Este cazul edililor democraţi de la Urecheşti, Nistor Bratosin, Bordeşti, Gheorghe Tătaru, şi Gura Caliţei, Neculai Ţandără, prezenţi la lansarea candidaţilor USL u primarul din Bordeşti recunoaşte sincer că după ce PDL a pierdut puterea şi nu i-a mai putut repara drumurile s-a reorientat spre PNL, care “l-a sevit pe datorie” u răsplata susţinerii lui Nini Săpunaru şi Petru Filip a venit sub forma aprobării asfaltării unui drum
Se ascut săbiile în PDL, iar de tăişul lor vor pica primarii care în campania electorală de la parlamentare i-au susţinut pe contracandidaţii democraţilor. Vasile Blaga, preşedintele PDL, a declarat că va propune fiecărei organizaţii să renunţe la trădători, chiar dacă asta înseamnă să piardă oameni. Primarii nu-şi vor pierde mandatele şi chiar li se va face un „bine” pentru că aceştia vor fi primiţi cu braţele deschise de PNL sau PSD, unde „riscă” să primească mai multe fonduri decat dacă ar sta în opoziţie. În Vrancea există cazul celor trei primari din Urecheşti – Nistor Bratosin, Bordeşti – Gheorghe Tătaru, şi din Gura Caliţei – Neculai Ţandără, care în vara lui 2012 au ieşit învingători pe lista APV/PDL, dar în campania de la parlamentare i-au susţinut pe candidaţii USL. Cei trei au fost prezenţi la lansarea candidaţilor USL, de la Dumitreşti, a liberalului Nini Săpunaru la Camera Deputaţilor şi a lui Petru Filip la Senat. De altfel, primarul de la Bordeşti, fost liberal, a fost şi pe bannerele electorale ale lui Săpunaru. Pe cele două colegii, PDL/ARD a candidat cu Eugen Ghinescu la Cameră şi cu avocatul Codruţ Balaş la Senat. „O să propun, fiecare organizaţie are un statut, să-i excludă (pe primarii PDL care au făcut campanie contracandidaţilor, n.r.). Şi cred că aşa se va şi întâmpla. Nu sunt foarte multe cazuri, mă refer la cei care efectiv au fost pe materialele promoţionale sau chiar i-au susţinut pe contracandidaţii noştri”, a avertizat Blaga. Acesta a completat că „nu pot fi de acord cu astfel de situaţii, mai ales atunci când vrem să transmitem ordine în organizaţii, când dorim să arătăm că până la urmă ideea este de a reconstrui pe principii sănătoase partidul, deci nu putem avea un tratament preferenţial la unii faţă de alţii”, după cum a mai spus Blaga. Declaraţia sa a coincis cu momentul în care, la Vrancea, Gabriel Postolache, primarul PDL de la Ţifeşti, a anunţat că demisionează din funcţia de preşedinte interimar, dar a precizat că va rămane „un om de dreapta”.
Secară este adeptul excluderilor
Deputatul PDL de Vrancea, Florin Mihail Secară, a postat pe contul său de Facebook un mesaj clar de susţinere a directivelor lui Blaga, semn că de sambătă şi-ar putea agăţa la chei partidul de la Vrancea. „Salut propunerea preşedintelui Blaga de a curăţa PDL de trădători. După cum bine se ştie şi în Vrancea au existat nu numai primari dar şi lideri de organizaţii locale PDL sau consilieri locali PDL care în campania pentru alegerile din decembrie au trădat prin susţinerea candidaţilor USL. Voi depune tot efortul ca acei membri din PDL Vrancea care au trădat, au fraternizat şi au făcut înţelegeri cu Oprişan şi armata lui de comunişti să fie excluşi din partid”, se arată în mesajul postat de Secară. La alegerile locale din vara lui 2012, APV/PDL a caştigat 9 primari.
Primarul Bordeştiului a primit drept răsplată … un drum
Primarul din Bordeşti, Gheorghe Tătaru, se declară “de fibră” liberală şi spune că înţelegerile pe care le-a avut cu PDL cand a decis să candideze din partea acestui partid nu au fost respectate deoarece “portocaliii” au pierdut puterea. “Este problema dlui Blaga dacă doreşte să mă excludă”, spune primarul încă PDL. Tătaru spune că a negociat cu PDL reabilitarea unor drumuri locale. După ieşirea partidului de la guvernare, primarul spune că rămas în continuare fidel PDL. La parlamentare însă s-a produs apropierea de actuala putere, avand în vedere că liberalul Nini Săpunaru a făcut tot posibilul să obţină sprijinul primarilor din Colegiul 3 şi a asfaltat drumul naţional de pe Valea Ramnicului. “PDL nu a mai putut să mă sprijine, iar eu considerand că fac parte din fibra PNL am decis să susţin acest partid şi implicit USL. Oamenii nu m-au ales să fac politica dlui Blaga sau a dlui Antonescu, m-au ales să fac ceva pentru comună. De cand am intrat în primărie în anul 2000 mi-am propus să fac administraţie, nu politică. Eu nu-mi trădez comuna”, a spus primarul din Bordeşti. Gheorghe Tătaru a fost primar PSD din 2000 pană în anul 2006, a trecut apoi la PNL pană în anul 2008, atunci cand a pierdut alegerile. Anul trecut a revenit în funcţie din partea PDL. Primarul spune că a obţinut concret ceva pentru comună în urma susţinerii PNL: asfaltarea unui drum, pentru care studiul de fezabilitate şi proiectul au fost făcute pe datorie de firma Euro Proiect, aparţinand – nici nu se putea altfel – deputatului Săpunaru. “Am făcut deja proiectul pentru asfaltarea DC 158 spre Schitul Recea, pe o lungime de 20 km. Proiectul tehnic şi studiul de fezabilitate au costat 60.000 şi mi-au fost făcute pe datorie, pentru că nu aveam niciun ban atunci. Cine mai lucrează azi pe datorie? Toată investiţia costă în jur de 4 miliarde lei vechi. Banii vor veni de la Guvern”, a spus primarul Tătaru.
“M-am nimerit acolo ca musca-n lapte”
Un alt primar prezent la lansarea USL a fost Nistor Bratosin, de la Urecheşti. Edilul se declară dezamăgit de experienţa de primar de pană acum şi spune că nu-l interesează ce decizie se va lua. “Cu atat mai bine dacă mă exclud, pentru că nu mă interesează în niciun fel. Nu am primit nimic de la nimeni. La lansare m-am nimerit întamplător acolo, ca musca-n lapte. Mi-aş dori să nu sufere cetăţenii pentru că primarul are o anumită culoarea politică. Urecheştiul a fost mereu o comună care a avut în primar în opoziţie. Dacă vine cineva să-mi propună o colaborare, să ne ajute, nu voi spune nu. În situaţia în care voi fi exclus, vreau să răman independent”, a declarat primarul din Urecheşti. Nistor Bratosin susţine că “PDL a pierdut pe mana dlui Blaga”. Primarul nu este sigur nici dacă va mai continua să rămană în funcţie, deoarece are probleme de sănătate şi se gandeşte la retragere.