spot_img
spot_img
0.4 C
Vaslui
16-ian.-2025

Şeful FMI avertizează Rusia asupra vulnerabilităţilor sale

- Advertisement -

Şeful Fondului Monetar Internaţional /FMI/, Christine Lagarde, a avertizat luni Rusia asupra vulnerabilităţii sale economice în faţa crizei din zona euro, cerându-i cu ocazia unei vizite efectuate la Moscova să-şi controleze cheltuielile în faţa riscului scăderii preţului petrolului.

‘Rusia a supravieţuit multor crize, Rusia este o supravieţuitoare, dar are în continuare numeroase vulnerabilităţi (…). O prioritate cheie trebuie să fie revizuirea politicii fiscale şi trebuie să-şi diversifice economia’, a declarat Christine Lagarde la o conferinţă de presă susţinută în capitala rusă.

Înaintea acestei conferinţe de presă, directorul general al FMI a avut o întâlnire cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev, dar nu au fost difuzate încă informaţii cu privire la conţinutul discuţiilor. Preşedintele rus s-a limitat să declare înaintea întâlnirii că vor discuta ‘despre problemele de actualitate din economia mondială şi despre rezultatele summitului G20’ care a avut loc săptămâna trecută în Franţa.

Într-un interviu publicat luni de cotidianul rus Kommersant, Christine Lagarde a avertizat că Rusia se va găsi într-o situaţie dificilă dacă problema datoriilor europene se va transforma în criză economică.

Economia Rusiei este foarte dependentă de vânzările de hidrocarburi. Acestea reprezintă 60% din valoarea exporturilor sale, o scădere a preţului petrolului implicând şi o reducere a veniturilor sale, cum s-a întâmplat în anul 2009 când economia s-a contractat cu 8%.
‘Având în vedere riscul încetinirii ritmului de creştere a economiei mondiale, unul dintre subiectele concrete care va fi abordat va fi modalitatea în care Rusia poate profita de cotaţia încă ridicată a petrolului pentru a-şi reduce vulnerabilitatea economică’, a mai declarat Christine Lagarde în acelaşi interviu.

La conferinţa de presă de luni, ea a subliniat că ‘cheltuielile publice nu sunt sănătoase, mai ales în perioada electorală’. În Rusia vor avea loc alegeri legislative în luna decembrie urmate de alegeri prezidenţiale în luna martie 2012, când se aşteaptă revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin. Mulţi economişti sunt îngrijoraţi de creşterea cheltuielilor şi a subvenţiilor publice pe măsură ce aceste alegeri se apropie. Fostul ministru de finanţe Aleksei Kudrin a fost destituit în luna septembrie după ce a ocupat acest portofoliu timp de 10 ani pentru că a criticat cheltuielile prea mari ale statului, în special în sectorul militar.

Christine Lagarde a subliniat şi necesitatea ‘unei acţiuni comune îndrăzneţe’ pentru a evita o nouă recesiune economică mondială provocată de criza datoriilor din zona euro, în mijlocul căreia se găseşte Grecia, dar care ameninţă şi Italia.

Statele care formează grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) s-au arătat dispuse să participe la un plan de ajutorare a zonei euro prin intermediul Fondului Monetar Internaţional. Rusia are în vedere să participe la acest plan cu o sumă ce poate ajunge până la 10 miliarde de dolari. Totuşi, şeful diplomaţiei de la Moscova a declarat luni că ‘nu va fi posibil să se rezolve numai prin măsuri financiare o problemă ce are cauze sistemice şi care ameninţă stabilitatea şi integritatea sistemului financiar şi al economiei mondiale’. Rusia mai aspiră şi la întărirea rolului său în procesul de luare a deciziilor în cadrul FMI.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.