spot_img
13.2 C
Vaslui
03-oct.-2024
spot_img

Semne bune anul are!

- Advertisement -

AGRICULTURÃ Marea parte a terenurilor agricole din judet, 83%, a fost deja aratã de primãvarã si pregãtitã pentru a fi însãmântatã. În cazul anumitor culturi, s-a terminat deja semãnatul, pentru altele, ovãz, floarea soarelui, fasole boabe, etc, se apropie de final, existând sperante pentru recolte bune în acest an. Vremea rece din aceastã perioadã a dus în schimb la întârzierea plantãrii rãsadurilor de legume în solarii, în câmp, sau chiar în grãdinile oamenilor, ceea ce înseamnã cã mai avem de asteptat pânã sã putem cumpãra legume proaspete din productia autohtonã, deocamdatã trebuind sã ne multumim cu rosiile din Siria sau castravetii turcesti care se gãsesc în piete.

Cu toatã vremea mai capricioasã si mai rece fatã de cum ar trebui sã fie în luna mai, lucrãrile agricole de primãvarã sunt într-un stadiu avansat, ceea ce aduce sperantã pentru obtinerea unor recolte frumoase în acest an. Arãturile pentru însãmântãrile de primãvarã sunt deja realizate în procent de 83%, pe o suprafatã de 151466 ha, din total programat 182.637 ha. Atât în sectorul privat, cât si în cel de stat, societãtile agricole, inclusiv cele care au terenuri în arendã, dar si societãtile de stat (foste IAS-uri sau unitãti de cercetare) au terminat practic de arat, concentrându-se acum pe însãmântarea terenurilor. Doar persoanele particulare mai au încã de efectuat arãturi de primãvarã pe circa un sfert din suprafata detinutã, lucur datorat poate si faptului cã marea parte a loturilor detinute sunt de dimensiuni mai mici, de multe ori bucãtile de teren fiind dispersate în mai multe locatii si în consecinta mai dificil de folosit mijloacele mecanizate.

Si în ceea ce priveste însãmântãrile cu culturi de primãvarã judetul Vaslui stã destul de bine, pe 101.493 ha, din totalul de 182.637 ha (56% din suprafatã) lucrãrile fiind deja realizate. Conform situatiei întocmite de Directia pentru Agriculturã a judetului Vaslui, la unele culturi chiar s-au însãmântat suprafete mai mari decât cele prevãzute initial, cum ar fi cazul mustarului, estimarea initialã fiind de 106ha, dar deja s-au însãmântat 158ha, sau la sfeclã de zahãr. Terenurile destinate culturilor de mazãre boabe, 251 ha sau cartofilor timpurii, 44 ha, sau de varã, 319 ha, s-au însãmântat în totalitate. Lucrãrile fiind foarte aproape de final si în cazul orzoaicei de primãvarã (3358 ha reprezentând 98%), ovãzului, semãnat în proportie de 96%, pe 2653 ha, 88% din terenurile destinate culturilor cu floarea soarelui, pe 37.150 ha, din total programat de 42.002 ha, plante perene semãnate primãvara – 98% pe o suprafatã de 1345 ha, din care lucernã 98% ( 1267 ha) si perene noi 100% pe o suprafatã de 78 ha, sau în cazul culturilor de fasole boabe 93% pe suprafata de 421 ha (din total programat 451 ha). Vremea ceva mai rece decât normal a fãcut ca sã se întârzie însãmântãrile pentru anumite tipuri de culturi, dar totusi agricultorii sunt încã în grafic. Astfel, porumbul a fost însãmântat pe doar pe doar51.123 ha, din suprafatã totalã programatã de 96.433 ha (53%), plantele de nutret 14% pe 733 ha (din total programat 5400 ha), coriandrul 50% pe suprafata de 105 ha (din total programat 212 ha), iar legumele de câmp si din solarii au fost rãsãdite pe doar 33% pe 1884 ha (din totalul de 5767 ha).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.