spot_img
spot_img
-1 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Secretele spărgătorilor de case, dezvăluite de Poliţie

- Advertisement -

Poliţiştii le atrag atenţia vrîncenilor că în această perioadă casele lor pot fi sparte mai uşor, dacă nu îşi iau măsuri de prevedere u poliţiştii spun că vrîncenii fac o mare greşeală atunci cînd ţin în casă bijuterii şi sume mari de bani, chiar şi sute de mii de lei u şeful Serviciului de Investigaţii Criminale spune că hoţii urmăresc cu minuţiozitate programul victimei şi preferă să spargă casele cu tîmplărie de timp PVC, pentru că este mai uşor de forţat u cele mai multe spargeri au loc seara, în intervalul orar 21.00-0.00 u cea mai mare lovitură dată de hoţi în Vrancea a fost de 11 miliarde de lei vechi, însă cei mai tineri spărgători prinşi vreodată în judeţ au fost doi copii de grădiniţă
După fiecare casă „spartă”, pentru poliţişti începe o luptă contracronometru. Fiecare indiciu de la faţa locului contează şi îi poate demasca pe făptaşi. Instinctul şi experinţa de poliţist pot face ca autorul să fie prins imediat. Poate dura însă luni sau poate ani pînă cînd infractorul este prins. Adesea, poliţiştii sînt acuzaţi de societatea civilă că nu fac nimic, se fac şi bancuri pe seama inteligenţei lor. Puţini ştiu însă ce înseamnă munca unui poliţist care este în fiecare zi pe urmele celor mai periculoşi criminali sau a celor mai experimentaţi hoţi. Această muncă înseamnă ore întregi de audieri, urmăriri, luni de cercetare, timp în care nu îşi văd familia sau sînt ameninţaţi să oprească cercetările. În cazul furturilor din locuinţe, de la începutul anului şi pînă în prezent în Vrancea au fost sesizate peste 500 de spargeri. „Acest gen de infracţiuni are loc de regulă noaptea, în intervalul orar 21.00-0.00. Să ştiţi că hoţii îşi studiază bine victimele, urmăresc programul, cînd se duc la serviciu, cînd se întorc, cine rămîne acasă. Aceştia preferă, de exemplu, să dea lovitura acolo unde este tîmplărie PVC, este foarte uşor de pătruns în casă. De multe ori se dau spargeri la pont, cum se zice, cineva din persoanele apropiate victimei sau oameni care au fost trimişi să studieze casa, îi spun hoţului, iar dacă acesta reuşeşte, plăteşte celui care i-a dat pontul. Unul din modelele folosite sînt cei care vin şi strîng bani pentru diverse organizaţii nonguvernamentale, oamenii îi primesc în casă, iar aceştia studiază cu atenţie valorile pe care le văd în locuinţă pentru a transmite informaţia celor care urmează să dea spargerea. Un alt mod este cel «la plezneală», cînd indivizi din alte judeţe merg prin scări de bloc şi studiază unde trebuie să dea spargerea, urmăresc modelul uşii, dacă este scumpă”, ne-a spus comisarul Marian Cîrjică, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Vrancea. Pentru a se asigura că proprietarii nu au cîini care-i pot deranja în acţiunea lor, hoţii zgîrie puţin uşa de la intrare pentru a vedea dacă vreun animal de casă se „autosesizează”.

Vrîncenii ţin în casă bunuri de sute de mii de lei

Poliţiştii vrînceni au constatat în multe situaţii de furturi din locuinţe că victimele păstrau sume uriaşe de bani în casă, la fel şi bijuterii de mare valoare. „Sînt consternat că mulţi oameni păstrează banii în casă,. Am avut o situaţie unde persoana avea în locuinţă 70.000 de lei. Nu înţeleg de ce nu îi ţin într-o bancă, în cont, pe card. Recent o persoană importantă din oraş a fost păgubită de bijuterii în valoare de 200.000 de lei, nu am dat încă de urma autorului. Şi în acest caz, nu îmi explic de ce nu ţin aceste bunuri la bancă, într-un seif”, spune comisarul Marian Cîrjică. Sînt „vînate” casele vrîncenilor care sînt plecaţi la muncă în străinătate şi care trimit acasă în decursul anilor diverse bunuri de mare valoare, cum ar fi aparatură electronică, electrocasnică şi chiar obiecte de artă. Din cele peste 500 de spargeri de locuinţe din judeţ, peste 350 au avut loc în mediul rural. Aşadar, mai ales acum, de sărbători, poliţiştii recomandă ca locuinţele să fie lăsate în grija unor persoane apropiate sau să fie instalate sisteme de alarmă.

„Banii au un miros îngrozitor, put pur şi simplu”

Cel mai mare jaf din ultimii 20 de ani s-a dat în urmă cu doi ani în municipiul Adjud. Proprietarii unui parc de distracţii ambulant au fost atunci prăduiţi de 11 miliarde de lei vechi, bani care erau ţinuţi într-o rulotă, într-o banală cutie. Poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale au lucrat contratimp. „36 de ore am muncit continuu, am reuşit să recuperăm 6 miliarde de lei vechi. Se spune că banii nu au miros, dar să ştiţi că au un miros îngrozitor, put pur şi simplu. Am numărat 4 miliarde de lei vechi la mînă, la un moment dat îmi era scîrbă”, a povestit comisarul Marian Cîrjică. La fel s-a lucrat şi în cazul jafului de la Metale Internaţional SRL Focşani, atunci cînd au fost furaţi 200.000 de lei în plină zi, casierul societăţii fiind deposedat de banii pe care îi transporta la bancă. Şi în acest caz poliţiştii criminalişti au reuşit ca în cîteva ore să îi prindă pe cei care au comis jaful. Cel mai în vîrstă spărgător de case prins are acum 50 de ani şi un palmares bogat în infracţiuni. Poate cei mai tineri spărgători prinşi vreodată în Vrancea au fost doi copii. „S-a întîmplat înainte de 1989, eram tînăr locotenent atunci. Am avut un caz deosebit, doi copiii, unul avea cinci ani şi altul şapte ani, au spart geamul unui magazin de jucării şi au sustras de acolo ce le-a atras atenţia în vitrină”, îşi aminteşte comisarul Marian Cîrjică.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.