Mister total în jurul unui recensãmânt ciudat
BÃTAIE DE JOC… Edilii de municipii, comune si orase din judetul Vaslui au primit, în urmã cu trei zile, un document cel putin ciudat, care pune pe jar serviciile de evidentã a persoanelor si toate primãriile din judet. O organizatie neguvernamentalã destul de putin cunoscutã la nivel national, cunoscutã sub titulatura de „Organizatia pentru Apãrarea Drepturilor Omului”, a trimis pe adresa Directiei de Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din MAI, condusã de controversatul chestor Manoloiu, o solicitare care blocheazã activitatea a mii de primãrii din România. ONG-ul în cauzã vrea sã afle câte persoane s-au nãscut în ultimii 18 ani, decedatii, si cei care s-au cãsãtorit în perioada 2002-2012, dar si, atentie!, numãrul de minori din fiecare localitate! O aberatie care cu greu se poate rezolva în câteva zile. În mod normal, nici nu ar fi trebuit sã aparã o astfel de cerere cãtre primãrii, însã cineva încalcã legea în mod aberant, cu acordul tacit al sefilor Consiliului Judetean, cei care au sub control Serviciul Public Comunitar Judetean de Evidenta Persoanelor. „Cum sã spun eu câti minori am în comunã, când foarte multi primesc certificate de nastere în Vaslui? Este o tâmpenie!”, riposteazã un primar din jurul Vasluiului. Prefectura Vaslui sustine cã nu a trimis niciun document de acest gen cãtre primãrii, ceea ce înseamnã cã sefii CJ Vaslui au acceptat o cerere aberantã a unui ONG de apartament, date care vor fi folosite mai mult ca sigur în lupta pentru demiterea presedintelui Bãsescu.
Scandal în judet, dupã ce un controversat chestor de politie, implicat în lupta pentru demiterea presedintelui Traian Bãsescu, a trimis o adresã cu termen 10 august, obligând cei 86 de edili din judet sã-i dea niste date cu adevãrat foarte greu de aflat. Pe 7 august, Serviciul Public Comunitar Judetean de Evidenta Persoanelor a primit o adresã de la Directia de Evidenta Persoanelor din MAI, semnatã de chestorul Constantin Manoloiu, cu câteva solicitãri cel putin ciudate. Conform documentului cu pricina, ajuns în posesia redactiei noastre, un ONG din Capitalã ar fi solicitat în baza Legii 544/2011 (este o eroare, pentru cã legea în cauzã este 544/2001 si priveste accesul la informatiile de interes public) sã i se punã la dispozitie camioane întregi cu documente statistice, începând de la numãrul copiilor nãscuti în perioada 1994-2012 si terminând cu numãrul de minori care trãiesc în fiecare comunã, oras si municipiu din tarã. Totusi, se pun câteva întrebãri: ce interes are ONG-ul în cauzã si ce vrea sã facã cu aceste date, pe care nici Guvernul României nu le-a solicitat pânã acum? Nu cumva este un interes ascuns, legat de rãzboiul dintre USL si Traian Bãsescu?
Iatã cum sunã documentul incriminator!
„În considerarea dispozitiilor Legii 544/2011 privind liberul acces la informatiile de interes public, Organizatia pentru Apãrarea Drepturilor Omului, membru al ONU/ECOSOC, a solicitat comunicarea urmãtoarelor date:
1. Numãrul actelor de nastere întocmite în registrele de nãscuti în perioada 31.07.1994 – 29.07.2012 pentru persoanele nãscute în aceastã perioadã si codurile numerice personale atribuite pentru aceeasi perioadã din listele de CNP precalculate, respectiv numãrul minorilor existenti pe raza de competentã la data de 29 iulie 2012;
2. Numãrul actelor de cãsãtorie încheiate în perioada 2002-2012;
3. Numãrul actelor de deces înregistrate în perioada 2002-2012.
În vederea centralizãrii datelor de cãtre Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, datele solicitate vor fi trimise pânã la data de 10.08.2012, orele 12.00, centralizat la nivel judetean/mun. Bucuresti, defalcat pe ani. Sefii Serviciilor Publice Comunitare Judetene de Evidentã a Persoanelor/directorul Directiei Generale de Evidentã a persoanelor a municipiului Bucuresti poartã rãspunderea transmiterii situatiei solicitate”. Documentul, cu o formulare cel putin ciudatã, este semnat de chestorul Constantin Manoloiu, directorul Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor din Date. Este foarte probabil cã suntem în fata unui abuz venit din partea unui oficial al Guvernului, care îsi permite sã punã pe jar mii de primari din România, care trebuie sã-i dea astãzi rãspuns la mai multe întrebãri. Unii primari spun cã nu au cum sã dea un rãspuns la adresa trimisã de la Vaslui, de cãtre directorul Serviciului Public Comunitar Judetean pentru Evidenta Persoanelor, Dorina Rãdãsanu. „Cum sã le spun câti minori am în comunã, câtã vreme copii nãscuti primesc certificatele de nastere la Vaslui? Nu este birou de evidenta persoanelor în oras? Pentru ce-mi cer mie astfel de date? Sã le ia de la Inspectoratul Scolar Judetean”, spune un primar al unei comune din apropierea Vasluiului. Nu este singurul în aceastã situatie. La Vaslui sau Bârlad, de exemplu, primarii nu pot spune cu exactitate câti minori sunt în oras, situatie similarã cu cea din Husi sau Negresti.
Manoloiu, în centrul unui urias scandal
Cel care a declansat aceastã nebunie, care s-ar putea termina cu o plângere penalã, chestorul Manoloiu, este în centrul unui scandal de proportii. Parchetul instantei supreme verificã dacã listele electorale permanente pentru referendum si înscrisurile transmise Curtii Constitutionale (CC) contin date nereale „de naturã sã atragã rãspunderea penalã a autorilor”. În continuarea cercetãrilor efectuate de procurori în legãturã cu listele electorale permanente si listele electorale suplimentare utilizate la referendumul din 29 iulie, în temeiul comunicatului Curtii Constitutionale din 2 august privind datele contradictorii primite de la autoritãtile publice privind numãrul persoanelor aflate pe listele electorale permanente, pe rolul Sectiei de urmãrire penalã si criminalisticã din cadrul Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casatie si Justitie s-a constituit din oficiu o cauzã penalã. În aceastã cauzã, procurorii au dispus începerea urmãririi penale împotriva chestorului Constantin Manoloiu, directorul Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, pentru abuz în serviciu în formã calificatã.
Prefectura asteaptã si mortii la inventar!
Este rãzboi total pe mortii din judetul Vaslui, în lupta pentru demiterea presedintelui Traian Bãsescu. Dupã ce Prefectura a trimis o adresã cãtre cele 86 de primãrii pentru a verifica dacã mai sunt persoane decedate pe listele electorale permanente, au apãrut si scandalurile. În timp ce primãriile PDL sau de la alte partide sustin sus si tare cã nu sunt probleme si cã mortii nu sunt pe aceste liste, unele dintre primãriile USL acuzã Evidenta Populatiei de amatorism. „Eu am câtiva morti, care au decedat cu ani în urmã, dar care au apãrut acum din nou pe liste, la referendum. I-am spus secretarului sã anunte, sã fie scosi mortii de pe liste, dar se pare cã nu ne ascultã nimeni”, spune primarul comunei Rosiesti, Constantin Postolache.