Judecatorii de la Curtea de Apel i-au achitat ieri pe toti cei 23 de inculpati din „Dosarul Zaharului”. Magistratii au constatat ca unele fapte s-au prescris, precum si ca celelalte nu exista. Aceasta dupa ce, initial, inculpatii primisera o pedeapsa totala de 145 de ani de puscarie. „In sfirsit, s-a facut dreptate”, a exclamat ieri Vasile Iftode, cel care primise la Tribunal cea mai mare pedeapsa, de cinci ani de detentie. „In cei zece ani de judecata ne-au fost distruse familiile, afacerile, sanatatea. Daca sentinta nu se va schimba la ultima instanta, dau in judecata statul roman”, a declarat Bebi Romantov. „Vom face recurs”, au raspuns procurorii anticoruptie. Cel mai suparat de aceasta sentinta este John Livingstone, cel care incerca sa recupereze 830.000 de lei de la cei judecati.
Sentinta-bomba la Curtea de Apel Iasi. Judecatorii au admis apelurile formulate de cei 23 de inculpati din „Dosarul Zaharului” si au dispus achitarea acestora. Asta dupa ce, initial, 22 dintre inculpati primisera o pedeapsa totala de 145 de ani de inchisoare. „Instanta a constatat ca, pentru o parte dintre infractiunile incriminate de procurori, s-a prescris raspunderea penala, in vreme ce celelalte nu exista, astfel incit toti inculpatii au fost achitati”, a declarat ieri judecatorul Aurel Dublea, purtatorul de cuvint al Curtii de Apel Iasi.
De asemenea, magistratii au admis in parte si apelul procurorilor, care au solicitat instantei sa constate prescriptia pentru infractiunile referitoare la Legea societatilor comerciale, insa judecatorii au respins cererile Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de a majora pedepsele pentru celelalte fapte incriminate in primul dosar al fostului Parchet National Anticoruptie. La aflarea sentintei, persoanele implicate in acest dosar au avut reactii extreme, dar total opuse, in functie de pozitia fiecareia. Astfel, partea civila din aceasta cauza, John Livingstone, care a refuzat sa mearga ieri in sala de sedinte pentru a vedea si auzi ce au decis magistratii, a fost in pragul unei caderi nervoase. In momentul in care reporterii „Ziarului de Iasi” i-au relatat pe scurt sentinta, Livingstone s-a albit brusc la fata. „Nu se poate asa ceva! In cit timp se poate face recurs? Voi face recurs, dar trebuie sa vad hotarirea mai intii”, a spus sec Livingstone, care a pus mina imediat pe telefon pentru a-si anunta apropiatii.
Amintim ca, la prima instanta, judecatorii au decis ca sotii Livingstone sa primeasca in total suma de 830.000 de lei de la Vasile Iftode, Neculai Paraschiv si partea responsabila civilmente, Bancpost. In sentinta de ieri, judecatorii au precizat ca au respins apelul formulat de Livingstone. Pe de alta parte, omul de afaceri Vasile Iftode a avut o reactie de descatusare. „Am aflat sentinta in urma cu doua minute. In sfirsit, s-a facut dreptate. De zece ani astept momentul acesta!”, a exclamat Iftode, care a adaugat ca decizia instantei i se pare una justa si ca spera ca ea sa ramina definitiva.
Romantov: „Ne-au fost distruse familiile, afacerile, sanatatea!”
Omul de afaceri Bebi Romantov a avut aceeasi reactie ca Vasile Iftode. Patronul agentiei de turism „Net” s-a declarat satisfacut de hotarirea magistratilor. „Ce parere pot avea despre aceasta sentinta?! Rezultatul este cel pe care il asteptam de zece ani, inca dinaintea inceperii procesului. Nu putea fi un alt rezultat decit acesta. In acesti zece ani, ne-au fost distruse familiile, afacerile, sanatatea. Familiile noastre au fost mereu ingrijorate cu privire la acest dosar si la finalitatea lui. Am pierdut o groaza de bani si am ramas fara afaceri. Eu m-am prezentat la toate termenele de judecata care au avut loc in acest deceniu si am fost nevoit uneori sa vin de la Bucuresti sau din alte localitati pentru a putea fi prezent in sala de judecata. Am cheltuit multi bani, atit pe drumurile facute, cit si pe avocati, precum ceilalti acuzati din acest dosar”, a afirmat ieri Bebi Romantov.
