VIRTUALI… O nouă ședință online a aleșilor locali hușeni a avut loc și provocările tehnicii le-au dat din nou de lucru celor de la Primărie. Din această cauză, ședința a început cu întârziere, iar doi dintre aleși au fost nevoiți să vină într-o fugă până la sediul instituției, întrucât nu s-au putut conecta online. Până la urmă, cu o parte dintre consilieri în sala de ședință și cu alții în videoconferință, dezbaterea a putut fi dusă la sfârșit. S-au votat proiecte importante, căci de dezbătut, doar liberalii Radu Bobârnat și Cătălina Popa ce au mai avut câteva intervenții. „Lăsați că știm, că am vorbit în comisie despre problema aceasta”, se auzea spunând repede unul dintre consilieri, care parcă se silea să taie elanul celor care aveau de gând să mai și argumenteze ceea ce votează. Începe, așadar, să devină o practică în CL Huși votul pe muțește, întrucât, pesemne, „înțelegerile” din comisii trebuie să rămână… în comisii.
Ședințele online de la CL Huși sunt o pacoste. Nu prea se aude cum trebuie, unii nu se pot conecta, iar, uneori, nu toată lumea care solicită accesul la întrunirea publică, îl mai și primește. Ieri tehnica a fost și mai năzbâtioasă, căci din pricina ei s-a întârziat conectarea. Doi consilieri nu au izbutit deloc să se conecteze la videoconferință, astfel că au fost poftiți să alerge până la Primărie, ca să ia parte și ei la discuții. La un moment dat s-a început dezbaterea, deși termenul este impropriu, atâta timp cât, de la o vreme, unii aleși nu mai încurajeză discuțiile în ședințele publice, invocând repejor faptul că „s-a discutat în comisii”. În această situație, orice hușean care participă ar putea vedea doar un grup de consilieri care ridică mâna, după ce un coleg de mandat citește enunțul unui proiect despre care nu știu decât ei… între ei. Noroc de faptul că uneori mai intervin, de la PNL, consilierii Cătălina Popa și Radu Bobârnat, care mai fac câte o precizare sau mai întreabă câte ceva, în urma căreia s-ar mai putea intui ce conțin proiectele pe care le propun pentru oraș actualii edili. De menționat că, dincolo de ordinea de zi, în care se află enumerate proiectele ce se supun dezbaterii, conținutul inițiativelor, expunerile de motive și alte detalii, nu sunt publice la Huși. Prefectura Vaslui a spus că va încerca să rezolve cumva situația, întrucât nu e în regulă această lipsă de transparență.
Instituțiile de cultură din Huși, cu „activități inexistente”!
Și, ca drept dovadă a acestui fel opac de a decide pentru oraș, între alte subiecte discutate, s-a supus votului rezultatele evaluărilor a managementului de la Biblioteca municipală „Mihai Ralea” și a celui de la Casa de Cultură „Alexandru Giugaru”. Nimeni, în afară de „ei între ei” nu știe care sunt aceste rezultate, însă o idee vagă și-au putut face și cei din afara grupului de aleși, din intervenția consilierului Radu Bobârnat. Acesta a spus că a sesizat că activitățile din cele două instituții sunt aproape inexistente, pandemia neputând fi o scuză pentru acest lucru. A mai spus, cu alte cuvinte, că cele două echipe de conducere își cam iau salariile degeaba, întrucât nu muncesc mai nimic pentru lefurile respective. Nimeni din rândul celorlalți consilieri nu a contrazis acest punct de vedere.