Sentinţă-bombă dată ieri de judecătoarele Elena Scriminţi şi Iulia Ciobanu, de la Curtea de Apel Iaşi. Acestea au decis definitiv şi irevocabil ca pedeapsa de 15 ani de puşcărie primită de intrerlopul Cosmos Tănase să fie redusă drastic, la 9 ani şi 6 luni, admiţând astfel apelurile „Prinţului ţiganilor“ şi ale locotenenţilor săi.
Astfel, Costel Puia, unul dintre complicii săi, a primit o pedeapsă contopită de 11 ani şi 6 luni, cu jumătate de an mai puţin decât în primă instanţă, în timp ce Costel Cozma a fost condamnat definitiv la 9 ani şi 6 luni, după ce Tribunalul îl condamnase la 15 ani de puşcărie. „Fiind vorba despre o hotărâre judecătorească definitivă, orice comentariu în legătură cu aceasta devine inutil. Cel mai important lucru rămâne faptul că, prin contopirea cu alte pedepse din Spania, actuala pedeapsă este aproape executată şi clientul meu va deveni om liber în curând“, ne-a spus ieri Marius Striblea, avocatul lui Cosmos Tănase.
Interlopul, ca şi liber
Deşi pare o pedeapsă relativ aspră, sentinţa de ieri este o adevărată mană cerească pentru liderul clanului ţigănesc Tănase. Cosmos poate fi eliberat din puşcărie în urma contopirii unor pedepse pe care le-a executat deja până acum. Tănase a executat 5 ani şi 9 luni de închisoare în Spania pentru trafic de persoane şi aproximativ 2 ani de arest preventiv într-un alt dosar, de falsificare de carduri. Cele două pedepse, adunate cu perioada de timp petrecută în arest preventiv în România în dosarul de trafic de droguri, de peste 2 ani şi 3 luni, depăşesc pedeapsa primită ieri de la judecătoarele Iulia Ciobanu şi Elena Scriminţi. În urma contopirii pedepselor, Cosmos Tănase poate fi eliberat în scurt timp, întrucât toate faptele amintite sunt concurente. Până atunci, zilele acestea, „Prinţul ţiganilor“ urmează să fie trimis în Spania, acolo unde va fi judecat în dosarul de clonare de carduri, pentru care a făcut aproximativ doi ani de arest. El ar fi comis faptele respective în 2006, atunci când în România era dat în urmărire generală.
Surse juridice au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, în timpul judecării apelului intentat de Cosmos Tănase, nu au fost administrate probe noi. Practic, s-a judecat în baza aceloraşi probe, însă a fost o interpretare diferită a acestora de către judecătoarele Scriminţi şi Ciobanu, au precizat sursele citate.
Cosmos Tănase a fost arestat pe 20 februarie 2012 după ce procurorii DIICOT Iaşi au descoperit într-o maşină condusă de Puia şi Cozma o sacoşă cu aproape 1,5 kilograme de cocaină. Stupefiantele ar fi fost introduse în ţară de Cosmos, fiind aduse din Barcelona, şi urmau a fi distribuite pe raza municipiului Iaşi sau a altor oraşe din zonă. În tot timpul procesului, apărătorii lui Tănase au invocat că la dosar nu sunt probe directe care să demonstreze implicarea interlopului în această tranzacţie, altele decât declaraţiile martorilor cu identitate protejată sau a interceptărilor.
Cine îl scapă pe Cosmos de puşcărie
Judecătoarea Elena Scriminţi a ajuns în vizorul opiniei publice ieşene după ce, anul trecut, numele său a apărut într-un dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Iaşi, unde a fost martor. Numele lui Scriminţi ar fi fost invocat de interlopii Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), Gheorghe Clapon şi Tiberiu Cristodorescu într-un caz de trafic de influenţă. Cei trei s-ar fi lăudat că pot „cumpăra“ un complet de judecată din care, alături de Scriminţi, mai făcea parte şi judecătorul Dan Anton. În acelaşi dosar, judecătoarea Iulia Elena Ciobanu s-a abţinut să judece un recurs la arestare preventivă motivând că soţul ei avocat l-ar fi reprezentat în trecut pe Gheorghe Clapon. La finele anului trecut, judecătoarea Ciobanu s-a înscris la concurs de numire în funcţia de inspector judiciar, însă a renunţat înainte de proba scrisă. Ciobanu are o experienţă în magistratură de 16 ani, în timp ce Scriminţi, de 22 de ani.