spot_img
spot_img
-5.3 C
Vaslui
23-feb.-2025

Seceta prelungită: povestea tristă a agriculturii vasluiene

- Advertisement -

JALE… Lipsa precipitațiilor îngrijorează fermierii vasluieni, iar unii dintre ei se așteaptă să urmeze un an la fel de păgubos ca anul trecut. Chiar dacă, în prezent, rezerva de apă din sol ajunge undeva la 25-30 de cm adâncime în sol, acest lucru este considerat nesastisfăcător, mai ales că urmează ca temperaturile de afară să crească odată cu primăvara. La acest lucru se adaugă și vânturile de primăvară care vor usca în ritm accelerat solul. Fermierii cu vechime spun că satisfăcător ar fi fost ca rezerva de apă să fi ajuns la 70-80 de cm adâncime, așa cum s-a întâmplat în Vestul țării. În schimb, județul Vaslui și toată Moldova se poate plânge de lipsa apei. Acest lucru a făcut ca anul trecut, Direcția Județeană pentru Agriculură să primescă peste 5.000 de cereri pentru despăgubirea culturilor afectate de secetă.

Chiar dacă, în ultima perioadă, peste Vaslui au căzut preciptații, acest lucru nu pare să fie important pentru agricultura județului. Și asta pentru că, spun fermierii, rezerva de apă în sol nu a depășit 30 de cm și, odată cu venirea primăverii, acesta se va împuțina simțitor. “Chiar dacă, pe la știri, unii au declarat că există o rezervă de apă în sol satisfăcătoare, fermierii cu experiență știu că acest lucru nu este adevărat, mai ales dacă nu vor apărea noi precipitații, fie că vorbim de ploi sau ninsori. La această oră, rezerva de apă ajunge undeva la 25-30 de cm în sol. Curând vremea se va schimba și vor veni temperaturile mai mari și vânturile de primăvară. Fără precipitații noi, în două-trei zile vor dispărea cel puțin 10 cm de sol umed. Așa că, dacă este să vorbim de o rezervă satisfăcătoare de apă în sol, atunci am putea discuta de 70-90 de cm adâncime pentru a avea o siguranță că plantele, în primăvară, vor avea apa necesară. Așteptăm noi precipitații sau, dacă va continua vremea ca și până acum, atunci ne putem aștepta la un an cel puțin la fel de păcătos ca anul trecut. Altfel spus, povestea este una tristă și se repetă mai ales la noi, în județul Vaslui și în toată Moldova. De exemplu, la această oră, Ardealul nu se poate plânge de rezerva de apă”, spune Emil Enache, unul dintre fermierii vechi și respectați din județul Vaslui.

Peste 5.000 de fermieri afectați, anul trecut, de seceta prelungită

Să ne amintim faptul că, în octombrie anul trecut, Direcția Județeană pentru Agricultură a primit 5.297 de cereri de despăgubire pentru culturile afectate de secetă. Dintre acestea 5.205 au fost declarate eligibile la plată, pentru suprafața totală de 99.441 ha, iar ajutorul de stat sub formă de grant fiind în cuantum de 1.000 lei/ha. Situația a fost transmisă apoi la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. La finalul lunii noiembrie, ajutorul de stat în sumă de 99.440.970 lei a intrat în conturile producătorilor agricoli vasluieni ca sprijin pentru daunele provocate de seceta pedologică manifestată pe areale agricole extinse în județul nostru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Același mizerii tertipuri nu plouă nu este profitabilă agricultură dar fermierii se umplu de lovele din subvenții despăgubiri de secetă rambursări de tva tot felul de facilități și beneficii din bugetul statului subvenții la suprafață la motorina arenda mizerabilă la țăranii amărâți evaziune fiscală și muncă la negru iar piata este invadata de alimente de calitate îndoielnică din import. De ce nimeni nu se lasa , toți au jepanele de sute de mii de euro bucata , au vile terenuri apartamente tot felul de investiții costisitoare? Avem o balanta comerciala net favorabilă importului, carnea de porc de pe piața este de cca 90 din import pâine congelata faina ulei mălai carne etc, locurile de munca în rural aproape inexistente românii lucrează în agricultură altor state . Agricultura este măcinată de evaziune fiscală și muncă la plina de mafioți vânători de subvenții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.