spot_img
15.4 C
Vaslui
06-sept.-2024
spot_img

Serghei Coloșenco, un monument al enigmisticii românești, s-a dus la porțile Raiului să dezlege un ultim mister: veșnicia

- Advertisement -

DESTIN DE CAMPION… S-a stins o stea a Bârladului. Profesorul Serghei Coloșenco, unul dintre marii rebusiști ai României, a murit la 83 de ani. A plecat la ceruri, cu o zi înainte ca Sfântul Ilie să descătușeze cerurile și să vină ploaia binecuvântată. Iată o posibilă temă pentru rebusul care ar fi trebuit să ajungă astăzi la redacția noastră. De ani de zile, de la Revoluție încoace, zi de zi, neobositul profesor trimitea ziarului Vremea Nouă aceste exerciții de enigmistică, pentru a fi rezolvate de cititori. De acum, vom vorbi la trecut de acest creator de careuri cu cuvinte încrucișate, dar opera sa va dăinui mereu. În semn de respect și prețuire pentru profesorul Coloșenco, redacția noastră îl ridică la rang de Senior al ziarului Vremea Nouă și-l așează în galeria selectă de fondatori, alături de Alecsandru Croitoru și Constantin Jomir. Cariera acestui fabulos om se măsoară în 8.000 de careuri și peste 2.500 de probleme enigmistice apărute în peste 100 de ziare și reviste. Dumnezeu să îl ierte pe acest om, care pe pământ și-a făcut datoria cu vârf și îndesat și sperăm să găsească parola secretă care să-i deschidă porțile Raiului. Dumnezeu îi iubește pe cei care mânuiesc cu sclipire cuvintele și nu ne îndoim că acest maestru al cuvintelor încrucișate nu-și va găsi locul cuvenit în grădina Raiului. Soția sa, Mădița Coloșenco i-a fost alături ieri, când un infarct masiv i-a oprit inima fulgerător. L-a ținut de mână și astfel cele două suflete pereche și-au luat adio unul de la celălalt. Trupul neînsuflețit va fi depus la Capela Bisericii Sf. Nicolae (lângă Spitalul de Copii), iar înmormântarea va fi programată pentru duminică, ora 12.00, la Cimitirul “Eternitatea” din Bârlad.

Serghei Coloșenco s-a născut la 14 februarie 1941 în localitatea Căinari, Tighina, Republica Moldova, părinții fiind cadre didactice. A urmat studiile primare, gimnaziale și liceale la Bârlad, unde a locuit până acum, când moartea l-a răpit dintre noi. A fost studentul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde a absolvit cursurile Facultătii de Filologie, secția română-franceză. Prima dată a predat ca profesor la Școala Generală Corni-Albești, locul care i-a rămas în suflet toată viața. A poposit mai apoi la Școala Generală Banca și la Grupul Școlar Agricol Zorleni. După ce s-a pensionat ca profesor, a devenit mai activ în zona de creație. A fost directorul Editurii „Sfera” și redactor-șef al revistei „Academia bârlădeană”. Ca rebusist a început devreme. A debutat cu un aritmogrif la 14 septembrie 1957, în ziarul local „Steagul Roșu”, când avea 14 ani. Doi ani mai târziu, în nr. 40 din 20 februarie 1959 îi apare în revista Rebus, un triunghi, iar în nr. 63 din 5 februarie 1960, primul careu, intitulat „Câmpul alb, oile negre”. În anul 2005 este numit „cel mai prolific autor rebusist din România”, iar mărturie sunt cele 8.000 de careuri și peste 2.500 de probleme enigmistice. Iată în câteva liinii generale, activitatea acestui mare creator de careuri cu cuvinte încrucișate.

