spot_img
spot_img
2.3 C
Vaslui
11-ian.-2025

Sef de Parchet interceptat

- Advertisement -

Procurorul criminalist Vasilii Pretula, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe linga Tribunal, a fost acuzat ca ar fi facut presiuni asupra unor colege, pentru ca acestea sa solutioneze niste dosare. In cele din urma, reprezentantii DNA Iasi au dispus neinceperea urmaririi penale in cazul acestuia. Totusi, Pretula a fost nemultumit de faptul ca anchetatorii au precizat ca faptele nu sint prevazute de legea penala. In plus, magistratul s-a simtit lezat de acuzatiile aduse. Anchetatorii au consemnat ca acesta s-ar fi folosit de functia sa pentru a se caza gratuit in citeva imobile, din zone montane, apartinind unei firme reclamante intr-un dosar in care ar fi intervenit. Vasilii Pretula a negat toate acuzatiile si cere redeschiderea urmaririi penale in cazul sau.
Un nou scandal zguduie Justitia ieseana. Prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi a inceput o lupta in instanta cu reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Vasilii Pretula sustine ca, pentru o anumita perioada de timp, convorbirile sale telefonice au fost interceptate. In plus, reclamantul a precizat in plingerea adresata Curtii de Apel Iasi ca procurorii anticoruptie au dispus neinceperea urmaririi penale in cazul sau, pe motiv ca faptele nu sint prevazute de legea penala. Acest lucru inseamna ca faptele comise de procuror nu pot atrage raspunderea penala, nefiind vorba despre comiterea vreunei infractiuni. Pretula a fost suspectat ca ar fi instigat la distrugere si tulburare de posesie, precum si ca ar fi intervenit pe linga doua colege procuror pentru a solutiona intr-un anumit mod anumite dosare. Totusi, acesta sustine ca precizarile facute de procurorul DNA care s-a ocupat de caz au fost tendentioase si ca nu a comis vreo infractiune. Acesta le cere judecatorilor sa dispuna intoarcerea dosarului la DNA si reinceperea urmaririi penale. In opinia reclamantului, anchetatorii au dat o solutie fara a avea toate probele, astfel incit Pretula solicita ca atit el, cit si celelalte persoane implicate in aceasta poveste sa fie audiate. Anchetatorii au retinut ca Vasilii Pretula ar fi intervenit pe linga o colega procuror pentru ca aceasta sa dea o anumita solutie intr-un dosar in care un barbat era acuzat ca ar fi condus baut. In cele din urma, s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala si aplicarea unei amenzi administrative soferului in cauza. Pretula a explicat ca a purtat o conversatie cu un fost grefier din cadrul Tribunalului Iasi, care l-a intrebat daca poate face o cerere de urgentare a emiterii solutiei in acel caz. Potrivit acestuia, soferul cercetat in dosarul respectiv era o cunostinta de-a grefierului. Reclamantul a adaugat ca nu a facut altceva decit sa redirectioneze cererea de urgentare catre colega sa, fara a-i cere vreo favoare sau sa dea o anumita solutie in cauza.

„Acuzatii nefondate si neadevarate”

