spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

„Senatorul melcilor”, în vizitã la Bârlad!

- Advertisement -

VIZITÃ SURPRIZÃ Dorel Visan, actorul si scriitorul clujean, unul dintre marii artisti români de film si teatru, cunoscut românilor din cele peste 50 de filme în care a detinut rolurile principale, a poposit, ieri, la Bârlad. „Senatorul melcilor”, cum mai este cunoscut dupã un rol memorabil în filmul cu acelasi nume, a rãmas încântat de bârlãdeni si ospitalitatea acestora. Dorel Visan sau „Nea Tãticu” din filmul Liceenii a fost însotit de directorul general al Institutului Eudoxiu Hurmuzache pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Cei doi s-au întors de la o actiune interesantã care a avut loc în Republica Moldova, la Chisinãu, si s-au oprit la Restaurantul „Lebãda” din Bârlad, unde au stat câteva ore. Dorel Visan a promis cã va reveni la Bârlad pentru a face cunostintã cu viata culturalã a acestui mare oras, care a dat tãrii doi sefi de stat si care are un muzeu faimos si un teatru si mai faimos. Pentru cititorii ziarului nostru, Dorel Visan a declarat în exclusivitate cã: „Bârladul este un uimitor oras si oameni cu suflet mare îl populeazã. Vã doresc sãrbãtori pascale linistite, pace în suflet si multã sãnãtate. Voi mai veni aici, îmi place”.

Bârladul a avut ocazia, ieri, sã îl primeascã în „sânul sãu” pe marele actor si scriitor, Dorel Visan. Acesta a poposit în orasul lui Victor Ion Popa, întorcându-se dintr-o vizitã la Chisinãu unde a fost împreunã cu Zvetlana Preoteasa, director general al Institutului Eudoxiu Hurmuzache pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Cei doi s-au oprit la Bârlad, despre care stiau cã are un teatru destul de vestit în România si strãinãtate. „Am venit de la Chisinãu, unde s-au fãcut donatii de carte despre marele Ion Creangã, pe care l-am interpretat si eu în filmul <<Un bot de humã>>. Operele complete donate la Chisinãu au fost aduse de Editura Princeps din Iasi, cu care eu am o bunã colaborare. Le-am vorbit moldovenilor despre Bãdia Ion Creangã, despre Eminescu, Adrian Pintea, Maria Ploaie (Veronica din filmul cu acelasi nume – n.r.), despre actrita Mioara Ifrim – o bârlãdeancã de-a dumneavoastrã, despre Ion Creangã si relatia sa specialã cu marele Eminescu, care se completau: Eminescu – celest, iar Creangã – pãmântean. Am poposit în orasul dumneavoastrã acum, pentru cã mi-a plãcut ce am vãzut – teatru, muzeu, am înteles cã activitatea culturalã este intensã. Promit cã revin, este foarte interesant acest mic oras, uimitor, care are oameni atât de primitori, cu suflet mare si mai ales iubitori de culturã. Doresc cititorilor ziarului dumneavoastrã sãrbãtori pascale linistite, cu pace în suflet, luminã divinã si multã sãnãtate”, a declarat în exclusivitate pentru ziarul nostru, actorul Dorel Visan.

Despre Dorel Visan

Este unul din cei mai importanti actori de film din România si unul din putinii, care au ajuns la o solidã reputatie europeanã. În anul 1974, a debutat pe marele ecran în comedia „Pãcalã”, iar patru ani mai târziu este magistral în „Între oglinzi paralele”, în regia lui Mircea Veroiu. În anul 1987, Mircea Daneliuc l-a distribuit în filmul „Iacob”, film în care Visan a realizat rolul sãu de referintã. Interpretarea sa din acest film a fost foarte apreciatã. Cotidianul „The New York Times” îl elogia astfel: „Dorel Visan în rolul principal este extraordinar, în special atunci când rãmâne singur, fãrã cuvinte, în ultimele 20 de minute”. Dupã ce în anul 1985, Stere Gulea i-a oferit rolul Tudor Bãlosu în filmul „Morometii”, în anul 1995, Mircea Daneliuc i-a oferit rolul principal (senatorul Vârtosu) în filmul „Senatorul melcilor”. Pentru prestatia din film a primit premiul de interpretare masculinã, la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier-Franta. De-a lungul carierei sale, a fost laureat cu numeroase premii. Actorul Dorel Visan a fost decorat la 30 mai 2002 cu „Ordinul national Serviciul Credincios în grad de Cavaler”, alãturi de alti actori, „pentru prestigioasa cariera artisticã si talentul deosebit prin care au dat viatã personajelor interpretate în filme, dar si pe scenã, cu prilejul celebrãrii unui veac de film românesc”. În anul 1995 a avut loc debutul sãu literar cu poezii, în revista „Steaua”. A publicat, pânã în prezent, patru volume de versuri. Numele sãu a fost inclus în antologiile „Poeti clujeni contemporani” (1997), „Un pahar cu luminã” si „Poeti contemporani clujeni” (antologie bilingvã româno-maghiarã, 2005). Dorel Visan este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.