Cum l-a descris în câteva cuvinte, cei care l-au prețuit și l-au apreciat pe Serghei Coloșenco

Poate cele mai frumoase cuvinte spuse vreodată de cineva despre omul Serghei Coloșenco au fost ale magistratul pensionat Mihai Nicolae, președintele Asociație CARP Pensionari Bârlad. Acum, la acest ceas trist, merită să rememorăm aceste rânduri: «Simpla rostire a numelui – Serghei Coloșenco – îți oferă deja indicii prețioase cu privire la personalitatea acestui MARE OM, formator a zeci de generații, profesorul dedicat Limbii și Literaturii Române, din talentul și condeiul căruia, personajele cărților, autorii și nu numai, au îmbrăcat forma cuvintelor încrucișate. Din vocația sa de sorginte intelectuală, dar și din dorința de a împărtăși din tainele cunoașterii au apărut o serie de lucrări de referință».

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

  1. :)))))))))
    Daaa, desigur, maaare pierdere. Cine îl laudă nu l-a cunoscut cu adevărat. Ca profesor, o nulitate. Din capul locului, a fost cel mai fălos, cel mai lăudăros din câți am cunoscut. Iar cunoștințele sale nu depășeau nivelul unui licean citit. Să nu exagerăm cu osanale comuniste. Avea o infatuare dusă până la penibil. Un tupeist și un profitor. Și lista poate continua cu multe alte „calități” din același registru….. Dar, vorba aceea, despre morți numai de bine.

    • Am auzit ca Turcu Dorin ( animalul) il aduce de la Iași de la morga…individul asta de Turcu este un ticalos de hot care fura pietris( balast) din fața casei vecinului ca sa-si puna pavele în curtea aia cat un islaz de vaci si sa se gaseasca cu monstruozitatea aia de casoaie de prost gust…era un sarantoc care a făcut copchii ca iepurii și erau niste nenorociți.Locuia pe Avram Iancu…era un ticalos si în zona aia…are copchii în pușcărie ca au furat prin strainatate.un animal ( cica-i pocait) habar nu are ce inseamna : a te pocai…ii fac etimologia cuvântului = format din pacat si cai( a te cai, ati parea rau) dar el este pe departe de acest cuvant…el este un idivit ticalos si hot…lacom si bețiv…ca si proasta de Coca si bețivul de Săracă care se pisa în pat…Vasiliu este prostul scării unde sta…un animal de pensionar răutăcios si prostan…ma cac în gura voastră.

    • L-am avut profesor 4 ani. Dacă nu făceam pregătire cu Oportov nu luam bacu. Avea două amețite cu care se conversa despre sarmale și drumeții și noi ceilalți căscăm gura la ei.
      Nefericire totala.

  2. Un OM! O capacitate, o enciclopedie, o pierdere pentru toți! Nea Serghei, ți-am dezlegat cu transpirație și zâmbete careurile…ți-am sorbit vorbele frumoase… O să ne lipsești cu adevărat! Chiar o să ne lipsești! Omagiu, respect, mă înclin! Semnează „un prieten”. Mă simt onorat să îți fi fost.

  3. SERGIU, Dumnezeu sa te ierte si sa-ti dea odihna vesnica in imparatia Sa. Sincere condoleante familei. Cu profund regret, coleg si prieten Gigi Cazaacu.

  4. A FOST UN OM MINUNAT! UN ADEVĂRAT COLEG ȘI PRIETEN! Odihnă veșnică și drum lin către stele! Sincere condoleanțe și putere familiei de a depăși momentele grele!

  5. A FOST UN OM MINUNAT! UN ADEVĂRAT COLEG ȘI PRIETEN! Odihnă veșnică și drum lin către stele! Sincere condoleanțe și putere familiei de a depăși momentele grele! Fie ca bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!!

  6. Dumnezeu să-l primească în Împărăția Sa! Numai un om erudit putea face ce a făcut Dumnealui! Multi dintre noi, ceilalți, rămânem în cuvintele simple, standard, de conținut fără forma și fără fond… uneori! Doar putini sunt aleși!

  7. Am fost colegi,la Iasi,apoi ne-am vazut si am tinut o legatura stransa,iar acuma,sunt cuprins de tristete si nu pot decat sa rostesc crestinescul”Dumnezeu sa-l ierte!Ne va lipsi mult!prof.Vasile Doru,Husi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.