SÃNÃTATE Doar doi vasluieni au solicitat de la Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui Formularul 112 pentru efectuarea de servicii medicale în strãinãtate. În acelasi timp, a crescut cu 31% numărul vasluienilor care au solicitat cardul european de sãnãtate. În general, este vorba fie de cei care se duc în vizitã la rudele plecate la muncã, fie de studenti aflati la studii peste hotare, fie de cei plecati în interes de serviciu sau pur si simplu ca turisti. Cu ajutorul acestui card se pot deconta, fãrã limitã de sumã, toate serviciile medicale cuprinse în pachetul de bazã a asigurãrilor de sãnãtate, dar doar pentru cele apãrute în timpul sederii în strãinătate, neputând fi folosit pentru tratarea unor boli apãrute anterior iesirii din tarã.
În primele nouã luni a acestui an, doar douã persoane din judetul Vaslui au solicitat si obtinut Formularul 112 pentru servicii medicale care sã fie fãcute în alte tãri ale Uniunii Europene, acelasi numãr ca si anul trecut. Este vorba de doi minori care au avut nevoie de internãri la clinici din Germania si Marea Britanie. Trebuie spus cã Formularul 112 se poate solicita de la Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui pentru toate serviciile medicale cuprinse în pachetul de bazã decontate în România, cu conditia ca, la momentul solicitãrii, sã nu fie posibilã efectuarea de tratamente, investigatii ori interventii chirurgicale în spitalele sau clinicile românesti, iar starea de sãnãtate a pacientului este pusã în pericol în absenta acestor servicii medicale. Formularul se elibereazã pe baza unui raport medical al medicului curant, în care se argumenteazã urgenta serviciilor solicitate, motivul pentru care nu se poate efectua actul medical necesar într-o unitate sanitarã româneascã, însotit de acordul clinicii la care pacientul va ajunge. “Pentru obtinerea acestui formular, 112, mai trebuie si declaratia medicului curant prin care acesta îsi asumã rãspunderea cu privire la faptul cã, pe perioada deplasãrii, viata pacientului nu este pusã în pericol, acesta fiind poate, unul dintre motivele pentru care sunt atât de putine solicitãri. Un alt motiv este cã, la acest moment, în România se pot face absolute toate serviciile medicale cuprinse în pachetul de bazã al asigurãrilor de sãnãtate, astfel cã este foarte greu ca, la un moment dat, sã nu fie în tarã o unitate sanitarã în care sã se rezolve problema medicalã respectivã. Mai trebuie spus cã transplanturile de organe de orice fel, nefiind cuprinse în pachetul de bazã, nu pot fi decontate prin acest formular”, a declarat Mihaela Chitariu, director adjunct al CJAS Vaslui
Cardul european de asigurãri de sãnãtate, tot mai solicitat
Solicitãrile pentru obtinerea Cardului european de asigurãri de sãnãtate au crescut semnificativ fatã de perioada similarã a anului trecut, cu circa 31%. În primele nouã luni a acestui an au fost emise pentru asiguratii din judetul Vaslui 2967 carduri, fatã de 2260 anul trecut. Numãrul crescut al solicitãrilor se datoreazã nu atât modalitãtii simple de obtinere, ci faptului cã posesorii cardului nu mai au nevoie de asigurare medicalã. Prin depunerea unei simple cereri la CJAS Vaslui, se poate obtine, postal, acest card, valabil în toate tãrile UE pentru serviciile din pachetul de bazã al asigurãrilor de sãnãtate, singura conditie fiind aceea de a fi asigurat si cu plãtile la zi. “Au solicitat acest card toate categoriile de asigurati, inclusiv copii sau bãtrâni. Este foarte bun pentru studentii care învatã în strãinãtate sau cei care pleacã cu contract de muncã, dar cele mai dese solicitãri vin din partea celor care se duc în vizitã la rudele plecate sau stabilite în tãri ale Uniunii Europene, cele mai multe cereri depunându-se în lunile aprilie, si decembrie, în perioada sãrbãtorilor traditionale, sau în iunie, când încep concediile”, mai spunea directoarea adjunctã Mihaela Chitariu. Un alt mare avantaj al cardului european fatã de obisnuitele asigurãri de sãnãtate eliberate de firmele de asigurare este cã nu are limitã de sumã pentru serviciile din pachetul de bazã, nemaivorbind de faptul cã nu mai existã riscul de a fi plecat într-o zonã în care firmele de asigurare de la care ai cumpărat polita sã nu aibã conventii cu unitãti sanitare. Cardul european are o valabilitate de 6 luni, putând fi prelungit de un numãr nelimitat de ori pe durata pãstrãrii calitãtii de asigurat, si poate fi folosit doar pentru rezolvarea unor probleme medicale apãrute pe perioada sederii în strãinãtate.