Intr-un alt caz, Vasilii Pretula a fost acuzat ca este prieten cu un avocat iesean, Sorin Besleaga. Pretula a mentionat ca, in cadrul unei audiente la Parchet, Besleaga l-a intrebat catre ce Parchet se poate adresa in cazul in care un executor judecatoresc nu pune in aplicare o sentinta. Pretula a recunoscut ca este in relatii de amicitie cu avocatul in cauza, dar ca nu a intervenit pentru acesta. In legatura cu acelasi caz, Pretula a fost acuzat ca ar fi profitat de functia sa pentru a se caza gratuit in cabanele firmei reclamante din acel dosar, INCOM SA, cabane care se afla in Vatra Dornei sau Piatra Neamt. Procurorul a negat acest fapt, sustinind ca acuzatiile aduse sint neadevarate si nefondate. Pe linga Vasilii Pretula, procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale si in cazul avocatului Besleaga, cit si in cazul executorului judecatoresc Gabriel Birca, care nu ar fi pus in executare o sentinta. „A fost vorba despre o audienta, eu reprezentam firma INCOM SA. Dumnealui era de serviciu in acea zi si am solicitat sa ni se spuna cui trebuie sa ne adresam. Si eu am fost interceptat sase luni de zile, fara sa mi se aduca la cunostinta acest lucru. Nu-i normal sa te asculte sase luni fara vreun indiciu. Asta e Romania! Eu sint multumit intr-un fel, pentru ca m-au ascultat sase luni si s-a demonstrat ca sint curat. Insa am ajuns la stadiul in care nu avem acces sa ne vedem propriul dosar. Dreptul la aparare a fost incalcat flagrant. Nu inteleg de ce nu am avut dreptul sa spunem un cuvint in apararea noastra. Din ce am inteles eu, s-au facut niste mizerii, ar fi fost unii procurori care ar fi dat note informative… E cumplit pentru mine ca se fac asemenea abuzuri. Pe de alta parte, eu banuiesc ca microfoanele montate in birourile de la Parchet functioneaza bine”, a declarat ieri avocatul Sorin Besleaga. La rindul sau, executorul judecatoresc Gabriel Birca a mentionat ca nu stia nimic despre rezolutia procurorilor DNA. „Am avut un dosar cu SC INCOM SA, dar, din punctul meu de vedere, totul s-a desfasurat in limitele legale. Nu stiam ca s-a dat o rezolutie de catre DNA, eu nu am fost anuntat despre acest lucru”, a precizat Gabriel Birca. Anchetatorii au mentionat ca asupra acestuia plana suspiciunea ca ar fi primit bani de la partea adversa firmei INCOM SA, in asa fel incit sa nu puna in aplicare evacuarea unui imobil. Totusi, Birca a negat acuzatiile aduse, iar, in cazul sau, procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale pentru ca fapta nu exista.

„Nu comentez!”

Contactat telefonic, prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi nu a dorit sa comenteze cauza aflata pe rolul Curtii de Apel Iasi. „Nu am ce sa comentez. Procurorii au dat o rezolutie, pe care eu am considerat de cuviinta sa o atac in instanta de judecata”, a declarat ieri Vasilii Pretula, care s-a aratat, la rindul sau, revoltat pentru faptul ca nu i s-a permis sa-si studieze dosarul. Pe de alta parte, nici reprezentantii DNA nu au dorit sa comenteze pe marginea acestui subiect. „Nu pot sa imi dau cu parerea despre un dosar care a ajuns pe rolul instantei de judecata. Nu ar fi deontologic din partea mea sa fac acest lucru. Vom vedea ce vor decide judecatorii in acest caz”, a precizat ieri procurorul Luminita Merisescu, purtatorul de cuvint al DNA Iasi. Primul termen de judecata al acestui proces a fost stabilit pentru data de 14 februarie.

––

Problemele nu l-au ocolit nici in trecut pe procurorul iesean

In urma cu mai bine de cinci ani, Vasilii Pretula a mai avut probleme cu colegii procurori. Acesta a fost acuzat la un moment dat de braconaj. Anchetatorii au dispus atunci amendarea administrativa a lui Pretula, iar, in urma acestei solutii, procurorul a fost exclus din magistratura de catre reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Insa, dupa mai multe procese la instantele din Iasi, Timisoara si Bucuresti, procurorul criminalist a cistigat litigiul cu CSM si a obtinut achitarea. Ulterior, decizia de excludere din magistratura luata de CSM a fost anulata. Problemele procurorului au inceput in anul 2002, cind politistii de frontiera ieseni au oprit un grup de vinatori, printre care se afla si Vasilii Pretula. In urma perchezitiei efectuate in autoturismul procurorului, politistii au gasit in portbagaj un caprior impuscat. Vinatorii au declarat ca animalul era ranit si au fost nevoiti sa il impuste, pentru a nu fi lasat sa se chinuiasca. Insa politistii de frontiera au aratat ca acel caprior fusese braconat. La final, dosarul „Capriorul” a fost redeschis, iar procurorul Pretula a fost scos total de sub urmarire penala.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.