spot_img
spot_img
5.4 C
Vaslui
19-dec.-2024

Senatorul Andrei Busuioc, impresionat de tradițiile pe rit vechi de la Dragomirești (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -
IMPRESIONAT… Senatorul AUR, Andrei Busuioc, a sărbătorit Anul Nou pe rit vechi, alături de sătenii din Dragomirești și a rămas impresionat de tradiții, în mod special de “mascații” care blochează drumul și care opresc mașinile pentru a le cere “taxă”

SĂRBĂTOARE… Senatorul de Vaslui al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Andrei Busuioc, a sărbătorit ieri Anul Nou și Ajunul Sfântului Vasile pe rit vechi, alături de sătenii din Dragomirești. Acesta a rămas impresionat de tradiții, în mod special de “mascații” care blochează drumul și care opresc mașinile pentru a le cere “taxă”. Îmbrăcați din cap până în picioare cu veșminte colorate, măști de toate felurile și “înarmați” cu diverse unelte, încearcă să pară cât mai fioroși pentru ca nu cumva cineva să se gândească să treacă pe lângă ei, fără să le dea un bănuț. “Este prima dată când particip la o sărbătoare pe rit vechi în Vaslui. Domnul primar Dănuț Iacob m-a invitat înainte de Crăciunul pe rit nou și am spus “da” cu mare drag. Am văzut datini foarte frumoase, care, din păcate, nu se mai păstrează peste tot. M-a impresionat unul dintre obiceiuri: tinerii închid drumul și, ca să poți trece, trebuie să dai un bănuț. Eu le-am împărțit cadouri, adică dulciuri aduse din Republica Moldova”, a povestit senatorul AUR.

Sărbătorile pe rit vechi nu-i sunt străine deputatului AUR, pentru că, în Republica Moldova, unde a crescut, Crăciunul și Anul Nou se sărbătoresc atât pe rit nou, cât și pe rit vechi. “Pentru mine si familia mea, atât cea biologică, cât și cea formată în jurul partidului AUR, sunt importante ambele calendare (n.r. gregorian și iulian). Am împărțit daruri aduse din Republica Moldova înainte de Crăciunul pe rit nou, am fost în mai multe comune vasluiene unde știam că pot să le fac o bucurie copiilor, și am zis că, dacă tot m-a invitat domnul primar al comunei Dragomirești, să împart și acum. Mă bucur că am avut ocazia să particip la o astfel de sărbătoare și sper ca de acum să devină o tradiție”, ne-a mai povestit senatorul Andrei Busuioc, în timp ce se afla în drum spre casa părinților, pentru a sărbători împreună cu aceștia trecerea în noul an.

Urătorii “fugăresc” spiritele rele din gospodării și aduc vești bune în anul ce va veni

O mare parte din ortodocșii pe rit vechi din județul Vaslui sunt concentrați în comuna Dragomirești, cu satele Vladia, Belzeni, Doagele, Tulești. Potrivit datinei, până să se așeze masa de Revelion, tinerii pleacă la urat, luând sat cu sat, de la un capăt la altul. Cu trâmbițe și urături tradiționale, aceștia “fugăresc” spiritele rele din gospodării și aduc vești bune în anul ce va veni. Chiar dacă nimeni nu-și aduce aminte de unde și cum s-a dus vorba, un lucru e sigur: toată lumea știe că-i mare rușine pentru un sătean ca în Ajun de Crăciun sau în Ajun de Sfântul Vasile să nu-i fie călcată curtea de picior de colidător și urător, iar pentru tineri e mare cinste ca, mai devreme sau mai târziu, să-și găsească locul în alaiul mascaților.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Nu mai încurajați timpeniile astea pe care le mai numiți și tradiții! Doar la Ruginoasa lui Buzatu se mai petrece, așa ceva, în zilele noastre: să oprească mașinile pentru o mica taxa!!! Wăăiii,aia sunt beți și cu măciucă in mînă! Sunt agresivi,acționează în stil haită că…sunt mascați.
    O sa vă luați ghioage in cap !
    Astea numiți voi tradiții și obiceiuri ?????
    Ii place senatorului așa ceva? Pai sa se duca dincolo de Prut la măciucașii lui !
    Încurajați numai idioțenii !
    Ce sa facem,daca suntem saraci nu doar material dar și la minte și la suflet

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.