PROBLEME Din cauza lipsei precipitatiilor din ultima perioadã, agricultorii vasluieni nu pot ara si însãmânta cu grâu ori rapitã terenurile eliberate de culturi. Viticultorii vasluieni au avut de beneficiat de pe urma secetei, nu doar calitatea strugurilor destinati vinificatiei este una foarte bunã, dar si recolta a fost bogatã. În schimb, cu toate cã perioada este optimã, nici un hectar de teren nu a fost însãmântat cu grâu de toamnã, tocmai din cauza secetei. Conducerea Directiei pentru Agriculturã a judetului Vaslui are de gând sã solicite alocarea de fonduri europene sau guvernamentale pentru dezvoltarea sistemului de irigatii de la nivelul judetului, pentru limitarea, pe viitor, a efectelor secetei.
Cu toate cã, cel putin pânã acum, anul 2011 a fost un an de exceptie în ceea ce priveste culturile agricole de varã, lipsa precipitatiilor din ultima perioadã se pare cã va produce daune agricultorilor vasluieni, acestia neavând posibilitatea înfiintãrii culturilor agricole de toamnã sau de a ara terenurile eliberate de culturi. “Pe fondul temperaturilor ridicate si a lipsei precipitatiilor, fenomenul de secetã pedologicã se manifestã, în continuare, în mod sever în judetul Vaslui, cauzând probleme majore fermierilor locali. Modul în care a evoluat acest fenomen, în ultimele trei luni, a creat dificultãti în campania de pregãtire a terenurilor agricole din judetul Vaslui si, implicit, a înfiintãrii culturilor de toamnã. Astfel, din total suprafatã de 22455 ha, programatã pentru semãnarea rapitei pentru ulei, aceasta s-a realizat doar 47% (pe o suprafatã de 10456 ha), întrucât perioada optimã de semãnat a fost cuprinsã între 20 august si 15 septembrie. Suprafetele deja semãnate cu aceastã culturã prezintã risc de rãsãrire, dacã în perioada imediat urmãtoare nu sunt precipitatii”, a declarat Mihai Ardeleanu, directorul executiv al Directiei pentru Agriculturã a Judetului Vaslui. În ceea ce privește recoltatul la floarea-soarelui, pânã acum s-au executat 95% din suprafata totalã de 41.291 ha programatã, cu o productie medie obtinutã pânã în prezent de 2050 kg/ha. S-a terminat recoltarea strugurilor de masã, de pe suprafata totalã de 274 ha, obtinându-se o productie medie de 7476 kg/ha. De asemenea, a început si campania de recoltare a strugurilor pentru vin, fiind recoltat în prezent 54%, din total suprafatã de 10.994 ha, cu o productie medie obtinutã de 4823 kg/ha. “În ceea ce priveste productia de struguri destinati productiei de vin, în acest an nu numai cã rezultatele obtinute pe unitatea de suprafatã au fost foarte bune, dar si calitatea strugurilor este una de exceptie, creând premisele obtinerii unei productii viticole de cea mai bunã calitate”, a declarat un producãtor de vinuri din judet.
Se continuã recoltarea porumbului, pânã în momentul de fatã, fiind realizatã aceastã lucrare în procent de 47%, respectiv pe o suprafatã de 43.861 ha, din totalul de 92.941 ha, iar productia medie realizatã este de 4036 kg/ha. La nivelul judetului Vaslui, suprafata eliberatã de culturi agricole este de 176.635 ha, dar, din cauza conditiilor climatice, arãturile au fost realizate doar pe 47.559 ha, din totalul programat pentru culturi de toamnã de 90.492 ha.
Agricultorii asteaptã ploile ca sã poatã semãna grâul
“Putem spune cã, în momentul de fatã, suntem în epoca de semãnare a grâului, însã pânã în prezent, din cauza secetei pedologice instalate în ultima perioadã, nu s-a semãnat deloc aceastã culturã. În sedinta din luna septembrie 2011 a Comitetului de Coordonare a Administratiei Agricole a Judetului Vaslui, s-a hotãrât ca, în sedinta urmãtoare, din luna octombrie, sã fie convocati, atât fermierii, cât si reprezentanti ai Apelor Române, ai Organizatiilor Utilizatorilor de Apã, directori de statiuni de cercetare si reprezentanti ai institutiilor publice locale din domeniul agricol, pentru dezbateri pe tema fenomenului de secetã, care a afectat zona de sud – est a tãrii, cu efecte mai mari asupra judetului Vaslui. În urma întâlnirii, se va înainta un memoriu la Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii rurale, în vederea informãrii si solicitãrii de alocare de fonduri europene pentru dezvoltarea sistemului de irigatii, cu prioritate în zonele predispuse la secetã”, a mai declarat Mihai Ardeleanu. În continuare, agricultorii vasluineni, dar si factorii responsabili de la nivelul conducerii judetului, sperã în aparitia precipitatiilor, fapt care ar favoriza arãturile de toamnã.