Omul de afaceri a adaugat ca procesul a durat foarte mult timp, dar ca nu a fost vina inculpatilor pentru acest lucru. „A durat mult. Adevarul este ca s-a tras foarte mult de timp, dar nu noi am fost de vina pentru asta, asa cum s-a speculat uneori. Ginditi-va ca unii dintre noi au fost retinuti o perioada buna din cauza acestor acuzatii. Daca sentinta va ramine definitiva, probabil ca vom actiona in judecata statul roman si vom cere despagubiri, pentru ca am pierdut enorm. Pot spune ca ne-am pierdut vietile din cauza acestui dosar”, a incheiat Bebi Romantov.
Suhan: „Nu pot comenta, pina nu vad motivarea”
Pe de alta parte, reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie Iasi au mentionat ca vor face recurs la sentinta data ieri de Curtea de Apel. „Mi-ati dat o veste proasta… Noi vom ataca in mod cert decizia cu recurs si vom vedea ce se va intimpla la instanta de control judiciar”, a precizat ieri procurorul Luminita Merisescu, purtatorul de cuvint al DNA Iasi.
In acelasi timp, fostul procuror PNA Gheorghe Suhan, cel care s-a ocupat de acest caz si care a decis trimiterea in judecata a celor 23 de inculpati, a fost surprins de hotarirea judecatorilor. „Ei! Nu stiam ca s-a dat aceasta sentinta, eu sint in drum spre Iasi acum. In principiu, nu pot comenta decizia pina nu vad motivarea acesteia. Eu consider ca dosarul a fost bine facut, el n-a fost intors niciodata la Parchet de catre instanta si, in urma cu doi ani, chiar s-au dat condamnari. Insa, daca s-au prescris infractiunile la Legea societatilor comerciale, era oarecum normal ca judecatorii sa constate ca celelalte fapte nu exista, pentru ca au fost strins legate intre ele. Dosarul a fost bine facut si acele fapte au existat fara dubii”, a mentionat fostul procuror Gheorghe Suhan. Acesta a adaugat ca nu poate spune de ce procesul a durat aproximativ zece ani si inca nu s-a terminat. „Nu am o explicatie pentru durata atit de mare a procesului”, a incheiat fostul sef din cadrul PNA.
De unde a pornit tarasenia
Intreaga poveste a „Dosarului Zaharului” a inceput pe 31 august 2001, cind, in jurul orei 22, pe numele
omului de afaceri Bebi Romantov, patronul agentiei de turism „Net”, a fost deschis un cont in banca. Potrivit afirmatiilor facute de Romantov, dupa o jumatate de ora, i s-a introdus in cont suma de 990 de milioane de lei vechi. Suma ar fi trebuit sa fie transferata, pentru a acoperi un credit luat de varul sau, Vasile Iftode, care ar fi incercat sa controleze piata zaharului din Moldova. Bebi Romantov avea in acea perioada diverse afaceri, pe linga cea cu agentia de turism.
Cea de-a doua firma a sa, Nitya Company, avea ca obiect de activitate productia piscicola in localitatea Bivolari si se ocupa si cu comertul cu zahar. In 2000, acesta il avea ca furnizor de zahar pe Vasile Iftode, care, prin societatea IG Trade, ii livra diferite cantitati de marfa spre vinzare. Pentru ca Romantov a prins un contract cu Danubiana Roman, rolurile s-au inversat, acesta ajungind sa-i livreze zahar lui Iftode. Plata se facea la termen, dupa vinzarea marfii, insa, la un moment dat, producatorii nu au mai acceptat acest lucru, solicitind achitarea datoriei chiar la ridicarea marfii. Atunci, Romantov ar fi avut de ridicat de la Iftode suma de 1,3 miliarde de lei vechi. Conform procurorilor, Iftode incerca sa preia monopolul in distributia zaharului in Moldova si avea datorii peste tot. In vara anului 2001, incercind sa-l ajute pe Iftode, dar in acelasi timp gindindu-se ca este singura sansa sa-si recupereze cele 1,3 miliarde, Bebi Romantov ar fi semnat, in alb, actul care avea sa-l bage dupa gratii pentru o perioada.
