FINAL… Fãrã formatii exotice, seara a început plictisitor pe ritmurile fanfarei de la Valea Mare sau a ansamblului de la Perieni. Noroc cu dansatorii de la Cahul, care au încins scena. Parada de final, însã a fost extraordinarã. Sri-lankezii au fost din nou la înãltime, dansând pe ritmurile nebunesti ale tobelor si având ca decor doi tineri care… “se jucau cu focul”. Traseul paradei a fost foarte scurt, de la Teatrul de Varã, pânã la Statuia lui Stefan cel Mare, dar foarte intens. Hora de final nu s-a mai jucat pe muzica fanfarei de la Valea Mare si pe acordurile formatiei “Trandafir de la Moldova”. Si ca seara sã fie mirificã pe cer a explodat un foc de artificii.
Ieri, a venit rândul ansamblurilor de la Perieni, Ivãnesti si Cahul sã aducã voia bunã printre vasluieni. Spectacolul a început pe acordurile ansamblului “Floricica” din Perieni, dorindu-se, astfel, a se pãstra vie amintirea cimpoiului românesc. N-a stârnit însã reactiile asteptate. Dacã în serile precedente publicul vasluian era hipnotizat de ceea ce se întâmpla pe scenã, de aceastã datã nu a fost foarte impresionat de cimpoiul perienilor, limitându-se la câteva aplauze timide. Urmãtorul ansamblu, care a evoluat pe scenã, a fost Fanfara de la Valea Mare. Nici trompetele si tobele nu i-au impresionat prea mult pe vasluieni, acestia preferând sã priveascã plictisiti recitalul. Atmosfera s-a mai animat, când Ansamblul “Izvorasul” din Cahul, fratii nostri de peste Prut, si-a fãcut aparitia pe scenã. Bogãtia de ritmuri, de tempouri, pozitii si miscãri elegante, dar vioaie, au impresionat publicul. Sala s-a ridicat în picioare, a aplaudat, a aclamat si a mai cerut trei bis-uri.
Subtil, s-a fãcut trecerea la urmãtorul punct din program: Gala ansamblurilor. “Kalinka” din Rusia a fost primul ansamblu, care a arãtat încã o datã frumusetea dansurilor rusesti, cu miscãri alternante, fine si rapide.
Pe rând, toate celelalte ansambluri au oferit o ultimã demonstratie de dans si joc traditional. În semn de pretuire si consideratie, acestea au primit trofeul festivalului si aplauzele publicului. De asemenea, trofeuri au mai primit Gheorghe Ilascu si Virginel Solomon, coregrafii Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, si George Forcos Palade, solist vocal profesionist la Orchestra “Rapsodia Vasluiului”.
Revelion de Varã, la Vaslui
Ora zece, trecut de fix: Parada de final! Toate ansamblurile au mers din Teatrul de Varã spre Centrul Civic, fãcând pentru ultima datã spectacol pe strãzile din Vaslui. Ca si pânã acum, sri lankezii au fãcut spectacol, jonglând cu focul, pe ritmuri exotice. Reprezentatia lor parcã ne aminteste de Revelion, de spectacolul colorat al urãtorilor nostri care colindã, iarna, din casã în casã:”Ta, ta, ta, caprito, ta, /Ta, ta, ta, la munte, ta! / Ta, ta, ta, la iarba verde, / Unde lupul nu te vede!”. Si Mariachi din Mexic au fãcut spectacol. O doamnã si-a fãcut repede loc prin multimea adunatã, care n-a mai tinut cont de spatiile verzi, a fãcut o plecãciune în fata mexicanilor si le-a pus la picioare un steag al României. De data aceasta, organizatorii au înteles rolul horei jucate pe muzica unui ansamblu popular românesc, astfel cã, în timpul horei jucate în jurul statuii lui Stefan cel Mare, nu s-a mai auzit Fanfara de la Valea Mare.
Hora prieteniei, în pãdurea Paiu, cu foc de tabãrã si voie bunã
PETRECERE…O petrecere pe cinste a fost pregãtitã de organizatori pentru participantii la Festivalul “Hora din strãbuni”. Muzica a rãsunat, grãtarele au sfârâit si bãutura a curs din belsug. Nu a lipsit voia bunã si focul de tabãrã urias care a încheiat seara prieteniei. Penultima zi a festivalului “Hora din strãbuni” a fost gânditã de primãrie drept un prilej de a face cunoscutã ospitalitatea zonei, pentru cei 700-800 de participanti de la festival. Seara, dupã ce trupele de dansuri au evoluat la Teatrul de Varã, primarul Vasile Pavãl a invitat toti organizatorii, dar si dansatorii din România, Republica Moldova, Grecia, Algeria, Mexic, Thailanda, Sri Lanka, Rusia si Polonia, în pãdurea de la Paiu, acolo unde a pregãtit o noapte de neuitat. Celebrii mici românesti si cârnãciorii de Vaslui au fãcut deliciul oaspetilor de peste hotare care au spus cã nu au mâncat niciodatã ceva mai bun. Dansatorii din Sri Lanka au luat cu asalt grãtarele cu legume, dorind sã guste din ciupercile, vinetele si rosiile pe grãtar, bine pregãtite de bucãtãrese. Nu au lipsit bucãtile de crap pe grãtar, fierte în suc de lãmâie, dar si frigãruile moldovenesti. Un berbecut si un purcel, prãjiti temeinic la protap, i-au fãcut pe dansatorii din toate colturile lumii sã spunã cã România, în general, si municipiul Vaslui, în mod special, sunt locuri în care meritã sã revii oricând cu plãcere. Fiind foarte multi tineri, organizatorii festivalului au pregãtit o searã de discotecã în inima pãdurii, cu o scenã si câteva sute de scaune. S-au dansat hore si sârbe pânã spre dimineatã, desi multi dintre dansatori, în special cei din Algeria, Thailanda sau Sri Lanka, nu întelegeau ritmurile acestor melodii complet necunoscute lor. Toatã lumea s-a simtit bine, în plinã noapte, în pãdurea Paiu, mai ales cã, în jurul orei 1.00, s-a aprins un foc de tabãrã, în jurul cãruia s-a dansat si s-a cântat. “Am vrut sã le demonstrãm cã Vasluiul este un oras în care îi asteptãm mereu cu drag, sã ducã peste mãri si tãri numele orasului nostru”, a spus primarul Vasile Pavãl, cel care s-a aflat în mijlocul oaspetilor, toatã noaptea. Începând cu ora 1:30 fiecare ansamblu invitat a avut la dispozitie zece minute pentru a face o demonstratie a dansului lor traditional si prilejul de a-i învãta pe ceilalti participanti pasi noi de dans. Renumitul “Nea Marin” a fost si el prezent noaptea trecutã printre dansatori. S-a bucurat alãturi de ei, a fãcut poze si a gustat din bucatele alese.