaşi rapiditate cu care avionul zboară de la Paris la Bucureşti.
„Dacă sondajul a fost centrat doar pe problematica romilor, fără referire la celelalte categorii defavorizate, atunci este cumva de înţeles atitudinea ceva mai tolerantă a românilor. În contextul în care romii au fost repatriaţi din Franţa, ar putea exista un oarecare sentiment de compasiune mai accentuat în această perioadă. Ar trebui să avem însă mai multe dovezi, mai multe sondaje cu rezultate similare”, crede acesta.

Romii sunt „oameni ca toţi oamenii”

Concret, studiul IRES arată că aproape 40% dintre res pondenţi au o atitudine indiferentă faţă de romi, doar 18% se tem de ei, în timp ce 27% simt compasiune şi simpatie. În plus, o zecime dintre români îi văd pe romi „oameni normali, ca toţi oamenii”.

Ca o replică la politica Franţei, peste 40% dintre românii chestionaţi au declarat că ar fi total de acord ca romii să se stabilească la ei în localitate, mai mult de jumătate ar accepta să aibă colegi de muncă romi şi 41% sunt gata să-i accepte ca vecini.

Românii nu sunt însă la fel de toleranţi când vine vorba de a accepta un rom în familie (aproape 60 de procente). E adevărat, când vine vorba despre alte minorităţi, precum maghiarii sau germanii, românii sunt mult mai „blânzi” şi mai toleranţi.

În plus, majoritatea respondenţilor consideră că problema romilor ar trebui să fie rezolvată de guvern prin măsuri de includere a copiilor în şcoli şi de calificare profesională. În fine, peste 21% ar fi de acord să participe oricând la o demonstraţie de condamnare a repatrierii romilor din Franţa.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.