Anchetatorii au precizat ca, pe 31 august 2001, Romantov a cerut un credit de la agentia din Pacurari a Bancpost, desi nu indeplinea conditiile impuse prin regulamentul bancii. Banii urmau sa acopere „gaura” lasata de Vasile Iftode, insa manevra a fost descoperita. Romantov a sustinut in trecut ca, dupa ce Iftode nu i-a returnat banii, a incercat sa se redreseze. In fata anchetatorilor, acesta a adaugat ca a inceput sa ruleze banii firmelor sale prin Bancpost si ar fi platit mai mult de 200 de milioane din banii pe care nu i-a folosit. Potrivit oamenilor legii, Iftode, in calitate de administrator al firmei IG Trade, ar fi obtinut credite de la mai multe banci, pe care nu le-a returnat la timp.
Arestarile in „Dosarul Zaharului” au inceput la jumatatea lunii februarie 2002, cind a fost retinut Vasile Iftode. La scurt timp, patronul agentiei de turism „Net” a fost urmatorul pe „lista neagra” a anchetatorilor. De asemenea, trei bancheri acuzati de inselaciune, fals, uz de fals, asociere in vederea comiterii de infractiuni si coruptie au fost bagati preventiv in spatele gratiilor.
––-
Cauzele care au dus la un deceniu de judecata
„Dosarul Zaharului” a durat aproape noua ani numai la instanta de fond, respectiv Tribunalul Iasi. In vreme ce acuzatii dau vina pe sistem pentru durata indelungata a procesului, judecatorii arunca „mita moarta” in „curtea” legislatiei si a inculpatilor. Intrebat de ce considera ca un proces a durat aproape un deceniu la instanta pe care o reprezinta, presedintele Tribunalului Judetean a opinat ca de vina au fost legislatia si numarul mare de inculpati din dosar.
„Legislatia a fost greoaie si a fost foarte dificil de indeplinit procedura cu toti inculpatii. In astfel de dosare, in care exista multe parti implicate, este foarte greu de indeplinit procedura. Lucrurile s-au mai schimbat in ultima perioada din acest punct de vedere si speram ca noile coduri sa simplifice si mai mult procedurile. In ceea ce priveste dosarele cu multi inculpati si la fel de multi avocati, va pot spune ca procesele pot fi taraganate mult timp. De exemplu, nu exista termen la care unul dintre avocati sa nu ceara aminarea dosarului, pe motive medicale sau alt gen de motive”, a declarat ieri judecatorul Radu Tarniceriu.
––
Pedepsele primite la Tribunal
Dintre cei 23 de inculpati, 22 acuzati de asociere in vederea savirsirii de infractiuni, inselaciune, folosirea creditelor societatii in alte scopuri, bancruta frauduloasa, spalare de bani sau emiterea de file cec cu date nereale sau incomplete au fost condamnati in mai 2009. Vasile Iftode a primit cea mai grea pedeapsa, de cinci ani de inchisoare, in vreme ce Bebi Romantov a fost condamnat la doi ani si 11 luni. Fostii parteneri de afaceri ai lui Iftode, Ioan Potinga si Cristian Cosmin Graur, au primit cite patru ani de detentie, la fel ca soferul omului de afaceri, Corneliu Petriu. Fratii Bors, Ioan si Marinica, au primit drept pedepse trei ani si cinci luni, respectiv trei ani si noua luni de inchisoare. Ioan Stavarache, fostul director al agentiei Bancpost „Pacurari”, a fost condamnat la doi ani si jumatate de puscarie, in vreme ce fostul ofiter de credite de la aceeasi unitate, Eduard Constantin Pavaloaia, a primit o pedeapsa de doi ani si trei luni de detentie. Neculai Paraschiv, fostul sef al agentiei Bancpost „Nicolae Iorga”, a fost condamnat la doi ani si zece luni de inchisoare, iar Rodica Rodean, ofiter de credite in cadrul agentiei Bancpost „Pacurari”, a primit o pedeapsa de doi ani si patru luni de detentie. Omul de afaceri Sebastian Nicolae Marinescu a fost condamnat la trei ani si zece luni de puscarie, in vreme ce Ionut Marius Drulea a primit o pedeapsa de trei ani si cinci luni de detentie. Omul de afaceri Alexandru Munteanu a fost condamnat la trei ani si cinci luni de inchisoare, iar patronul SC Prodexim Venetia SRL, Iulian Popescu, a fost pedepsit cu doi ani si zece luni de inchisoare. Ceilalti acuzati au primit pedepse cu suspendarea executarii inchisorii. Exceptia a constituit-o Carmen Andronic, pentru care procesul a incetat in ce priveste acuzatia de neglijenta in serviciu.